• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ΕΕ αφήνει στο «περίμενε» τον Μπόρις Τζόνσον για την παράταση του Brexit

    • Bloomberg
    Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον

    Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε τον Μπόρις Τζόνσον στο «περίμενε» το βράδυ της Τετάρτης, καθώς αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες συζήτησαν για το εάν θα του παραχωρήσουν μια τρίτη παράταση στη διαδικασία του Brexit.

    Τα στελέχη της ΕΕ που συναντήθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα συμφώνησαν ότι πρέπει να αποδεχθούν το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού για περισσότερο χρόνο, αλλά δεν μπόρεσαν να συμβιβαστούν για το χρόνο θα του δώσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους εξοικειωμένους με τις συζητήσεις. Οι Γάλλοι πιέζουν για μια σύντομη προθεσμία έως τις 15 Νοεμβρίου, ενώ πολλές άλλες χώρες θέλουν να δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τρεις μήνες που ζήτησε. Οι αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν να λάβουν μία απόφαση όταν θα συναντηθούν πάλι την Παρασκευή.

    Ο Τζόνσον αναγκάστηκε από το βρετανικό δίκαιο να ζητήσει παράταση του Brexit το Σάββατο, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών στο Westminster εγκαίρως για να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο όπως είχε προγραμματιστεί στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η στάση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν μπορεί τελικά να βοηθήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό να πιέσει τους βουλευτές να στηρίξουν τις εκκλήσεις του για μια ταχεία διαδικασία έγκρισης.

    Ο Μακρόν είχε ταχθεί εναντίον μιας νέας παράτασης, ενδεχομένως εξαναγκάζοντας τη Βρετανία σε αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς το δίχτυ ασφαλείας μιας συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα – αν και εξέφρασε τις ίδιες απειλές και την τελευταία φορά που το θέμα είχε συζητηθεί, οπότε κανείς στις Βρυξέλλες δεν πιστεύει ότι θα επιμείνει σε αυτό.

    Ωστόσο, ο Τζόνσον χρησιμοποιεί τη γαλλική στάση για τις δικές του προσπάθειες άσκησης πίεσης. Την Τετάρτη αναφέρθηκε στις απειλές του Μακρόν στις συνομιλίες του με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, αν και ο Κόρμπιν εξακολουθεί να αντιστέκεται στις εκκλήσεις για μια ταχεία διαδικασία.

    Μια σύντομη παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τζόνσον να επιστήσει την προσοχή στο Κοινοβούλιο, καθώς βουλευτές που ανησυχούν για μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία σπεύδουν να εγκρίνουν τη συμφωνία του. Μια μεγαλύτερη παράταση ανοίγει το δρόμο για γενικές εκλογές πριν από την υλοποίηση του Brexit – αν και υπάρχουν διαφωνίες και στα δύο κύρια κόμματα όσον αφορά στη χρονική στιγμή τους.

    Η πραγματικότητα μεταξύ των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες είναι ότι κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί για την πρόκληση μιας χαοτικής ρήξης με το Ηνωμένο Βασίλειο και κανείς δεν πιστεύει ότι ούτε ο Μακρόν είναι έτοιμος. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρέχει παρατάσεις για να αποφύγει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

    «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην τους δώσουμε μια ευκαιρία», δήλωσε ο Μπορίσοφ σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Θα γράφουμε “αναβολή”, “αναβολή” και “αναβολή” και θα συνεχίσουμε έτσι για άλλα 90 έως 100 χρόνια».

    Ο Τζόνσον εξασφάλισε την Τρίτη έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τις γενικές αρχές της συμφωνίας του Brexit – η πρώτη φορά που το κατώτερο κοινοβούλιο υπέδειξε ότι θα ψηφίσει μία συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Όμως 15 λεπτά αργότερα, τα ίδια μέλη του Κοινοβουλίου απέρριψαν το επισπευσμένο χρονοδιάγραμμα για την προώθηση της νομοθεσίας μέσω του Κοινοβουλίου εγκαίρως για την τρέχουσα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

    Αυτό άφησε το Ηνωμένο Βασίλειο να περιμένει την απόφαση της ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση εντείνει τις προετοιμασίες για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Ο Τζόνσον την Τετάρτη ακύρωσε μία προγραμματισμένη για την Πέμπτη εμφάνιση ενώπιον μιας ομάδας σημαντικών βουλευτών επικαλούμενος την ανάγκη να επικεντρωθεί στο Brexit.

    Μετά τις ψηφοφορίες, ο Τζόνσον είχε τηλεφωνήματα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαραντκάρ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με το γραφείο του, επανέλαβε το μήνυμά του ότι η Βρετανία «πρέπει» να εγκαταλείψει το μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου.

    «Νομίζω ότι θα ήταν ακόμα προς το συμφέρον της χώρας αυτής και της δημοκρατίας να γίνει το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Τζόνσον την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο υπουργός Οικονομικών Sajid Javid δήλωσε σε συνέντευξή του στο ITV ότι η κυβέρνηση εργάζεται ακόμα για αυτήν την προθεσμία, ακόμη και αν το Κοινοβούλιο χρειαστεί «να συνεδριάσει την Παρασκευή, το Σάββατο, την Κυριακή, κάθε ώρα της μέρας».

    Αν όμως η ΕΕ προσφέρει τη ζητούμενη παράταση, ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος από το νόμο να την αποδεχθεί.

    Εάν η ΕΕ δώσει παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα οδεύσει προς πρόωρες γενικές εκλογές. Το Κοινοβούλιο έχει απορρίψει δύο φορές τις προσπάθειες του Τζόνσον να προκαλέσει εθνικές εκλογές, αλλά ο Κόρμπιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μόλις εξαλειφθεί η πιθανότητα για αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, οι Εργατικοί θα είναι έτοιμοι να του επιτρέψουν να διαλύσει το Κοινοβούλιο.

    Ο Τζόνσον δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τρίτη ότι αν εξαναγκαστεί σε μια μακρά παράταση στην προθεσμία του Brexit, θα επιδιώξει και πάλι να ζητήσει μια πρόωρες εκλογές, και οι Times αναφέρουν ότι είναι έτοιμος να το πράξει την Πέμπτη ή τη Δευτέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ