• Πολιτική

    Brexit: Εγκρίθηκε επί της αρχής η Συμφωνία του Τζόνσον, καταψηφίστηκε το χρονοδιάγραμμα!

    • NewsRoom


    Την πρώτη της νίκη, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε πύρρειος, πέτυχε πριν από λίγο στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας η κυβέρνηση Τζόνσον, στην πρόταση της για τη δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι βουλευτές ενέκριναν επί της αρχής τη συμφωνία με 329 υπέρ ενώ 299 κατά.

    Στη συνέχεια, ωστόσο, οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν για το χρονοδιάγραμμα (programme motion), το οποίο αναμενόταν ότι θα ήταν περισσότερο δύσκολο να περάσει, καθώς η κυβέρνηση έδινε περιθώριο μόνο 3 ημερών.

    Οι βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα με 308 υπέρ έναντι 322 κατά.

    Νωρίτερα ο Μπορίς Τζόνσον είχε απειλήσει πως σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει θα προχωρήσει στην απόσυρση της νομοθεσίας εφαρμογής της συμφωνίας για το Brexit και θα ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Παράλληλα ανέφερε πως η ΕΕ δεν θα ξανά αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το  Brexit αν οι βουλευτές προσπαθήσουν να αλλάξουν την συμφωνία τροποποιώντας την νομοθεσία για την υιοθέτηση της.

    Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία. Αμέσως μετά την καταψήφιση του χρονοδιαγράμματος ο Κόρμπιν πήρε τον λόγο και πρότεινε στον πρωθυπουργό να συνεργαστεί με τους βουλευτές και να καταλήξουν σε ένα «λογικό» χρονοδιάγραμμα.

    Από την πλευρά του ο Τζόνσον ανέφερε πως θα μεταφέρει τώρα την απόφαση του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες οι οποίες θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Ωστόσο, δεν έκανε κάποια αναφορά σε εκλογές, όπως είχε απειλήσει νωρίτερα.

    Νωρίτερα, την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ελιγμό δηλώνοντας ότι θα προωθήσει τροπολογία που θα διασφαλίζει ότι οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν για οποιαδήποτε επέκταση στην μεταβατική περίοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ