Πολιτική

Brexit: «Μπλόκο» Μπέρκοου στον Τζόνσον, «όχι» σε νέα ψηφοφορία

  • NewsRoom


Νέα ήττα για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην Βουλή των Κοινοτήτων γύρω από τη συμφωνία του με την ΕΕ για το Brexit, καθώς ο πρόεδρος της Βουλή, Τζον Μπέρκοου αποφάσισε να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή νέας «ουσιαστική ψηφοφορία», όπως επιθυμούσε η βρετανική κυβέρνηση μετά το «όχι» του Κοινοβουλίου.

«Η απόφαση μου είναι η πρόταση να μην συζητηθεί σήμερα καθώς [κάτι τέτοιο] θα ήταν μια επανάληψη [της προηγούμενης ψηφοφορίας το Σάββατο που απέρριψε την κυβερνητική πρόταση] και μη εύρυθμο», ανέφερε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα.

«Συνοψίζοντας, η σημερινή πρόταση είναι επί της ουσίας η ίδια με του Σαββάτου και η Βουλή έχει ήδη αποφασίσει για το θέμα. Οι σημερινές συνθήκες είναι επί της ουσίας οι ίδιες με του Σαββάτου», είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στους βουλευτές.

Πρόσθεσε ότι αποφάσισε «να μην συζητηθεί σήμερα η πρόταση», δεδομένου ότι οι κανόνες ορίζουν πως το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να συζητείται αενάως κατά την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Μπέρκοου, η κυβέρνηση θα μπορούσε πρώτα να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει τη νομοθεσία που απαιτείται για την αποχώρηση από την ΕΕ, αντί να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με ένα «ναι» ή «όχι» τη Συμφωνία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο εγκαίρως ώστε να αποχωρήσει η χώρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «απογοητεύτηκε» με την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η ενέργεια του προέδρου της Βουλής αρνείται στην κυβέρνηση την ευκαιρία να υλοποιήσει τη βούληση του βρετανικού λαού. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση τη νομοθεσία για το Brexit αυτήν την εβδομάδα.


ΣΧΟΛΙΑ