• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Νέο αδιέξοδο μετά την άρνηση της Βουλής- Το βλέμμα ξανά στην ΕΕ

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον


    Μονόδρομος η παράταση του Brexit

    Ακόμη μια αρνητική απάντηση έλαβε ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που σύναψε με τις Βρυξέλλες, αναφορικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός στρέφεται και πάλι στην Κομισιόν, αναζητώντας μια λύση στο νέο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

    Η δυνατότητα παράτασης της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει πλέον να είναι μονόδρομος. Η Βουλή των Κοινοτήτων άνοιξε για πρώτη φορά το δρόμο για το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit, απέρριψε, ωστόσο, το σενάριο για Brexit στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που, όπως υπενθυμίζεται, αποτελεί πρωταρχική δέσμευση του Βρετανού πρωθυπουργού.

    Αναλυτικότερα, από τα 322 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, υπέρ της παράτασης του Brexit ψήφισαν 308 βουλευτές, έναντι 14 που ψήφισαν κατά.

    Έχοντας στα χέρια του αυτή τη συντριπτική διαφορά, ο Μπόρις Τζόνσον είναι τώρα υποχρεωμένος να κάνει λίγο πίσω, εξετάζοντας ρεαλιστικά πλέον το ενδεχόμενο της παράτασης.

    Το γεγονός ότι υφίσταται η δυνατότητα παράτασης αποτελεί μια σημαντική ανάσα στο ζήτημα του Brexit, που έμοιαζε να ασφυκτιά υπό την πίεση της εξόδου στις 31 Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έδειξε καθόλου ευχαριστημένος με την εξέλιξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο που θα μπορούσε να είχε εγγυηθεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Τώρα αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

    Ενδεικτικό της επιθυμίας του Τζόνσον να επηρεάσει τους βουλευτές προς την κατεύθυνση της δικής του θέσης είναι το γεγονός ότι, πριν την ψηφοφορία, τους τόνισε πως δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση για το Brexit και μην παραλείποντας να αναφέρει ότι, εάν τελικά το κάνει, οι ίδιοι οι βουλευτές θα φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη.

    Από πλευράς Ιρλανδίας, η οποία επηρεάζεται άμεσα από το Brexit και το αν αυτό θα επέλθει με συμφωνία ή χωρίς, ο πρωθυπουργός Λέο Βαράντγκαρ υποδέχθηκε θετικά την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται περισσότερη σαφήνεια».

    Όπως και να έχει, τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται τώρα να αποφασίσει αν θα δεχτεί ή όχι ένα πιθανό αίτημα παράτασης.

    Σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες αποδεχθούν το αίτημα για παράταση του Brexit, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα αποτελεί τη μοναδική λύση που θα έχει, πλέον, στα χέρια της η Βρετανία, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο γραφείο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιχειρηματολόγησε πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη».

    Ο Ντόναλντ Τουσκ γνωστοποίησε χθες ότι πρόθεσή του είναι να συζητήσει με τους «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ενδεχόμενο της παράτασης. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε τα εξής: «Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό, θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία»,

    Ωστόσο, ο Τουσκ θα συναντήσει δυσκολίες στην προσπάθειά του αυτή, καθώς φαίνεται πως δεν είναι όλες οι χώρες διατεθειμένες να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο σενάριο. Ήδη έγινε γνωστό ότι η Γαλλία αντιδρά σε μια τέτοια πιθανότητα.

    Από την πλευρά της, η Ορελί ντε Μονσαλέν, υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας τόνισε: «Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία. Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία (αποχώρησης) ξανά αποκλείεται».



    ΣΧΟΛΙΑ