• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί η Danone αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο της στην γαλακτοκομική εταιρεία China Mengniu Dairy – Τι ζητούν οι μέτοχοι

    • Bloomberg

    Emmanuel Faber , CEO Danone


    Η Danone ετοιμάζεται να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει σε μια κινεζική γαλακτοκομική εταιρεία για να χρηματοδοτήσει τις αγορές ιδίων μετοχών, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την απόδοση της μετοχής της εν μέσω πιέσεων από δυσαρεστημένους επενδυτές.

    Η γαλλική εταιρεία δήλωσε την Κυριακή ότι θα πουλήσει το ποσοστό της στην China Mengniu Dairy, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα περισσότερα από τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επαναγοράς μετοχών. Η μετοχή της Danone σημείωσε άνοδο μέχρι και 2,6%.

    Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Danone, όπου θα συζητήσει την απάντηση της στις απαιτήσεις των επενδυτών της, όπως η Artisan Partners Asset Management, για αλλαγές στη διαχείριση. Ορισμένοι ζητούν να παραιτηθεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Danone, Emmanuel Faber, από τη μία ή και από τις δύο θέσεις που κατέχει στην εταιρεία, της οποίας ηγείται από το 2014.

    Η μετοχή της China Mengniu ενισχύθηκε κατά 1,5% νωρίς τη Δευτέρα, εν μέσω ενός ευρύτερου ράλι που σημειώνει η αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχει  σημειώσει άνοδο 54%.

    Ο Faber ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Danone θα εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία που δεν συμβάλλουν στην κερδοφόρα ανάπτυξη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των μετόχων, αφού ο τίτλος της Danone έχασε το 1/4 της αξίας του πέρυσι. Η Bluebell Capital Partners επίσης κάλεσε την εταιρεία να τον αντικαταστήσει.

    Η Danone συμμετείχε για πρώτη φορά στη Mengniu το 2013. Η συμμετοχή της ανέρχεται στο 9,8% στην παρούσα φάση και είναι έμμεση, μέσω μίας κοινοπραξίας με την COFCO, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Mengniu. Αρχικά η Danone θα μετατρέψει την συμμετοχή της σε άμεση.

    Η διαδικασία μετατροπής υπόκειται σε κανονιστική έγκριση και η εκποίηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε μία ή περισσότερες συναλλαγές, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, ανέφερε η γαλλική εταιρεία. Η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 850 εκατομμύρια ευρώ (1,03 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Η Mengniu δήλωσε σε μια δήλωση ότι σέβεται την απόφαση της Danone και η κίνηση δεν θα επηρεάσει τις επιχειρηματικές στρατηγικές και τα σχέδιά της. Η πώληση θα μειώσει τη συμμετοχή της COFCO στο 21,4% από το υφιστάμενο 31,3%.

    Η κινεζική εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να παρουσιάσει μείωση κερδών 17% για το 2020 εν μέσω της πανδημίας που διαταράσσει την αλυσίδα εφοδιασμού και τα logistics, μετά την εμφάνιση κερδών άνω του 30% τόσο το 2018 όσο και το 2019.

    Η Danone είπε ότι η Κίνα θα παραμείνει υψηλής στρατηγικής σημασίας και μετά την πώληση. Η εταιρεία ξεκίνησε την επανεξέταση της στρατηγικής της τον Οκτώβριο, όταν ανακοίνωσε επίσης σχέδια πώλησης μικρότερων επιχειρήσεων, όπως η μάρκα πρωτεΐνης σε σκόνη Vega και οι επιχειρήσεις της στην Αργεντινή.

    Ο κύβος ερρίφθη… Η Louis Vuitton εξαγόρασε τα δημοφιλή σανδάλια Birkenstock

    Cellular Goods: Η μετοχή στην οποία επένδυσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είδε την αξία της να τετραπλασιάζεται

    Aston Martin: Θετικές προοπτικές δημιουργεί η ζήτηση για το νέο SUV της εταιρείας, αξίας 223.000 δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ