• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Διπλό deal στον κλάδο ένδυσης: Asos και Boohoo εξαγοράζουν Topshop και Debenhams

    • Bloomberg


    Οι εταιρείες online πώλησης ενδυμάτων Boohoo Group και Asos έβαλαν στο στόχαστρο εμπορικά σήματα του Ηνωμένου Βασιλείου που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Η Boohoo ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξαγοράζει το brand, Debenhams έναντι 55 εκατ. στερλίνων (75 εκατ. δολαρίων). Επίσης, η Asos έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με τα στελέχη της Arcadia Group του Philip Green για την απόκτηση του βρετανικού εμπορικού σήματος Topshop και άλλων ετικετών.

    Ειδικότερα, η Boohoo θα αποκτήσει το εμπορικό σήμα Debenhams και τα brand που υπάγονται σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των Manta Ray και Principles. Η σχετικά χαμηλή τιμή αγοράς αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Boohoo δεν αγοράζει κανένα από τα αποθέματα του λιανοπωλητή ή τα 124 καταστήματά του, τα οποία μετά τη λήξη του lockdown στη Βρετανία, θα ανοίξουν ξανά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να πουλήσουν τα εναπομείναντα εμπορεύματα, πριν κλείσουν οριστικά. Ωστόσο, όταν αυτό συμβεί θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Η αιφνιδιαστική κίνηση της Boohoo αποτυπώνει την ολοένα και μεγαλύτερη επιθυμία της online πλατφόρμας λιανικών πωλήσεων να επεκτείνει τις προσφορές της στο διαδίκτυο πέρα ​​από την κύρια πελατειακή της βάση, που είναι οι έφηβοι και οι νεαρές γυναίκες 20 ετών.

    Η Debenhams διαθέτει επίσης μια σημαντική διαδικτυακή επιχείρηση ομορφιάς. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές εταιρείες λιανικής της Βρετανίας, με ιστορία άνω των 240 ετών, η οποία πρόσφατα αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς έχει επιβαρυνθεί από τα υψηλά ενοίκια και του μεγάλους φόρους ακινήτων των καταστημάτων της.

    Παράλληλα η αλυσίδα λιανικής αντιμετωπίζει την πρόκληση του έντονου ανταγωνισμού από το ηλεκτρονικό εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι καταναλωτές αλλάζουν όλο και περισσότερο τις συνήθειες τους και μετατοπίζονται από τις αγορές στα καταστήματα στις αγορές μέσω διαδικτύου. Η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Πτώχευση

    Τον περασμένο Απρίλιο, η Debenhams υπέβαλε αίτηση για μια μορφή πτώχευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την οποία η διοίκηση συνεχίζει να διευθύνει την επιχείρηση υπό την επίβλεψη ενός διαχειριστή, και βρίσκεται σε διαδικασία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων.

    Πριν από τη συμφωνία με την Boohoo είχαν προηγηθεί συζητήσεις με την βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης JD Sports για την εξαγορά της εταιρείας έναντι 300 εκατ. στερλίνων, ωστόσο δεν είχαν αίσιο τέλος.

    Στο μεταξύ, η Asos επιβεβαίωσε τις συνομιλίες για τα εμπορικά σήματα της Arcadia, μετά από το ρεπορτάζ του Sky News που ανέφερε ότι η εταιρεία θα αγοράσει το brand Topshop, της επιχείρησης που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, καθώς κατέρρευσε από τα συνεχιζόμενα lockdowns. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τίμημα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει στα 250 εκατ. στερλίνες, (343 εκατ. δολάρια).

    Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν τα εμπορικά σήματα Topman, Miss Selfridge και HIIT, ενώ η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει τα φυσικά καταστήματα της Arcadia.

    H εξαγορά, αν πραγματοποιηθεί, θα χρηματοδοτηθεί με μετρητά, σύμφωνα με την Asos.

    Διαβάστε ακόμα:

    Philip Green: H άνοδος και η πτώση του «βασιλιά της High Street»

    To CVC Capital ξαναχτυπά: Προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά τμήματος της εταιρείας καλλυντικών Shiseido

    CVC Capital: Σε συζητήσεις για την εξαγορά της Birkenstock έναντι 5 δισ. δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ