• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Deal 405 εκατ. δολαρίων στον κλάδο της ένδυσης: H Asos εξαγοράζει την Topshop

    • Bloomberg

    A pedestrian wearing a face covering due to the COVID-19 pandemic, walks past a temporarily closed-down Topshop clothes store, operated by Arcadia, in central London on November 30, 2020. – British clothing retailer Arcadia, ravaged by coronavirus lockdowns and fierce online competition, remains on the brink of bankruptcy despite an emergency loan offer, the BBC reported Monday. (Photo by Hollie Adams / AFP)


    H βρετανική εταιρεία online πώλησης ένδυσης και υπόδησης Asos έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά του Topshop, ενός από τα πιο γνωστά brand λιανικής της χώρας, καθώς και άλλων εμπορικών σημάτων στην τιμή των 295 εκατ. στερλίνων (405 εκατ. δολάρια), σχεδιάζοντας να κλείσει όλα τα καταστήματα τους.

    Ειδικότερα, η Asos θα αποκτήσει τα εμπορικά σήματα Topman, Miss Selfridge και HIIT από την Arcadia Group, την αυτοκρατορία λιανικής του Philip Green που έχει χρεοκοπήσει, πληρώνοντας με μετρητά. Η εξαγορά περιλαμβάνει αποθέματα αξίας 30 εκατ. στερλίνων.

    Ενδιαφέρον για τα εμπορικά σήματα είχαν εκδηλώσει επίσης η Authentic Brands Group LLC, ιδιοκτήτρια της Barney’s, η SheIn Group Ltd., μια κινεζική διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης γρήγορης μόδας καθώς και η εταιρεία λιανικής Next Plc. Η Topshop και τα υπόλοιπα brands είχαν συνολικά έσοδα περίπου 1 δισ. στερλίνες το 2019.

    Η Asos θέλει να επεκτείνει την πελατειακή της βάση και έχει ισχυρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου το εμπορικό σήμα Topshop είναι δημοφιλές. Η εταιρεία βρέθηκε σε δεινή θέση τα τελευταία χρόνια από τότε που η αυτοκρατορία λιανικής πώλησης του Green κλονίστηκε μετά την πώληση της αλυσίδας καταστημάτων BHS το 2015, ενώ τα lockdowns ψαλίδισαν περαιτέρω της πωλήσεις του.

    Οι διαδικτυακοί λιανοπωλητές μόδας της Βρετανίας αγοράζουν brands που κυριαρχούν στα εμπορικά κέντρα της χώρας εδώ και δεκαετίες. Την περασμένη εβδομάδα, η ανταγωνίστρια Boohoo Group  συμφώνησε να εξαγοράσει το brand της Debenhams καταβάλλοντας 55 εκατομμύρια στερλίνες.

    Το ενδιαφέρον που υπάρχει αφορά μόνο την επωνυμία και τον ιστότοπο και όχι τα φυσικά καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες καταστήματα θα κλείσουν και οι θέσεις εργασίας χιλιάδων υπαλλήλων κινδυνεύουν, σε μια βιομηχανία που μείωσε ήδη τις θέσεις εργασίας κατά 100.000 πέρυσι.

    Μια ξεχωριστή διαδικασία για την πώληση των υπόλοιπων εμπορικών σημάτων της Arcadia, συμπεριλαμβανομένων των Wallis, Dorothy Perkins και Burton, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

    Philip Green: H άνοδος και η πτώση του «βασιλιά της High Street»

    Διπλό deal στον κλάδο ένδυσης: Asos και Boohoo εξαγοράζουν Topshop και Debenhams

    CVC Capital: Σε συζητήσεις για την εξαγορά της Birkenstock έναντι 5 δισ. δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ