• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Philip Green: H άνοδος και η πτώση του «βασιλιά της High Street»

    • Bloomberg

    Philip Green


    Μόλις πριν από μια δεκαετία, ο μεγιστάνας Philip Green, ιδιοκτήτης της Arcadia, απολάμβανε την επίτευξη τους καρπούς των φιλόδοξων στόχων του.

    Είχε ανοίξει το 2009 το πρώτο του κατάστημα Topshop στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιώντας λαμπερές εκδηλώσεις στις οποίες παραβρέθηκαν το supermodel Kate Moss, ο ράπερ Jay Z και η σταρ Blondie, Debbie Harry, ενώ οι καταναλωτές είχαν κατακλύσει το τετράγωνο.

    Αυτό που έγινε τώρα σαφές είναι ότι η παρακμή της αυτοκρατορίας του Βρετανού μεγιστάνα του κλάδου της λιανικής είχε ήδη ξεκινήσει.

    Καθώς οι ανταγωνιστές του στράφηκαν στις online πωλήσεις, ο Green παρέμεινε δύσπιστος, αρνούμενος να κατανοήσει την δύναμη του διαδικτύου. Τώρα με την πανδημία, ο Όμιλος Arcadia του Green τελικά πλήρωσε το τίμημα της μη επένδυσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και της υπερβολικής εξάρτησης του από τα φυσικά καταστήματα.

    Αργά τη Δευτέρα, η επιχείρηση υπέβαλε αίτηση πτώχευσης. Η κατάρρευση της Arcadia, που απειλεί με κλείσιμο 466 καταστήματα και 13.000 θέσεις εργασίας, θα αποτελέσει το βαρύτερο πλήγμα για τη βρετανική βιομηχανία που μετρά ήδη την απώλεια 235.000 θέσεων εργασίας φέτος.

    Για τον 68χρονο Green, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να κλείσει το βιβλίο μία καριέρας κατά τη διάρκεια της οποίας από “Βασιλιάς της High Street” κατέληξε να θεωρείται ως ένας αμετανόητος αχρείος που σπαταλά τα έσοδα των επιχειρήσεων του για να χρηματοδοτήσει τον πλούσιο τρόπο ζωής του στο Μονακό.

    Ο Green έχει να διαμείνει στη Βρετανία από τότε που δέχθηκε κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, φυλετικής διάκρισης και εκφοβισμού, τις οποίες αρνείται.

    Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αναγκαστικό κλείσιμο καταστημάτων λόγω του Covid-19 επέφερε το μοιραίο χτύπημα στην Arcadia, επρόκειτο για μία επιχείρηση που ήταν θέμα χρόνου να πληγεί, αφού δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις τάσεις της εποχής και να αποκτήσει παρουσία στις διαδικτυακές αγορές.

     

    Billionaire Green's Arcadia Group Poised to File For Insolvency
    Topshop’s flagship store on Oxford Street in London. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

     

    Τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν σχετικά με την άρνηση του Green να συνειδητοποιήσει την απειλή του ίντερνετ αλλά και την αντίθεση του με τα smartphones και την τεχνολογία, είναι πολλά. Κατά τη διάρκεια μίας ακρόασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής σχετικά με την αμφιλεγόμενη κατάρρευση της BHS, αλυσίδας καταστημάτων που ανήκαν στον Green, ο επιχειρηματίας είπε στους Βρετανούς νομοθέτες προκειμένου να αποφύγει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: «για να μην έχω πρόβλημα με εσάς σας παραδίδω όλα αυτά τα αποκόμματα”.

    “Η συγκεκριμένη ιστορία γίνεται τώρα γνωστή, αλλά γράφτηκε πριν από 10 με 15 χρόνια”, επισήμανε ο Tony Shiret, αναλυτής του κλάδου λιανικής, στην Panmure Gordon & Co Ltd.

    Ένας στενός συνεργάτης του Green δήλωσε ότι αγόρασε μετοχές αξίας περίπου 30.000 στερλίνων (40.000 δολάρια) του διαδικτυακού καταστήματος μόδας Asos, αμέσως μετά το ντεμπούτο των μετοχών του στο χρηματιστήριο το 2001. Ο συνεργάτης παρακολούθησε με χαρά την τιμή της μετοχής να εκτινάσσεται από τις 20 πένες σε σχεδόν τέσσερις στερλίνες.

    Στη συνέχεια ρώτησε τον Green την άποψη του για την Asos και ο επιχειρηματίας του είπε ότι η άνοδος δεν θα έχει διάρκεια, με αποτέλεσμα αυτός να πουλήσει τις μετοχές. Τελικά η τιμή τους έφτασε στις 80 στερλίνες.

    Η Arcadia κατέχει εμπορικά σήματα με φανατικούς οπαδούς στους πιο εμπορικούς δρόμους και στα εμπορικά κέντρα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των Topshop, Topman, Dorothy Perkins και Burton. Η είσοδος στην ρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου που ονομάζεται “administration”, θα επιτρέψει στην εταιρεία να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτά τα καταστήματα, ενώ η διαχείριση τους θα είναι υπό επίβλεψη.

    Ενώ οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, απέτυχαν να συμβαδίσουν με τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών όπως οι Asos, Boohoo.com και Zara. Ακολούθησαν ωστόσο την Primark, μία αλυσίδα λιανικής που δεν διαθέτει ιστότοπο.

    Σταδιακά, σημειώθηκε μια απότομη πτώση του μεριδίου αγοράς για σχεδόν όλα τα εμπορικά σήματα της Arcadia. Την περίοδο που η εταιρεία θα μπορούσε να είχε επενδύσει στο διαδίκτυο στις αρχές της δεκαετίας του 2000,  προτίμησε να πληρώνει μερίσματα στην οικογένεια του Green.

    Στα χρόνια από ακολούθησαν μετά το ντεμπούτο της Topshop στη Νέα Υόρκη, η Arcadia βυθίστηκε, καθώς από τα κέρδη προ φόρων των 200 εκατομμυρίων στερλίνων κατέληξε σε απώλειες 177 εκατομμυρίων στερλίνων το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η μητρική εταιρεία Taveta Investments Ltd.

    Η τρέχουσα οικονομική της κατάσταση είναι μάλλον πολύ χειρότερη, καθώς συνεχίζει να χάνει πελάτες. Πριν από πέντε χρόνια, η Arcadia ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη επιχείρηση ένδυσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τώρα έχει μερίδιο αγοράς μόλις 2,7%, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία GlobalData.

     

    File: Philip Green’s Retail Empire In Bid For Survival
    Philip Green at the opening of the company’s Topman flagship store in New York, in 2014. Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg

    Η Arcadia, όπως και ορισμένοι ανταγωνιστές της, έχει επίσης πληγεί από τα υψηλά ενοίκια και τους φόρους ακινήτων που έχουν περιορίσει περαιτέρω τις επενδύσεις στα καταστήματα, τους ιστότοπους και τις δραστηριότητές της.

    Πέρυσι, η εταιρεία πραγματοποίησε μια εθελοντική συμφωνία, μια άλλη μορφή αφερεγγυότητας που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να κλείσει καταστήματα και να μειώσει τα ενοίκια για να περιορίσει το κόστος. Δεν ήταν αρκετό, ωστόσο, να ενισχύσει τις πωλήσεις που συνέχισαν να αιμορραγούν.

    Ο Λονδρέζος Green έκανε την είσοδο του στο λιανικό εμπόριο αγοράζοντας υπερβολικά αποθέματα από χρεοκοπημένες εταιρείες και τα πουλούσε. Στην αλλαγή της χιλιετίας απέκτησε ισχυρό όνομα στο λιανικό εμπόριο, αφού πραγματοποίησε μια σειρά συμφωνιών για την εξαγορά της BHS και της Arcadia, ενώ ακολούθησαν δύο ανεπιτυχείς προσφορές για την απόκτηση της Marks & Spencer Group Plc.

    Ήταν εκείνη την περίοδο που ο Green κέρδισε τη φήμη του αναιδή και του σκληρού. Ο οξύθυμος χαρακτήρας του και οι συχνές βωμολοχίες του προς  δημοσιογράφους, τραπεζίτες, αναλυτές ή όποιον διασταύρωνε τα ξίφη του με αυτόν, ήταν θρυλικές.

    Μέχρι το 2005, ο Green έδινε στη σύζυγό του, Tina Green, την βασική ιδιοκτήτρια της Arcadia, μέρισμα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών. Ήταν η μεγαλύτερη επιταγή πληρωμής στη εταιρική ιστορία της Βρετανίας.

     

    BHS Stores As U.K. Prime Minister Theresa May Pledges To 'Reform Capitalism' In Wake Of Retail Chain's Collapse
    Green off-loaded BHS in 2015 and the business folded a year later. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

     

    Μια δεκαετία αργότερα, αυτή η πρακτική τον στοίχειωσε. Αφού έχασε τις ευκαιρίες να πουλήσει την πολύπαθη BHS στο παρελθόν, τελικά την ξεφορτώθηκε το 2015. Η επιχείρηση χρεοκόπησε μόλις ένα χρόνο αργότερα.

    Ο Green επικρίθηκε στο Κοινοβούλιο γιατί έθεσε σε κίνδυνο τις συντάξεις χιλιάδων υφιστάμενων και πρώην υπαλλήλων της BHS. Ταυτόχρονα, ο τρόπος ζωής του βρέθηκε συχνά στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων, ενώ ορισμένοι νομοθέτες ζήτησαν να του αφαιρεθεί ο τίτλος του ιππότη.

    Στο αποκορύφωμα του σκάνδαλου, ο Green φωτογραφήθηκε να χαλαρώνει στο πολυτελές γιοτ της οικογένειας, το οποίο διαθέτει πισίνα και ελικοδρόμιο, στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του εμφάνισης, ο Green κατηγόρησε τους επικριτές της επιχείρησης του, λέγοντας ότι ζηλεύουν την επιτυχία του.

    Το σκάφος του Green

    Το πρόβλημα ήταν ότι η αποτυχία της BHS συνέπεσε με την πτωτική πορεία του Topshop. Όταν ο Green έδωσε στο τέλος στοιχεία στους νομοθέτες είπε: «Δεν είμαι αρκετά έξυπνος για να αναιρέσω το παρελθόν. Δεν μπορείτε να κάνετε συναλλαγές προς τα πίσω, μόνο προς τα εμπρός”.

    Η πορεία του από εδώ και πέρα είναι ασαφής καθώς οι πιθανοί αγοραστές αρχίζουν να επικρίνουν την Arcadia Group. Ο Frank Field, νομοθέτης του Ηνωμένου Βασιλείου που ηγήθηκε της προσπάθειας για την αφαίρεση του τίτλου του ιππότη από τον μεγιστάνα, είπε ότι όλα οφείλονται στην απληστία.

    «Ήθελε να αποκτήσει πλούτο για την οικογένειά του αντί να επενδύσει στις επιχειρήσεις του για να τις κρατήσει ζωντανές», δήλωσε ο Field. «Πληρώνει τώρα το τίμημα.»

    Τίτλοι τέλους για την Debenhams – Χάνονται 12.000 θέσεις εργασίας

    Πτώχευσε ο βρετανικός όμιλος Arcadia – Στον «αέρα» 13.000 εργαζόμενοι

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ