• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Deutsche Bank: Γιατί το ευρώ είναι το νόμισμα που κανείς δεν θέλει να έχει

    • Bloomberg


    Το ευρώ εισβάλλει στην επικράτεια του δολαρίου ως το διεθνές νόμισμα του παγκόσμιου δανεισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει κανείς να το διακρατεί.

    «Κανείς δεν θέλει πλέον να κρατά μετρητά σε ευρώ ως στοιχείο του ενεργητικού, αλλά όλοι το θέλουν ως υποχρέωση», γράφει σε σημείωμά του ο George Saravelos, παγκόσμιος επικεφαλής νομισματικής έρευνας της Deutsche Bank. Ως αποτέλεσμα, η ζώνη του ευρώ «αναδύεται ως ο νέος παγκόσμιος προμηθευτής ρευστότητας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντικαθιστώντας σταδιακά το δολάριο», ανέφερε.

    Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για διεθνή δανεισμό, διατραπεζική χρηματοδότηση και διασυνοριακές μεταφορές. Αυτό βοηθά στην προστασία του ευρώ κατά τη διάρκεια περιόδων διάθεσης για ρίσκο, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στην αστάθεια και την ανατίμηση του νομίσματος όταν επιστρέφει η αποφυγή των ρίσκων.

    Το carry trade περιλαμβάνει δανεισμό σε ένα νόμισμα χαμηλής απόδοσης και τοποθέτηση των χρημάτων σε άλλα με υψηλότερα επιτόκια ή σε άλλα περιουσιακά στοιχεία με ισχυρότερες αποδόσεις. Λειτουργεί καλά όταν η μεταβλητότητα είναι χαμηλή.

    Τα carry trades που πραγματοποιήθηκαν με ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα αποδόσεις για όλα πλην τριών από τα 23 νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, έναντι 10 για τις συναλλαγές με δολάριο.

    Παρόλα αυτά, η Goldman Sachs Group έχει προτείνει ορισμένα dollar-neutral carry trades, στηριζόμενη στις πιθανότητες σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

    Το ευρώ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% φέτος και η αστάθεια στο ζεύγος ευρώ-δολαρίου έπεσε σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Η έλλειψη διακυμάνσεων των τιμών αποδίδεται στις σταθερές προοπτικές για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς και στους εξασθενημένους φόβους για ύφεση.

    Ο Saravelos της Deutsche Bank υποστηρίζει ότι οι εκροές που βασίζονται στην αυξημένη χρήση του ευρώ ως νομίσματος χρηματοδότησης για υποχρεώσεις διατηρούν το νόμισμα προστατευμένο όταν υπάρχει μεγάλη όρεξη για ανάληψη κινδύνου. Το ευρώ θα έπρεπε να ανατιμάται έναντι του δολαρίου και να προσεγγίζει τα 1,40 δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, πρόσθεσε. Το κοινό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,1% την Τετάρτη, στα 1,1076 δολάρια.

    «Παρά την τεράστια αύξηση των εξωτερικών λογαριασμών, το ευρώ παραμένει αδύναμο», ανέφερε. «Αυτό είναι πρωτοφανές».



    ΣΧΟΛΙΑ