• Uncategorized

    Goldman Sachs: Η πολιτική ρευστότητα θα επηρεάσει το ευρώ, όχι το δολάριο

    • NewsRoom
    Goldman Sachs


    Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέο της report, αλλά και όπως δείχνουν όλοι οι σχετικοί δείκτες. Η πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου θα συνεχιστεί, εκτιμούν τα στελέχη της αμερικανικής τράπεζας, η οποία θεωρεί ότι οι τυφώνες Harvey, Irma και Maria πιθανότατα να επηρεάσουν κάποια οικονομικά στοιχεία, παρ΄όλα αυτά με την ανάπτυξη να κινείται στο 3% το τελευταίο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία αυτό τον καιρό δεν έχει να φοβάται τίποτα.

    Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η ανάλυση, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί οριακά κατά τους επόμενους μήνες, συνεπώς οι ανησυχίες των επενδυτών για επίπτωση στις τιμές των προϊόντων είναι υπερβολικές.

    Παράλληλα, η αγορά αν και δίνει αρκετά υψηλές πιθανότητες στο ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά το Δεκέμβριο (65% με 70%, άλλωστε εμμέσως το προανήγγειλε στην τελευταία της δημόσια ομιλία η Τζάνετ Γέλεν), ωστόσο δεν έχει αποτιμήσει ακόμη την πιθανότητα νέων αυξήσεων των επιτοκίων κατά 25 μ.β για το σύνολο του 2018. Αυτή είναι μία πολύ συντηρητική πρόβλεψη από την πλευρά της αγοράς αυτή τη στιγμή, ειδικά μετά την ενίσχυση των προσδοκιών γύρω από την φορολογική μεταρρύθμιση.

    Όλα λοιπόν οδηγούν στη στήριξη του δολαρίου, όπως εκτιμά η GS. Tα θετικά για το δολάριο έρχονται την στιγμή που ορισμένοι οδηγοί της ανατίμησης του ευρώ αντιστρέφονται και έτσι η Goldman τονίζει ότι η τάση για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι αρνητική για το βραχυπρόθεσμο διάστημα.

    Πρώτον, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποαποδώσει τους τελευταίους μήνες. Το μοντέλο τοποθετήσεων στις μετοχές της GS στέλνει εδώ και καιρό ουδέτερα ή short σήματα για το ευρώ.

    Δεύτερον, η αισιοδοξία γύρω από  το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο – η οποία είχε ανέβει υπερβολικά μετά τις γαλλικές εκλογές – φαίνεται να υποχωρεί. Οι εκλογές στη Γερμανία πιθανόν να οδηγήσουν σε ένα συνασπισμό της Τζαμάικας ο οποίος έχει μειώσει τις ελπίδες για μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ΕΕ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που υποστηρίζουν οι Macron και Juncker. Με το πολιτικό ρίσκο να επιστρέφει, οι αγορές ενδέχεται να αρχίσουν να επικεντρώνονται λίγο περισσότερο στην πρόσφατη αναταραχή στην Καταλονία, στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας στην Αυστρία και στις ιταλικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του επόμενου έτους.

    Τρίτον, η υποτονική πορεία του πληθωρισμού σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έχει ένα πιο ήπιο χρονοδιάγραμμα για το tapering, συνεχίζοντας τις αγορές ομολόγων μέχρι το 2018.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,15 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βίζερ: H επιτροπεία στην Ελλάδα θα πάρει αρκετό καιρό-Μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκδόσεις ομολόγων 5 δισ. ευρώ για επιμήκυνση του χρέους μελετά η κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές για την έκδοση καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ