• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί ένα ταμείο που διαχειρίζεται 50 δισ. δολάρια σνομπάρει την Ευρώπη


    Ένα από τα μεγαλύτερα σκανδιναβικά συνταξιοδοτικά ταμεία περικόπτει τις επενδύσεις του σε ευρωπαϊκές μετοχές και, αντίθετα, ποντάρει σε αμερικανικές μετοχές.

    Η Varma Mutual Pension Insurance, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τη βάση της στο Ελσίνκι, έχει διπλασιάσει σχεδόν το χαρτοφυλάκιο μετοχών εισηγμένων στις ΗΠΑ φέτος. Ο επικεφαλής επενδύσεων της Varma, Reima Rytsola, λέει ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα είναι το κλειδί: οι ΗΠΑ το κάνουν, η Ευρώπη όχι.

    Ο Rytsola περιμένει τώρα να δει αν η δυναμική αυτή θα αλλάξει. Λέει ότι η αλλαγή φρουράς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Με την Christine Lagarde να αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΚΤ από τον Mario Draghi, τίθεται το ερώτημα εάν μία έμπειρη πολιτικός θα μπορέσει να αλλάξει το μείγμα πολιτικών της Ευρώπης με τρόπο που οι προκάτοχοί της δεν θα μπορούσαν.

    Ο Rytsola λέει ότι ελπίζει πως η Lagarde θα «χρησιμοποιήσει τις πολιτικές της ικανότητες και δίκτυα» για να επιφέρει μια ευρύτερη αλλαγή ρεύματος στην Ευρώπη, όταν πρόκειται για τη δημοσιονομική πολιτική. Συγκεκριμένα, η ελπίδα του είναι ότι η Lagarde μπορεί να πείσει «τη γερμανική πτέρυγα να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων». Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Rytsola λέει ότι «πιθανότατα» θα αρχίσει να αγοράζει και πάλι ευρωπαϊκές μετοχές.

    Προς το παρόν, η οικονομία των ΗΠΑ είναι «δομικά καλύτερη σε σύνθεση», δήλωσε ο Rytsola σε συνέντευξή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το χαρτοφυλάκιο μετοχών του προέρχεται κατά 41% από τη Βόρεια Αμερική, από 24% στο τέλος του 2018. Παράλληλα, η Varma έχει μειώσει τις ευρωπαϊκές συμμετοχές της στο 11%, από 19%. Σε αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζονται οι φινλανδικές μετοχές, ένα λιγότερο ρευστό αλλά αρκετά σταθερό τμήμα του χαρτοφυλακίου, το οποίο μειώθηκε από 39% σε 36%.

    Η στρατηγική έχει αποδώσει. Οι επενδύσεις σε μετοχές ύψους 16,4 δισ. ευρώ της Varma είχαν απόδοση 18% στα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, ξεπερνώντας όλες τις άλλες γωνίες του χαρτοφυλακίου.

    Ο Rytsola λέει ότι ανησυχεί πως η ΕΚΤ «ξεμένει από πυρομαχικά». Επίσης, λέει ότι η γερμανική απροθυμία να προσφέρει δημοσιονομική ώθηση είναι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εδώ και η κύρια διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

    Ακόμα και οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ είναι πιθανό να έχουν μειωμένη επίδραση στην αγορά, κυρίως επειδή το «σύμπλεγμα ομολόγων που είναι σε θέση να αγοράσουν γίνεται πιο περιορισμένο», δήλωσε ο Rytsola.

    Βραχυπρόθεσμα, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν δημιουργήσει «εξαιρετικές» αποδόσεις από χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ανέφερε. Όμως, μακροπρόθεσμα, τα μέτρα δεν έχουν αναβιώσει την ανάπτυξη, «ειδικά όχι τον πληθωρισμό».

    «Οι πολλαπλασιαστές είναι πολύ χαμηλότεροι στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Rytsola. Αν όμως οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνονταν, αυτό «θα ενθάρρυνε» τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επιστρέψουν στην Ευρώπη, είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ