• Business

    Αναλυτές: Πώς το ευρώ «έριξε» από το βάθρο το δολάριο

    ριο

    Η Shaunae Miller κάνει τη βουτιά της νίκης, στην προσπάθειά της να κερδίσει το χρυσό.


    Το «χρυσό βάθρο» που κατείχε το δολάριο ανήκει πια στο παρελθόν, με το ευρώ πλέον να διεκδικεί την πρωτιά. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τόσο οι θέσεις των επενδυτών, όσο και τα σενάρια των αναλυτών, ενώ οι traders αρχίζουν να εκτιμούν όλο και πιο έντονα ότι το ευρώ θα πάρει την θέση του δολαρίου ως το κυρίαρχο trade της αγοράς νομισμάτων, η οποία ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. (Δείτε εδώ live την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου)

    Η νηνεμία που επικρατεί πλέον στην ευρωζώνη, η ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής η οποία έχει ήδη αρχίσει να “νικά” αυτή των ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις για το tapering και το τέλος του QE στο επόμενο διάστημα, συμβάλλουν στην πορεία του ευρώ σε έναν πολυετή κύκλο ανατίμησης, όπως αυτόν που ακολούθησε το δολάριο μέχρι πρόσφατα.

    Στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι επενδυτές στράφηκαν προς το ευρώ, σημειώνοντας έτσι σημαντικά κέρδη έναντι όλων των βασικών νομισμάτων, σε αντίθεση με το δολάριο το οποίο το ίδιο διάστημα, σημείωσε πτώση έναντι των περισσότερων από αυτά.

    Αύξηση κατά 6% από τις αρχές του έτους, έχει καταγράψει το κοινό νόμισμα μετά την πτώση του 6,5% στο δ’ τρίμηνο του 2016 λόγω της αισιοδοξίας για τις πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης που ο Donald Trump διαμήνυσε ότι θα εφαρμόσει, και οι οποίες οδήγησαν σε ένα εντυπωσιακό ράλι στο δολάριο.

    Σύμφωνα με την, το ίδιο που συνέβη στο δολάριο, τώρα θα συμβεί και στο ευρώ, ιδιαίτερα όταν η ΕΚΤ υποχρεωτικά σταματήσει την QE επειδή η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και δεν θα μπορεί πλέον να δικαιολογήσει την επέκταση του προγράμματος αυτού.

    Όπως τονίζει σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs, παρόλο που πριν από έναν μήνα μείωσε τις προσδοκίες της για το δολάριο βλέποντας ωστόσο αρκετούς θετικούς καταλύτες, τονίζει ότι πλέον δεν αποτελεί «ταύρο του δολαρίου» και εκτιμά πως το αμερικάνικο νόμισμα θα υποαποδόσει έναντι πολλών νοματισμάτων του G10, όπως το δολάριο Καναδά, Νέα Ζηλανδίας και την νορβηγική κορώνα, ενώ εκτιμά πως η πορεία του και έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών θα είναι υποτονική.

    Η πιο σημαντική αλλαγή είναι πέρα από τον ορίζοντα 12αμήνου, όπως σημειώνει. Ενώ προηγουμένως ανέμενε να συνεχιστεί η bull market του δολαρίου για άλλα τρία χρόνια (με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να αγγίζει το χαμηλό του 0,90), πλέον θεωρεί ότι ο κύκλος του δολαρίου έχει ωριμάσει πολύ και πως τα κέρδη του στο μακροπρόθεσμο διάστημα θα είναι πολύ περιορισμένα.

    Για το ευρώ αξιολογεί πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα αγγίξει σταδιακά την δίκαιη αξία της στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Έτσι, αναβαθμίζει τις προβλέψεις της στο 1,10, το 1,15 και το 1,20 για τα τέλη του 2018, του 2019 και του 2020 ( από 1,00, 0,95 και 0,90 πριν).

    Σύμφωνα με την Nomura, οι πωλήσεις των ομολόγων της ευρωζώνης που πυροδότησε το QE της ΕΚΤ ήταν ένας από τους οδηγούς της αδυναμίας του ευρώ. Καθώς όμως η ΕΚΤ οδηγείται στο κλείσιμο αυτού του κύκλου, το ευρώ θα επωφεληθεί. Η αναμενόμενη επιβράδυνση των ροών στα ομόλογα αναμένεται να βοηθήσουν την ανατίμηση του ευρώ το β’ εξάμηνο ντου έτους.

    Η διάσταση νομισματικής πολιτικής μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας, θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του γεν, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι εισροές ιαπωνικών funds προς την ευρωζώνη.

    Από την πλευρά της η ING εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σ εάν update του προγράμματος QE είτε την συνεδρίαση του Ιουλίου, είτε σε αυτήν του Σεπτεμβρίου, Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω ώθηση του ευρώ υψηλότερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συζήτηση Παπαδημητρίου – Ross για επενδύσεις και εξαγωγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΙΣΗΣ: Κόλλιας για ανασφάλιστα: Σε δόσεις και αναλογικό το πρόστιμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανική Βουλή: Γιατί αναβάλλεται η ψηφοφορία για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ