bloomberg
Sponsored by

Bloomberg

Credit Suisse: Η αγωγή σε δισεκατομμυριούχο για τη διαρροή εγγράφου και η απάτη του πρώην τραπεζίτη

  • Bloomberg


Η Credit Suisse μήνυσε έναν Γεωργιανό δισεκατομμυριούχο και τον σύμβουλο επικοινωνίας του, μετά την απόφαση τους να δημοσιεύσουν το αντίγραφο μιας έκθεσης από την τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, σχετικά με τον τρόπου που χειρίστηκε την υπόθεση ενός πρώην τραπεζίτη της, που έχει καταδικαστεί για απάτη.

Οι δύο πλευρές θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε δικαστήριο του Λονδίνου την Πέμπτη, όπου η Credit Suisse θα επιδιώξει να παρατείνει την προδικαστική απόφαση που επιβάλει την διαγραφή της έκθεσης από τον ιστότοπο CSVictims.com. Από την πλευρά της η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που βρίσκεται πίσω από την ιστοσελίδα, η Metigen, θα ζητήσει από το δικαστήριο να άρει την αρχική εντολή εν αναμονή της απόφασης σχετικά με το εάν πρέπει να διεξαχθεί δίκη για το θέμα.

Πρόκειται για την τελευταία πράξη μίας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της ελβετικής τράπεζας και των επενδυτών που υπήρξαν θύματα του τραπεζίτη Patrice Lescaudron, ο οποίος καταδικάστηκε για την ενορχήστρωση ενός σχήματος ψεύτικων συναλλαγών με στόχο την κάλυψη ζημιών ύψους εκατομμυρίων δολαρίων. Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili, που είναι επίσης εναγόμενος στην αγωγή του Λονδίνου, πιστεύουν ότι η Credit Suisse φέρει κάποια ευθύνη για τα εγκλήματα του απατεώνα τραπεζίτη.

Τον Φεβρουάριο, η Metigen δημοσίευσε ένα αντίγραφο της έκθεσης του 2017, το οποίο συντάχθηκε από μια νομική εταιρεία της Ζυρίχης που προσλήφθηκε από τη Finma, παρά το γεγονός ότι η Credit Suisse είχε εξασφαλίσει απόφαση από ελβετικό δικαστήριο που χαρακτηρίζει το έγγραφο εμπιστευτικό.

Η διαμάχη κορυφώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Credit Suisse αντιμετωπίζει έντονη κριτική μετά από τις σημαντικές απώλειες που σχετίζονται με την κατάρρευση του hedge fund Archegos Capital Management και του χρηματοοικονομικού ομίλου Greensill Capital.

Η υπόθεση Lescaudron έγινε γνωστή το 2015 όταν ο πρώην επικεφαλής ιδιωτικού πλούτου της Credit Suisse που είχε αρκετούς Ρώσους πελάτες, ομολόγησε ότι πλαστογράφησε υπογραφές για ψευδείς συναλλαγές προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να ανακάμψει από τις τεράστιες απώλειες που υπέστη το 2008.

Το σχέδιο του Lescaudron δεν αποκαλύφθηκε για περισσότερα από επτά χρόνια, έως ότου μία μεγάλη επένδυση σε μετοχή φαρμακευτικής εταιρείας στις ΗΠΑ προκάλεσε νέα προβλήματα με αποτέλεσμα να βγει στην επιφάνεια η απάτη του.

Η τράπεζα ισχυρίζεται έκτοτε ότι ο Lescaudron, ο οποίος αυτοκτόνησε πέρυσι, ήταν ένας «μοναχικός λύκος» που απέκρυψε τα αδικήματα του από τους συναδέλφους και τους επόπτες του. Καταδικάστηκε το 2018 σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά αποφυλακίστηκε σε λιγότερο από 10 μήνες για λόγους υγείας και επειδή είχε ήδη παραμείνει δύο χρόνια προφυλακισμένος.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόστιμα 34 εκατ. δολαρίων σε τρεις τράπεζες από την ΕΕ για καρτέλ στην αγορά ομολόγων

Deutsche Bank: Το ισχυρότερο τρίμηνο της επταετίας για την τράπεζα – Αναβαθμίζει τις ετήσιες προβλέψεις της

Στα 10 δισ. δολάρια οι συνολικές απώλειες των τραπεζών από την Archegos – Ζημιές άνω των 3,7 δισ. δολ. για Nomura και UBS

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ