• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Chris O’Shea (Centrica): Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα δύο χρόνια

    • Bloomberg

    Chris O’Shea, Διευθύνων Σύμβουλος Centrica


    Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα δύο χρόνια, με πολύ λίγες προοπτικές για ταχεία ενίσχυση των προμηθειών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου προμηθευτή ενέργειας της Βρετανίας.

    Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εκτεθειμένη στις παγκόσμιες δυνάμεις προσφοράς, δήλωσε ο Chris O’Shea, Διευθύνων Σύμβουλος της Centrica, ιδιοκτήτριας της British Gas. Οι τιμές χονδρικής τριπλασιάστηκαν πέρυσι και εκατομμύρια Βρετανοί καταναλωτές αντιμετωπίζουν τώρα αύξηση άνω του 50% στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Απρίλιο.

    «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν σύντομα», είπε στο ραδιόφωνο του BBC την Τετάρτη. «Η αγορά υποδηλώνει ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα είναι εδώ για τους επόμενους 18 μήνες έως 2 χρόνια».

    Η Βρετανία είναι πλέον περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από μέρη όπως η Νορβηγία, η Ευρώπη και πιο μακρινές χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Η εγχώρια παραγωγή μειώνεται εδώ και χρόνια και το 2017 η Centrica επέλεξε να κλείσει τη μεγαλύτερη αποθήκευση φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο — μια απόφαση που αμφισβητήθηκε στην τρέχουσα κρίση, κριτική την οποία απορρίπτει ο O’Shea.

    High gas prices are likely to stay for 2 years

    Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εξαντληθεί περισσότερο από όσο νόμιζαν οι έμποροι.

    «Η ύπαρξη μεγαλύτερης εγχώριας προμήθειας δεν είναι κάτι που θα μείωνε την τιμή του φυσικού αερίου από τις 3 στερλίνες ανά θερμική μονάδα όπως ήταν τον Δεκέμβριο, σε 50 πένες ανά θερμική μονάδα όπως ήταν πριν από ένα χρόνο», είπε. «Απλώς δεν είμαστε σε θέση να αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο μια απομονωμένη ενεργειακή αγορά».

    Τα υψηλότερα κόστη χονδρικής, τα οποία έχουν ήδη μειώσει καταστρέψει πάνω από 20 προμηθευτές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αρχίζουν να τροφοδοτούν τους οικιακούς λογαριασμούς, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και απειλώντας να προκαλέσουν κρίση του κόστους ζωής.

    Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες ενέργειας για να προσπαθήσει να αμβλύνει το πλήγμα για τα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος σε όλα, από τα τρόφιμα μέχρι τα καύσιμα. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem πρόκειται να ανακοινώσει αύξηση τιμής στις 7 Φεβρουαρίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Citigroup: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με λογαριασμούς ενέργειας 1 τρισ. δολαρίων

    Ευρωπαϊκό μπλόκο στη συγχώνευση των μεγαλύτερων ναυπηγείων του πλανήτη – Πώς σχετίζεται η απόφαση με τις τιμές του φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ