• Ναυτιλία

    Ευρωπαϊκό μπλόκο στη συγχώνευση των μεγαλύτερων ναυπηγείων του πλανήτη – Πώς σχετίζεται η απόφαση με τις τιμές του φυσικού αερίου

    • NewsRoom
    Ναυπηγεία


    «Μπλόκο» στη συγχώνευση των μεγαλύτερων ναυπηγείων στον κόσμο, των κορεατικών Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering και Hyundai Heavy Industries, ύψους 2 δισ. δολαρίων, ετοιμάζονται να βάλουν οι ευρωπαϊκές Αρχές Ανταγωνισμού.

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η απόφαση είναι πιθανό να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.

    Όπως αναφέρουν οι FT, η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που οι τιμές της ενέργειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο» στην Ευρώπη, με το κόστος μεταφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ, άνω των 300.000 δολαρίων ημερησίως λόγω αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.

    Σε δύο ναυπηγεία το 60% της αγοράς

    Τα δύο νοτιοκορεατικά ναυπηγεία είναι αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτεροι «παίκτες» στη ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς υπερπαγωμένου LNG και σημαντικοί προμηθευτές ευρωπαϊκών εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια του περσινού έτους κέρδισαν νέες παραγγελίες για 45 μεγάλα πλοία μεταφοράς LNG από τις 75 παραγγελίες που δόθηκαν συνολικά, παίρνοντας το 60% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με την Clarksons Research.

    Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το μπλοκάρισμα της συγχώνευσης θα βοηθήσει στην προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από την πιθανότητα αύξησης του κόστους του LNG. Για να αντιμετωπίσει, μάλιστα, τη συγκεκριμένη ανησυχία, η Hyundai Heavy φέρεται να είχε προτείνει να μην αυξήσουν για την ώρα τις τιμές των πλοίων μεταφοράς LNG και να μεταφέρουν τεχνολογία σε μικρότερα τοπικά ναυπηγεία – πρόταση που, όμως, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα κορεατικά ναυπηγεία εξασφάλισαν το 37% των παγκόσμιων παραγγελιών το 2021- Το Κατάρ ναυπηγεί 100 πλοία LNG έως το 2027



    ΣΧΟΛΙΑ