• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Citigroup: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με λογαριασμούς ενέργειας 1 τρισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Citi

    David Bailin, Chief Investment Officer, Citi


    Η Ευρώπη θα χτυπηθεί φέτος από τον μεγαλύτερο «λογαριασμό ενέργειας» της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ο υπερπληθωρισμός στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας πλήττει σπίτια και εργοστάσια σε όλη την ήπειρο, προειδοποιεί η Citigroup.

    Με βάση τις τρέχουσες τιμές, ο συνολικός λογαριασμός ενέργειας θα ανέλθει σε περίπου 1 τρισ. δολάρια, αναφέρει η τράπεζα σε έκθεσή της.

    Ενώ οι προηγούμενες αυξήσεις οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αυτή τη φορά πρόκειται για το κόστος θέρμανσης και τροφοδοσίας από τα σπίτια μέχρι τις μεταφορές και τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

    «Το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια γίνονται απαγορευτικά ακριβά στην Ευρώπη», επισημαίνουν οι αναλυτές της Citigroup. «Οι καταναλωτές αλλά και η βιομηχανία είναι πιθανό να χρειαστεί να πάρουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας».

    Citigroup – Βαθιά ενεργειακή κρίση

    Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια βαθιά ενεργειακή κρίση με τα χαμηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

    Οι τιμές για τα καύσιμα αυξήθηκαν περισσότερο από 250% πέρυσι, και οι εντάσεις μεταξύ Δύσης και της Ρωσίας κάνουν τους εμπόρους να ανησυχούν. Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου έχουν επίσης περιορίσει την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές γύρω από την οποία στηρίζεται η πράσινη μετάβαση.

    Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, σε σύγκριση με περίπου 10% στην Ασία, ανέφερε η Citigroup. Λόγω της σημασίας του ως καυσίμου στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου τροφοδοτούν επίσης τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ωστόσο, υπάρχει κάποια ανακούφιση, καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τους υπερβολικούς λογαριασμούς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Morgan Stanley, BNP Paribas προειδοποιούν: Προσδεθείτε… Έρχονται αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος



    ΣΧΟΛΙΑ