• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιες οι μειώσεις επιτοκίων το 2024

    • Bloomberg
    Ρόμπερτ Χόλτσμαν

    Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ


    “Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μείωση του κόστους δανεισμού. Μια τέτοια κίνηση το 2024, κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι”, ανέφερε σήμερα ένα από τα πιο “επιθετικά” μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Robert Holzmann.

    «Ακόμη και αν η ΕΚΤ έχει προβεί σε μια άνευ προηγουμένου σειρά δέκα διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων, για το έτος 2024 δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μειώσεις επιτοκίων», τόνισε.

    «Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δείχνει ήδη τον αντίκτυπό της στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, ωστόσο, θα ήταν ακόμη πρόωρο να σκεφτούμε για μειώσεις επιτοκίων», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά για δεύτερη φορά.

    Ωστόσο, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ουσιαστικά ότι η βεβαιότητα της αγοράς για περικοπές τον Μάρτιο, ενδέχεται να είναι πρόωρη.

    Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα σημειώσει ξανά ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες λόγω της επίδρασης βάσης, που σχετίζεται με τον ρυθμό του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με τον Χόλτσμαν, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πιθανότατα να φτάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τα επόμενα δύο χρόνια, αν και η πορεία προς τα εκεί, θα αποτελέσει «πρόκληση».

    Ο Χόλτσμαν εκφράζει πάντα ανοιχτά τη θέση του σε σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

    Το καλοκαίρι έκανε λόγο για «αήττητο» πληθωρισμό που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια.

    «Εάν δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω ότι υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε με αυξήσεις επιτοκίων χωρίς παύση», είχε δηλώσει.

    Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας είχε τονίσει σε συνέντευξή του ότι, η οικονομία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο ύφεσης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι οι περιορισμένες αγορές εργασίας σημαίνουν ότι τα εργατικά συνδικάτα θα μπορούσαν να επιτύχουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Εφορία: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την Πρωτοχρονιά – Οι φόροι και οι άλλες υποχρεώσεις

    Γιώργος Πιτσιλής: Πώς η ΑΑΔΕ ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη στους ελέγχους και τη λειτουργία της

    ΑΑΔΕ: Κοινή Δήλωση Τελωνειακής Συνεργασίας με το Υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας



    ΣΧΟΛΙΑ