• Οικονομία

    Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πιθανόν να γίνουν μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων

    • Μαρία Βε
    Ρόμπερτ Χόλτσμαν

    Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ


    «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο υψηλότερο επίπεδο, όσον αφορά τα επιτόκια», ανέφερε σήμερα στο reuters, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Robert Holzmann, τονίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν μία με δύο ακόμη αυξήσεις.

    Στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο Holzmann, ανέφερε ότι: «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου είναι ένα αίνιγμα για την κεντρική τράπεζα», εξηγώντας παράλληλα ότι «Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει ακόμη».

    Υπενθυμίζεται ότι αμετάβλητος στο 5,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών για υποχώρηση στο 5.1%.

    «Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, δεν αποκλείουμε την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, δεν έχει παρθεί ακόμη η τελική απόφαση», συμπλήρωσε ο Holzmann.

    Σχετικά με τους μισθούς σημείωσε ότι «Όσο η αγορά εργασίας βρίσκεται στο ‘κόκκινο’, είναι δύσκολο να πειστούν οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν χαμηλότερες αυξήσεις μισθών».

    Σημειώνεται ότι αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ανησυχούν για την πορεία των μισθών, η αύξηση των οποίων θεωρείται ως ένας από τους βασικούς λόγους που ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει ακόμη.

    Την ίδια στιγμή, αναλυτές της BBH σημειώνουν ότι οι προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν συγκρατημένες μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

    Επιμένει ο πληθωρισμός, επιμένει και ο Holzmann

    Ο Holzmann έχει εκφράσει ανοιχτά τη θέση του σε σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

    Πριν λίγες ημέρες έκανε λόγο για «αήττητο» πληθωρισμό που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια.

    «Εάν δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω ότι υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε με αυξήσεις επιτοκίων χωρίς παύση», είχε δηλώσει.

    Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας ανέφερε σε συνέντευξή του ότι, η οικονομία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο ύφεσης, ενώ οι περιορισμένες αγορές εργασίας σημαίνουν ότι τα εργατικά συνδικάτα θα μπορούσαν να επιτύχουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.

    Όλα τα «φώτα» στην Λαγκάρντ

    Αυτή την ώρα, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κρατά μία στάση χωρίς ξεκάθαρα μηνύματα, σχετικά με την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ, παρόλο που αναγνωρίζει τα προβλήματα με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

    Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα θέσει το κόστος δανεισμού τόσο υψηλό όσο χρειάζεται και θα το αφήσει εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

    Έχει μιλήσει ακόμη για το πόσο σημαντικό είναι οι κεντρικές τράπεζες να παρέχουν μια «άγκυρα» για την οικονομία και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους, σε μία «εποχή αβεβαιότητας».

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η «φλυαρία» της αγοράς σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί ο επίμονος πληθωρισμός, αυξάνεται. Εάν αυτή η δυναμική διατηρηθεί, εκτιμούν ότι θα άλλαζε το «παιχνίδι» για το ευρώ.

    Τονίζουν δε, ότι η ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις πριν από την Fed, ενώ πιστεύουν ότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

    Διαβάστε επίσης: 

    Υποχωρεί στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σταθερός στην ευρωζώνη – Τώρα όλα τα βλέμματα στη Λαγκάρντ

    Κατατέθηκε στην Κομισιόν η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στα €5,8 δισ. η επιπλέον χρηματοδότηση

    ΗΠΑ: Στο 2,1% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ