• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Black Friday: Η μέρα που γράφτηκε η «μαύρη σελίδα» της Ikea στην Ελλάδα

    • Bloomberg
    ΙΚΕΑ


    O όμιλος Ikea, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη επειδή απέρριψε έναν έγχρωμο άνδρα από τη συμμετοχή του σε μία από τις διαφημίσεις της, λόγω του χρώματος του δέρματος του.

    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον περασμένο Νοέμβριο, η μεγαλύτερη εταιρία επίπλων παγκοσμίως, ανέθεσε σε μία εταιρία casting να βρει ηθοποιούς που θα έπαιρναν μέρος στο διαφημιστικό της σποτ για την Black Friday, στην Ελλάδα.

    Το πρακτορείο πρότεινε το Σουηδό ηθοποιό Fernando Carabali για να πάρει μέρος στη διαφήμιση, ωστόσο, η εταιρία παραγωγής, η οποία δεν κατονομάζεται στο σχετικό ρεπορτάζ, επισήμανε ότι “δεν μπορεί να είναι μαύρος για την ελληνική αγορά”.

    Fernando Carabali. Ηθοποιός

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Ikea, Jakob Holmstrom, υποστήριξε ότι η εταιρία αναζητούσε ένα ξανθό, ανοιχτόχρωμο άνδρα για τη συγκεκριμένη διαφήμιση αλλά δεν είχε διευκρινήσει στο πρακτορείο τις προδιαγραφές. “Όταν ο Fernando έλαβε την απάντηση, διατυπώθηκε με ατυχές τρόπο”, επισήμανε ο Holmstrom.

    Όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Ikea, ζήτησαν συγνώμη από τον Carabali. Ο Holmstrom τόνισε ότι δεν υπήρχε “κακή πρόθεση” και ότι η εταιρία αναζητά μία μεγάλη γκάμα από παρουσίες και προσωπικότητες για τις διαφημίσεις της.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ikea έχει αναγκαστεί και στο παρελθόν να απολογηθεί για ανάλογες “ατυχίες” στις διαφημίσεις της. Το 2012, προκλήθηκε μία ακόμη διαμάχη όταν αφαίρεσε ορισμένες γυναίκες από τον κατάλογο της στη Σαουδική Αραβία.

    H Η&Μ, μία ακόμη γνωστή σουηδική εταιρία, επίσης αντιμετώπισε κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά στις αρχές του χρόνου, όταν δημοσίευσε μία διαφήμιση που απεικόνιζε ένα μαύρο αγόρι με μία μπλούζα στην οποία αναγράφονταν το μήνυμα “η πιο ωραία μαϊμού στη ζούγκλα”.

    “Έχω κουραστεί να υφίσταμαι διακρίσης λόγω του χρώματος του δέρματος μου” υποστήριξε ο ηθοποιός Carabali στον τηλεοπτικό σταθμό SVT.

    Ingvar Kamprad
    Ingvar Kamprad. O Ιδρυτἠς του ΙΚΕΑ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ingvar Kamprad: Το αγοράκι με τα σπίρτα που έχτισε μια αυτοκρατορία

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς ο Ingvar Kamprad διασφάλισε το μέλλον της Ikea. Εκτός διοίκησης οι κληρονόμοι!

     



    ΣΧΟΛΙΑ