• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μπαράζ δημόσιων προσφορών (IPO) στην Ευρώπη – Ποιες εταιρείες αναζητούν κεφάλαια από τις αγορές

    • Bloomberg


    Σειρά αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) δρομολογούνται στην Ευρώπη, καθώς ισχυροί επενδυτές, από την SoftBank έως την Permira Holdings εκμεταλλεύονται την έντονη άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων προκειμένου να πουλήσουν μερίδια που κατέχουν σε εταιρείες που άνθισαν ακόμη και εν μέσω των lockdowns.

    Η εταιρεία που κατασκευάζει τα γνωστά μποτάκια Dr. Martens άρχισε να δέχεται εντολές αγορών τη Δευτέρα για την IPO ύψους 1,3 δισ. στερλίνων (1,8 δισ. δολαρίων) και μέσα σε μία ώρα λόγω της αυξημένης ζήτησης κάλυψε όλες τις διαθέσιμες μετοχές. Η Auto1 Group που έχει τη στήριξη της SoftBank ξεκίνησε την πώληση μετοχών αξίας έως 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η InPort δήλωσε ότι θα αποτιμήσει την πώληση των μετοχών της αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο ανώτατο όριο του αρχικού εύρους τιμών που είχε ορίσει.

    Οι εταιρείες αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις αγορές μετά την επέκταση του ράλι του δείκτη Stoxx Europe 600 από το χαμηλό που κατέγραψε στην πανδημία στο σχεδόν 50% και την άνοδο του δείκτη S&P 500 στις ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα σημείωσε ρεκόρ. Μετά από δύο χρόνια υποτονικής δραστηριότητας, οι IPO στην ευρωπαϊκή αγορά αναζωπυρώνονται, ενώ οι περισσότερες από αυτές αφορούν εταιρείες που ευνοήθηκαν από την υποχρεωτική παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους λόγω του Covid 19.

    Εκτός από τις εταιρείες Dr Martens, Auto1 και InPost, η σουηδική επιχείρησης κατασκευής σκαφών Nimbus και η Cordiant Digital Infrastructure, ένα fund που θέλει να επενδύσει στo διαδίκτυο, παρουσίασαν λεπτομέρειες για τις αρχικές δημόσιες προσφορές τους, τη Δευτέρα. Οι πέντε IPO Θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν συνολικά μέχρι και 7,5 δισ. δολάρια, περίπου δηλαδή το 1/4 των 28 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν μέσω IPO από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Η αυξημένη διάθεση των εταιρειών αντικατοπτρίζει μια ισχυρή αγορά μετοχών, αλλά δεδομένης της χαμηλής απόδοσης των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών, είναι “λίγο νωρίς για να το ονομάσουμε φούσκα”, δήλωσε ο Gavin Launder, διαχειριστής κεφαλαίων στη Legal & General Investment Management.

    Το ράλι των αγορών

    Το μέγεθος της πώλησης μετοχών της Dr. Martens στο Λονδίνο από το private equity Permira και άλλους μετόχους θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,49 δισεκατομμύρια στερλίνες.

    Η πολωνική εταιρεία παροχής ταχυδρομικών θυρίδων InPost, η οποία είναι εισηγμένη στο Άμστερνταμ, προσέλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να καλύψει την προσφορά μετοχών σε όλο το εύρος τιμών, σε περίπου μιάμιση ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου IPO.

    Ούτε η Dr. Martens ούτε το InPost συγκεντρώνουν χρήματα στις εισαγωγές τους. Η Auto1 αναζητά 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην πώληση της στη Φρανκφούρτη, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από υφιστάμενους επενδυτές.

    Η άνοδος στις ΗΠΑ

    Εκτός από την πρόσφατη έκρηξη που σημειώνεται για IPO, οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη εξακολουθούν να υστερούν πολύ σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ, όπου ένα πλήθος αρχικών δημόσιων προσφορών με υψηλές τιμές και ένας αριθμός ρεκόρ εταιρειών ειδικού σκοπού (SPAC) που έχουν προχωρήσει σε IPO, δημιούργησαν ερωτήματα αναφορικά με επιπόλαιες κινήσεις στις αγορές. Περίπου 114 είναι οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει εισαγωγές αξίας σχεδόν 25 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ μόνο για αυτό το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

    Ανεξάρτητα από το αν μια «πολύ μεγάλη IPO» και μια αύξηση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “φούσκες”,  “το θέμα της υπερβολικής ρευστότητας, το οποίο συχνά κατηγορούνται ότι προκαλούν αυτές οι κινήσεις, είναι απίθανο να εξαφανιστεί», επισήμαναν οι αναλυτές μετοχών της JPMorgan.

    Αυτά είναι τα hedge funds με τις καλύτερες αποδόσεις το 2020 – H ανατροπή που έφερε η πανδημία

    Διπλό deal στον κλάδο ένδυσης: Asos και Boohoo εξαγοράζουν Topshop και Debenhams

    Michael Platt: Ο trader που νίκησε την πανδημία πετυχαίνοντας απόδοση 95% το 2020

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ