• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Michael Platt: Ο trader που νίκησε την πανδημία πετυχαίνοντας απόδοση 95% το 2020

    • Bloomberg

    Michael Platt φωτογραφία: Bloomberg


    Η απόφαση του trader Michael Platt να ζητήσει από τους πελάτες του να πάρουν πίσω τα δισεκατομμύρια τους αποδείχθηκε σοφή.

    Ελεύθερος να πάρει μεγαλύτερα και πιο τολμηρά ρίσκα, ο Platt οδήγησε την ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων που κατέχει, BlueCrest Capital Management στην αποκόμιση θεαματικών ετήσιων κερδών. Η απόδοση του ανήλθε στο 95% κατά την ταραχώδη χρονιά του 2020 που η πανδημία έπληξε τις αγορές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

    H περιουσία του διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο και ανήλθε σε περίπου 10 δισ. δολάρια, με βάση τις εκτιμήσεις.

    “Το άγιο πνεύμα τον φώτισε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Saleem Siddiqi, ιδρυτής της Musst Investments. «Η χαμηλή μεταβλητότητα, η φθηνή μόχλευση και το momentum των αγορών ευνόησαν αρκετούς traders το 2020″.

    Η BlueCrest υπήρξε επίσης μία από τις πιο ευνοημένες εταιρείες της τάσης που επικρατεί στα κορυφαία hedge fund, τα οποία αποκλείουν επενδυτές αφού έχουν βγάλει δισεκατομμύρια ρισκάροντας τα χρήματα των πελατών τους. Ορισμένοι έχουν σταματήσει το trading για προσωπικούς λόγους, ενώ άλλοι επικαλέστηκαν τους αυστηρούς ελέγχους του ρίσκου που συνεπάγεται η διαχείριση ξένων κεφαλαίων.

    Τα κέρδη του προηγούμενου έτους είναι τα περισσότερα που έχει πετύχει η BlueCrest από τότε που ο Platt ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει χρήματα των πελατών ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων, πριν από πέντε χρόνια, για να επικεντρωθεί στη διαχείριση κεφαλαίων του ιδίου και των συνεργατών του. Από τότε δεν είναι γνωστά πολλά για την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας, αλλά έχει εξασφαλίσει στον Platt, 52 ετών, την ελευθερία να πραγματοποιεί κινήσεις υψηλότερου ρίσκου και με υψηλή μόχλευση, προκειμένου να ενισχύσει τις αποδόσεις του.

    Οι περυσινές αποδόσεις της BlueCrest είναι καθαρές, εξαιρουμένων όλων των εξόδων, αναφέρουν οι πηγές. Τα hedge funds κέρδισαν κατά μέσο όρο 9,5% πέρυσι.

    Τα κέρδη σημειώθηκαν σε χρονιά κατά την οποία η BlueCrest συμφώνησε να πληρώσει 170 εκατομμύρια δολάρια σε πρώην πελάτες και να προχωρήσει σε διακανονισμό για τις κατηγορίες από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ότι στην ουσία αδίκησε τους πελάτες για να εξασφαλίσει τα δικά της κέρδη.

    Δύο χρόνια πριν αποφασίσει να επιστρέψει τα χρήματα των πελατών του, ο Platt είπε στους επενδυτές ότι ήθελε να αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία της BlueCrest στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Οι κακές αποδόσεις και ένα εσωτερικό fund που πυροδότησε μία διαμάχη, οδήγησαν σε μείωση των περιουσιακών στοιχείων. Στο τέλος του 2015, η εταιρεία με έδρα το Τζέρσεϋ αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα των πελατών.

    Η θεαματική απόδοση του περασμένου έτους ήρθε μετά την αύξηση κατά περίπου 50% που πέτυχε το 2019 και τις ετήσιες αποδόσεις 25%, 54% και 50% τα τρία χρόνια πριν από αυτή, αντίστοιχα. Η περιουσία του, η οποία αποτιμήθηκε από το Bloomberg Billionaire Index στα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2016, έκτοτε αυξήθηκε.

     Αποκλειστική εταιρεία

    Η τελευταία εξέλιξη, καθιστά τον Platt έναν από τους πλουσιότερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, και τον εντάσσει σε μία ομάδα στην οποία περιλαμβάνονται ακόμη ο ιδρυτής της  Renaissance Technologies, Jim Simons με 23 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Ken Griffin της Citadel με 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του Ray Dalio εκτιμάται στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον David Tepper να ακολουθεί με 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια και τον Steven Cohen με 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ορισμένα από τα νούμερα δεν αντικατοπτρίζουν τα κέρδη από το 2020.

    Ο Platt άρχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο των hedge fund το 2000, ιδρύοντας την BlueCrest μαζί με τον συνάδελφο του William Reeves. Νωρίτερα, ο Platt εργάστηκε σχεδόν μια δεκαετία στην JPMorgan Chase & Co., όπου ξεκίνησε να διαχειρίζεται swaps επιτοκίων στο γραφείο παραγώγων.

    Ανέδειξε την BlueCrest σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα hedge funds της Ευρώπης, επιβλέποντας πάνω από 37 δισεκατομμύρια δολάρια όταν βρισκόταν στο απόγειο της. Η εταιρεία δημιούργησε περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη μέσω του trading για τους επενδυτές, κατά τα 15 χρόνια που διαχειρίστηκες κεφάλαια πελατών.

    Wedbush: Η μετοχή της Tesla μπορεί να φθάσει στα 1.250 δολάρια

    H επιστροφή του Jack Ma: Ο ιδρυτής της Alibaba έβαλε τέλος στα σενάρια της «εξαφάνισης» του

    Amancio Ortega: Το επιτυχημένο «στοίχημα» του ιδρυτή της Zara που διπλασίασε τα κεφάλαια του

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ