• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Dr. Martens: Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου οι γνωστές μπότες – Η εταιρεία συγκέντρωσε κεφάλαια 1,8 δισ. δολάρια

    • Bloomberg


    Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας που κατασκευάζει τις γνωστές μπότες Dr. Martens, σημείωσε άνοδο έως και 18% κατά την πρεμιέρα διαπραγμάτευσης της στην αγορά του Λονδίνου.

    Η ιδιοκτήτρια Permira Holdings και άλλοι μέτοχοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στη μεγαλύτερη εγχώρια αρχική δημόσια προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Σεπτέμβριο.

    Οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 17% στις 432,10 πένες νωρίτερα, με την τιμή της IPO να διαμορφώνεται στις 370 πένες. Η Dr. Martens αποτιμήθηκε στα 3,7 δισεκατομμύρια στερλίνες, ποσό που είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερο από τα 300 εκατομμύρια λίρες που πλήρωσε η Permira για την εταιρεία το 2014.

    Η αρχική δημόσια προσφορά της Dr Martens είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί από βρετανική εταιρεία στο Λονδίνο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο που η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου THG Plc συγκέντρωσε 1,88 δισεκατομμύρια στερλίνες (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

    Η οικογένεια Griggs, η οποία πούλησε την Dr. Martens στην Permira, και οι υπάλληλοι και οι διευθυντές της εταιρείας κατείχαν επίσης μετοχές σε αυτήν πριν από την IPO. Περίπου το 35% των μετοχών της διατέθηκαν προς διαπραγμάτευση.

    Οι μέτοχοι μπορούν να πουλήσουν άλλα 53 εκατομμύρια μετοχές εάν υπάρχει αρκετή ζήτηση, κάτι που θα αύξανε το μέγεθος της προσφοράς σε 1,49 δισεκατομμύρια στερλίνες.

    Αρκετοί άλλοι υποψήφιοι για IPO εκμεταλλεύονται την έκρηξη των online αγορών που τροφοδοτούνται από τα lockdown. Η InPost της Πολωνίας, η οποία διαθέτει αυτοματοποιημένες θυρίδες για πακέτα, σημείωσε άνοδο στο ντεμπούτο της στην αγορά του Άμστερνταμ την Τετάρτη, ενώ η εταιρεία ηλεκτρονικών ευχετήριων καρτών Moonpig Group και η πλατφόρμα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Auto1 Group λαμβάνουν εντολές από τους επενδυτές για τις δημόσιες προσφορές τους.

    Η πανδημία έχει επιταχύνει τη μετάβαση από τα φυσικά καταστήματα στις διαδικτυακές πωλήσεις, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να οδηγούνται σε κλείσιμο λόγω της μειωμένης ζήτησης. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Dr. Martens πραγματοποίησε σχεδόν το 1/5 των εσόδων της το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2020, από μόλις 7% το 2015.

    Η εταιρεία είχε εξασφαλίσει επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων στερλίνων από τη BlackRock, 100 εκατομμύρια στερλίνες από την Janus Henderson και 75 εκατομμύρια στερλίνες από την Merian Global Investors.

    Η συμφωνία προσέλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να καλύψει όλες τις μετοχές που προσφέρθηκαν εντός μιας ώρας από το άνοιγμα του βιβλίου παραγγελιών της. Η Dr Martens επιτάχυνε το χρονοδιάγραμμα της IPO, κλείνοντας την προσφορά της δύο ημέρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

    Μπαράζ δημόσιων προσφορών (IPO) στην Ευρώπη – Ποιες εταιρείες αναζητούν κεφάλαια από τις αγορές

    Διπλό deal στον κλάδο ένδυσης: Asos και Boohoo εξαγοράζουν Topshop και Debenhams

    To CVC Capital ξαναχτυπά: Προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά τμήματος της εταιρείας καλλυντικών Shiseido

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ