• Big Story

    Το κρίσιμο 48ωρο των αγορών και των τραπεζών. Brexit ή Bremain?


    Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, καθώς απομένουν δύο μόλις ημέρες για τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος που θα ξεκαθαρίσει την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε. Και μπορεί μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Jo Cox το σκηνικό να διαφοροποιήθηκε και τα προγνωστικά να έδωσαν το προβάδισμα στο Bremain, ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό αποτέλεσμα παραμένουν ανοιχτά.

    Η ανησυχία ότι η Βρετανία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως θα εγκαταλείψει την ομάδα των 28 της Ευρώπης, επιβάρυνε εδώ και αρκετές εβδομάδες το κλίμα στις αγορές και θεωρείται από τους κεντρικούς τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων και η Yellen, ως βασικό εμπόδιο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η ανάπτυξη της ευρωζώνης κερδίζει αλλά η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και η προοπτική του πληθωρισμού είναι επίφοβη με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναλάβει δράση αν κριθεί αναγκαίο, όπως τόνισε και ο επικεφαλής της Mario Draghi.

    Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα σημάδια που δείχνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει χλιαρή, ενώ η πρόσφατη μαρτυρία της Yellen στη Γερουσία ότι η Fed αναζητά αποδείξεις σχετικά με το εάν η οικονομία των ΗΠΑ επέστρεψε σε έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης αποδεικνύει ότι ο φόβος για το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη παραμένει. Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τις τράπεζες να συνεχίζουν να δανείζουν και κανένα κίνητρο για τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις εργασίες τους αν η Fed εμφανίζεται διστακτική και δημιουργεί σύγχυση με τα λεγόμενα της.

    Εν αναμονή της επαναφοράς του waiver για τις ελληνικές τράπεζες

    Στο μεταξύ, σήμερα, παραμονή του δημοψηφίσματος η απόφαση της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες. Η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή εξομάλυνση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που διαταράχθηκε στις αρχές του 2015, όταν η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε μία διαπραγμάτευσης που οδήγησε την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης στην άρση του waiver, το Φεβρουάριο του 2015.

    Πάντως, η κατάσταση στις αγορές θα παραμείνει κρίσιμη αυτές τις δύο ημέρες ενώ η μετέπειτα συμπεριφορά τους θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και την πιθανότητα ενός Brexit. Πάντως, η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τις αγορές στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι υπέρ του Brexit, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters.

    Μάλιστα, στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να πραγματοποιήσει τη δήλωση στήριξης το πρωί της 24ης Ιουνίου, πριν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προκειμένου να εκτονώσει τον πανικό που μπορεί να προκαλέσει στους επενδυτές ενδεχόμενο Brexit και να περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της αστάθειας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η υπόσχεση της ΕΚΤ θα αφορά το άνοιγμα των λεγόμενων γραμμών ανταλλαγής (swap lines) με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), επιτρέποντας την ανταλλαγή ευρώ και βρετανικών λιρών και την απεριόριστη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα δύο νομίσματα, σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/i-angliki-aston-martin-xafniazi-to-brexit-tha-enischisi-tis-exagoges-mas/54965

     



    ΣΧΟΛΙΑ