• Big Story

    Χάος στις αγορές. Βουτιά 14% στο ΧΑ

    • NewsRoom
    χάος

    Καρλ Πάβλοβιτς Μπριουλόφ (Karl Pavlovich Bryullov ή Briullov) «Η τελευταία ημέρα της Πομπηίας» (1830 -1833)


    Οι Βρετανοί αποφάσισαν: Brexit! Αναμενόμενο ή μη το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Όπως ακριβώς δεν αλλάζουν -ούτε και θα αλλάξουν- οι επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπτώσεις που ήδη άρχισαν να αποτυπώνονται στις αγορές.

    Σε μία λέξη η κατάσταση που μπορεί να χαρακτηρίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι: «Χάος».

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημειώνει βουτιά 8,2% υποχωρώντας στις 318,04 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 7,6% στις 5.858,88 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 9,5% στις 9.286,98 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 7% στις 4.150,82 μονάδες.

    Ανάλογη είναι η εικόνα και στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης. Ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά ι 3,9% στις 17.280,48 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει ραγδαία πτώση 12% στις 7.788,90 μονάδες.

    Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης τιμών βυθίζεται κατά 14% και διαπραγματεύεται στις 531,45 μονάδες.

    Δείτε αναλυτικά οι εντυπωσιακές κινήσεις που συνέβησαν από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων:

    Τα  futures του S&P στις ΗΠΑ καταγράφουν μία πτώση του -5,06%.S&P 500

    Τα fututes του Dow Jones δείχνουν έντονη πτώση αφού υποχωρούν κατά -3,92%.Dow-Jones 30

    Ακόμα, τα US Treasury bonds καταγράφουν πτώση της τάξης του -14,59%.
    U.S 10-Year

    Ταυτόχρονα, παρατηρείται ραγδαία υποχώρηση της στερλίνας. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το ιαπωνικό yen δημιουργείται μία συντριβή δεδομένου ότι η πτώση της λίρας ανέρχεται στο 13,41%.

    GBP-JPY

    Συντριβή, ωστόσο, παρακολουθούμε στη βρετανική λίρα και σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο αφού η πρώτη υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ κατά -10,43%.

    GBP-USD

    Σε ελεύθερη πτώση η Στερλίνα

    Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό 30 ετών, κάτω από το 1,35 δολάριο το πρωί της Παρασκευής σημειώνοντας βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο George Soros διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό της από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

    Η υποχώρηση της στερλίνας επιταχύνθηκε μετά το αποτέλεσμα στο Newcastle, όπου η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά, αλλά και του Sunderland που ψήφισε έξοδο.

    Με βάση σοβαρές ενδείξεις αναμένεται η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ώστε να προστατέψει την στερλίνα από την κατάρρευση. Πολύ πιθανή και η παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να αποτρέψει ένα γενικευμένο κραχ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/brexit-ine-edo-vari-pligma-gia-ee-istoriki-apofasi-apochorisis-ton-vretanon-ti-dilose-o-farage-video/55961

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/mononewsbbc-parakolouthiste-zontana-ta-apotelesmata-ana-periochi/55936



    ΣΧΟΛΙΑ