• Business

    Τη λύση «αλά Κύπρο» εξετάζουν οι τράπεζες: Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες-Όλο το σχέδιο


    Την ώρα που οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να στέλνουν επιστολές σε περισσότερους από 500.000 δανειολήπτες, ενημερώνοντας τους ότι τα δάνεια τους έχουν δρομολογηθεί προς πώληση –και ταυτόχρονα τους προτείνουν «γενναίο κούρεμα» για να διευθετήσουν οριστικά την οφειλή τους, η παραφιλολογία για λύση «αλά Κύπρο» κορυφώνεται.

    Συγκεκριμένα ορισμένες πλευρές διατυπώνουν την άποψη ότι η κυπριακή νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη –του οποίου το δάνειο έχει επιλεγεί προς πώληση- να «αγοράσει» το δάνειο του από την τράπεζα με την ίδια έκπτωση που αυτό θα πωληθεί σε fund.

    Δηλαδή μόλις το υποψήφιο fund υποβάλλει την προσφορά του και πριν ολοκληρωθεί η πώληση να αγοράσει το δάνειο ο οφειλέτης με την έκπτωση που έχει προσφερθεί στην τράπεζα για την αγορά του συνόλου του χαρτοφυλακίου.

    «Τέτοια ρύθμιση ούτε υπάρχει στην κυπριακή νομοθεσία, ούτε εφαρμόζεται από τις κυπριακές τράπεζες» αναφέρουν στο mononews.gr υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, που έχουν πλήρη γνώση του θέματος και συμπληρώνουν πως το ισχύον πλαίσιο στην Κύπρο προβλέπει:

    1. Για δάνεια φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων με υπόλοιπο οφειλής μικρότερο του 1.000.000 ευρώ: εφόσον η τράπεζα αποφασίσει να εντάξει ένα δάνειο σε προς πώληση χαρτοφυλάκιο, τότε είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον δανειολήπτη ότι η οφειλή του πρόκειται να πωληθεί. Ο οφειλέτης έχει προθεσμία 45 ημερών για να προσέλθει στην τράπεζα και να προτείνει μια τιμή στην οποία προτίθεται να αγοράσει το δάνειό του. Η αποδοχή ή μη της πρότασης του οφειλέτη εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας, χωρίς άλλη υποχρέωση. Εφόσον το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει το δάνειο πωληθεί, τότε η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει απλώς τον οφειλέτη για το γεγονός ότι το δάνειό του πωλήθηκε.

    2. Για δάνεια υπολοίπου άνω του 1.000.000: δεν υφίσταται καμμία ρυθμιστική υποχρέωση.

    Εξάλλου σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο σε Ελληνες δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Γεωργιάδης, -στην οποία παραβρέθηκε και το mononews.gr- όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλεψη στη νομοθεσία του νησιού, απάντησε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

    Το υποτιθέμενο μοντέλο Κύπρου ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν από κοινού οι πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν προτάσεις για την επίλυση του μείζονος θέματος των «κόκκινων» δανείων.

    Συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε πως:

    «Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί δεδικασμένο – Κύπρος και Ελλάδα είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ)- όπου με διάταξη νόμου, προβλέπεται το εξής, όταν η τράπεζα πρόκειται να πουλήσει το δάνειο του οφειλέτη σε fund:

    »Αποστέλλεται στο δανειολήπτη επιστολή, με την οποία του ζητείται να καταθέσει τη δική του γραπτή προσφορά μέσα σε σαράντα πέντε εργάσιμες ημέρες, όπου θα αναφέρει το χρηματικό ποσό, τη χρονική περίοδο εξόφλησης και την πηγή των χρημάτων.

    »Στο σημείο αυτό, αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο Νόμο 169/2015 της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ρυθμίζει την αγορά και πώληση πιστωτικών διευκολύνσεων και συναφή θέματα, αλλά και στην οδηγία του 2016 περί της διαδικασίας κοινοποίησης προς τους δανειολήπτες και εγγυητές της πρόθεσης πώλησης πιστωτικών διευκολύνσεων.

    »Στην παράγραφο 18 του νόμου 169/2015, αλλά και στην οδηγία του 2016 με τίτλο, «Η περί της Διαδικασίας Κοινοποίησης Οδηγία του 2016», ορίζει τη διαδικασία και τα βήματα, που αφορούν στην κοινοποίηση από το χρηματοδοτικό ή πιστωτικό ίδρυμα προς τους δανειολήπτες και τους εγγυητές της πρόθεσής του να προβεί σε πώληση πιστωτικών διευκολύνσεων.

    »Κάθε κοινοποίηση, είτε μέσω δημοσίευσης, είτε μέσω συστημένης επιστολής, πρέπει να προσδιορίζει τουλάχιστον ότι:

    (α) μέσα σε 45 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης, οι δανειολήπτες ή/και, οι εγγυητές αυτών, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν γραπτή προσφορά προς το ίδρυμα για την ιδία απόκτηση της πιστωτικής διευκόλυνσης,

    (β) η γραπτή προσφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

    το χρηματικό ποσό της προσφοράς για εξόφληση ή απόκτηση της πιστωτικής διευκόλυνσης, την χρονική περίοδο, εντός της οποίας οι δανειολήπτες ή/και οι εγγυητές προτίθενται να εξοφλήσουν ή να αποκτήσουν την πιστωτική διευκόλυνση και, την πηγή της χρηματοδότησης της εξόφλησης ή απόκτησης της πιστωτικής διευκόλυνσης, τον τρόπο (π.χ. με συστημένη επιστολή / ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και τα στοιχεία επικοινωνίας (όνομα και διεύθυνση) όπου θα πρέπει να υποβληθεί η εν λόγω προσφορά, η προσφορά για την εξόφληση ή απόκτηση της πιστωτικής διευκόλυνσης από τους δανειολήπτες ή/και τους εγγυητές αυτών μπορεί να υποβληθεί μόνο μία φορά και ότι εάν μια τέτοια πρόταση δεν υποβληθεί μέσα στο χρονικό διάστημα των 45 εργάσιμων ημερών από την ημέρα της κοινοποίησης, θα θεωρηθεί ότι ο οφειλέτης και οι εγγυητές δεν επιθυμούν να υποβάλουν προσφορά.

    Και κατέληγαν οι φορείς πως «Κάτι αντίστοιχο, λοιπόν, μπορεί να γίνει και στη χώρα μας. Δεδομένου ότι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο, όπου η πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων σε funds είναι άμεσης προτεραιότητας, πρέπει ο δανειολήπτης να έχει μια τελευταία ευκαιρία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Attica Bank: To στοίχημα για τη διεκδίκηση του ρόλου της challenger bank στην Ελλάδα-Τα επόμενα βήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα όπλα των 4 τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Εφορία βάζει στο «μάτι» μετά τις καταθέσεις και τα… δάνεια!



    ΣΧΟΛΙΑ