• Business

    Τι φέρνει ο ξαφνικός «έρωτας» για τη μετοχή της Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Με μεγάλους όγκους συναλλαγών και συνεχή άνοδο για επτά συνεδριάσεις η μετοχή της Μυτιληναίος ξεχώρισε την τελευταία εβδομάδα στο ελληνικό Χρηματιστήριο αν   για όσους γνωρίζουν η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη. Η μετοχή στα τέλη Νοεμβρίου διαπραγματευόταν  με P/E <5 με βάση την πρόβλεψη για το 2019, με EV/EBITDA <3,5x, ενώ έχει πολύ αξιοπρεπή μερισματική απόδοση στο 5,3%. Η μετοχή ήταν υποτιμημένη, αποτέλεσμα της κακοδαιμονίας του ελληνικού Χρηματιστηρίου που ενισχύθηκε από την  έξοδο  των ελληνικών τραπεζών από τον MSCI. Η παρουσίαση της διοίκησης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών που ακολούθησε,  έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αφού το guidance του 2019 προέβλεψε κύκλο εργασιών από 1,5 στα 2,2 δισ. ευρώ, κερδοφορία από 300 στα 400 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία στα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Τα ισχυρά θεμελιώδη του ομίλου, το ισορροπημένο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο που δημιουργεί υψηλή ρευστότητα, η συνέπεια της διοίκησης και οι  προοπτικές υψηλής ανάπτυξης, η εκτίμηση για διπλασιασμό των εσόδων το 2020 και τη μείωση του χρέους, τη στιγμή που η μεταλλουργία  θα συνεχίσει την θετική της πορεία  το 2019 ενώ αναμένεται και comeback του τμήματος EPC, δημιουργούν ένα πολλά υποσχόμενο πλαίσιο.

    Η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 17,9% στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις, και από τα 6,7 ευρώ που ήταν το χαμηλό 52 εβδομάδων βρέθηκε χθες διορθώνοντας ελαφρά, στα 7,9 ευρώ. Ο μέσος όγκος συναλλαγών των τελευταίων 8 συνεδριάσεων ήταν 415.928 μετοχές δηλαδή κατά 55,5% υψηλότερος από το μέσο όγκο συναλλαγών των προηγούμενων της 26/11/2018 227 συνεδριάσεων, ο οποίος ήταν 267.411 μετοχές.

    Η άνοδος της μετοχής έφερε και την άνοδο της κεφαλαιοποίησης στα 1,128 δις. ευρώ, ενισχυμένη κατά 170,6 εκ. ευρώ από τα χαμηλότερα επίπεδα που είχε φτάσει στις 26/11.

    Η αύξηση της τιμής της μετοχής και του όγκου συναλλαγών δείχνει την προσέλευση νέων επενδυτών αλλά και τις προσδοκίες για την καλύτερη πορεία της εταιρείας και την ανάπτυξή της από τον επόμενο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μυτιληναίος συμμετέχει η Fairfax του Prem Watsa με 5% ενώ συνολικά οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν το 38,7% των μετοχών. Την επόμενη εβδομάδα η Μυτιληναίος συμμετέχει στις παρουσιάσεις εταιρειών που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του Capital Link event.

    Τι τροφοδοτεί όμως αυτή την αισιοδοξία;

    Η έκρηξη κερδοφορίας με διπλασιασμό των μεγεθών για ως το 2021 που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στην Ενωση Θεσμικών ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των επενδυτών.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εισηγμένης στους θεσμικούς επενδυτές ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος για το 2018 στο 0,36 ευρώ ανά μετοχή από 0,32 ευρώ, εκτίμησε πως το 2018 τα μεγέθη θα κλείσουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και καλύτερα.

    Για το 2019 προέβλεψε κύκλο εργασιών από 1,5 στα 2,2 δισ. ευρώ, κερδοφορία από 300 στα 400 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία στα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Ο πρόεδρος της εισηγμένης για το 2021 είπε ότι βλέπει το διπλασιασμό των μεγεθών σε σχέση με το 2018, ενώ τόνισε τη σημασία των γραμμών χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Ανήγγειλε την  έναρξη τον επόμενο μήνα των εργασιών της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 430 εκατ. ευρώ στη Λιβύη, όπως και στην Γκάνα αντίστοιχο έργο ύψους 363 εκατ. ευρώ.

    Η αύξηση εσόδων και λειτουργικών επιδόσεων σε συνδυασμό με τα   σχέδια οργανικής επέκτασης για τις μονάδες μετάλλου και ενέργειας, εξασφαλίζει τη δημιουργία ισχυρότερων ταμειακών ροών σε μεσοπρόθεσμη βάση, συμβάλλοντας στην επέκταση της εταιρείας χωρίς να την επιβαρύνει με δανεισμό.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2008 τα EBITDA στον τομέα  της μεταλλουργίας ανήλθαν σε  99,0 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 68,2% από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Ως αποτέλεσμα, το περιθώριο EBITDA έφτασε το 35%  το πρώτο εξάμηνο του 2018,  από 29% του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου.

    Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι θετικό με το συνδυασμό ευνοϊκών τιμών  αλουμίνας / Tn και χαμηλότερης τιμής Brent και η αύξηση της αποδοτικότητας της λειτουργίας στη  μεταλλουργία εκτιμάται ότι  μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην αναμενόμενη ανάπτυξη τόσο στα έσοδα όσο και στα λειτουργικά κέρδη αντίστοιχα. Στον τομέα  EPC-Infrastructure (METKA)  αναμένεται να προχωρήσουν τα κατασκευαστικά έργα (Λιβύη) και τα νέα κατασκευαστικά έργα ΑΠΕ που μπορούν  να φέρουν αύξηση   των εσόδων.

    H πορεία του ομίλου στην ενέργεια επίσης κινείται ανοδικά με την Protergia να έχει φτάσει τους 118.000 πελάτες, με ξεκάθαρη θετική προοπτική για τα επόμενα δύο χρόνια με δεδομένη την υποχρέωση της ΔΕΗ να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική στο 50%.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει και η  METKA EGN στα φωτοβολταϊκά, που μπορεί  το 2019 να έχει  κύκλο εργασιών 400 εκατ. ευρώ και EBITDA 50 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μυτιληναίος – Στασινόπουλος: Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με αξιωματούχους της Κομισιόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρθρο παρέμβαση: Μία μικρή και ένας μεγάλος επιχειρηματίας (Μυτιληναίος) μάς μιλάνε για το αύριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ο Μυτιληναίος γίνεται (για μία ακομα φορά) ο επιχειρηματίας της χρονιάς



    ΣΧΟΛΙΑ