• The Wiseman

    Γιατί ο Μυτιληναίος γίνεται (για μία ακομα φορά) ο επιχειρηματίας της χρονιάς

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ο Βαγγέλης, ο Ευκλείδης και η βράβευση

    Σε λίγες ημέρες στην Νέα Υόρκη θα διεξαχθεί το ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link για την ελληνική οικονομία. Υπουργοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και παρατρεχάμενοι θα είναι εκεί. Το αξιόλογο της υπόθεσης είναι αλλού: Τιμώμενο πρόσωπο-επιχειρηματίας είναι φέτος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Θα του απονεμηθεί το βραβείο «2018 Capital Link Hellenic Leadership Award». Και δικαίως αν σκεφθεί κανείς ότι το 2019 ο όμιλος θα έχει τζίρο 2,2 δισ. ευρώ! Δεν το λές και λίγο σε μια χειμαζόμενη οικονομία όπως η ελληνική. Βέβαια ο όμιλος παίζει στο διεθνές στερέωμα. Το στοίχημα βέβαια για τον Ευκλείδη που θα είναι εκεί είναι – όχι μόνο να κάνει τις βόλτες του στην ομολογουμένως υπέροχα στολισμένη ενόψει τον εορτών  Νέα Υόρκη – αλλά να πείσει τον Βαγγέλη να κρατήσει την έδρα της εταιρείας του στην Ελλάδα… Πρόκειται, ίσως για την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά του Ευκλείδης, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο ας το κλείσουμε το μαγαζάκι από τώρα…Πάντως ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Μυτιληναίος έχει γίνει πολύ “επιθετικός” τον τελευταίο καιρό. Σε ομιλίες του, επισημαίνει φυσικά τα αυτονόητα:

    1)να μη χαθεί ο στόχος εξαιτίας μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.

    2)σε μια χώρα που στην περίοδο της κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη 1,5%-2% δεν είναι αρκετή για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασης, ούτε για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η διατήρηση του πλεονάσματος.

    Δεν έκανε κουτουράδα ο Μεγάλου

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δεν αποφάσισε να μην πληρώσει το κουπόνι των CoCos χωρίς να σταθμίσει όλους του κινδύνους κυρίως το πώς θα το πάρουν οι ξένοι αναλυτές, επενδυτές αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης. Γι αυτό τις προηγούμενες εβδομάδες ενημέρωσε την Standard & Poor’s, τον Fitch αλλά και την Moody’s. Και αφού διαπίστωσε ότι το κατάλαβαν και δεν είχαν αντιρρήσεις – οι οποίες θα είχαν αντίκτυπο στην μετοχή και στην τράπεζα – πάτησε το… κουμπί!

    Σφίγγουν τα λουριά οι Καλλιτσάντσηδες

    Θα πέσουν κεφάλια μαθαίνω στην Ελλάκτωρ και σε δεύτερο στελεχιακό επίπεδο. Η οικογένεια Καλλιτσάντση μετράει και ξαναμετράει τα νούμερα, τα μεγέθη, τα… απλώματα που είχαν γίνει από διοικήσεως Κούτρα και είναι έτοιμη να αρχίσει να κλείνει τρύπες, στο πλαίσιο του stop loss. Ο όμιλος Ελλάκτωρ θα επανεξετάσει τις θυγατρικές του εξωτερικού και εσωτερικά θα αλλάξει πολλά, κυρίως στα στελέχη.

    Ο Σόιμπλε το ξέρει; Ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί;

    Βγήκαν χθες οι Γερμανοί βιομήχανοι και έπλεξαν το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας. Και τι ωραία τα πάμε στις μεταρρυθμίσεις και μπράβο και άλλα τέτοια χαριτωμένα… Είναι γνωστό ότι η γερμανική ελίτ των βιομηχάνων έχει άριστες σχέσεις με τον Β. Σόιμπλε και πάντα ήταν σκεπτικοί (το γράφω με σικ τρόπο) απέναντί μας… Τι έγινε ρε παιδιά; Μας αγάπησαν ξαφνικά; Διότι έχει γίνει πρόοδος αλλά όχι και σημαντική. Από διορισμούς σε διορισμούς πάμε… Μάλλον, μας δουλεύουν και όχι γι να σπάσουν πλάκα αλλά πρέπει αυτή την περίοδο οι αγορές να είναι ήρεμες και οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι ενόψει ευρωεκλογών να σταματήσουν να φλερτάρουν με τους ακροδεξιούς…

    Ποιοι είναι;

    Πέρασε στα ψιλά αλλά έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Τον Σεπτέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,5 δις ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προήλθε από 4 φορολογούμενους… Αν είναι δυνατόν… Ποιοι είναι; Θέλουμε ονόματα και διευθύνσεις…

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ