• Big Story

    Πραξικόπημα ή προβοκάτσια του Ερντογάν;


    “Δώρο απο τον Αλλάχ” χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε πριν απο δυο 24ώρα και το οποίο απέτυχε εξ΄αιτίας των οπαδών του προέδρου, “πυροδοτώντας” έτσι την άποψη ότι θυσιάστηκαν 254 άτομα στο βωμό της δημοτικότητας του προέδρου τους!

    Πραγματικότητα ή προβοκάτσια λοιπόν το πραξικόπημα; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στα στόματα του Τουρκικού λαού χωρίς ωστόσο να μπορεί να δοθεί τώρα μια απάντηση παρα μόνο απο τους ιστορικούς του μέλλοντος… κι αν ποτέ δοθεί!

    Πάντως τα διεθνείς αναλυτές, όσο περνούν οι ώρες και ημέρες από τη στιγμή του πραξικοπήματος, μιλούν και γράφουν για “πραξικόπημα-μαϊμού!”

    erdogan1_0

    Η εφημερίδα Intependent μιλάει για “θεωρίες συνομωσίας θέλουν το πραξικόπημα να είναι ψεύτικο” ενώ τα social media συγκρίνουν τον Ταγίπ Ερτογάν με τον Χίτλερ και τη φωτιά που έβαλε στο Reichstag προκειμένου να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και έτσι να αναστείλει τις βασικές δημοκρατικές ελευθερίες του Συντάγματος.

    Ο δημοσιογράφος του έγκριτου περιοδικού Politico, Ράιαν Χιθ, ισχυρίζεται ότι “δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία”.

    Αξίζει να αναφέρουμε και την άποψη του Ιταλού Αντόνιο Φερράρι, γνωστού αναλυτή της εφημερίδας “Κορριέρε Ντέλλα Σέρα”, ο οποίος και δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι μπορεί να πρόκειται για “τετράωρo πραξικοπήμα- μαϊμού”, το οποίο “ευνόησε τον Ερντογάν” από την στιγμή που “τώρα ελπίζει, ίσως, να βρει τις ψήφους για να αλλάξει του Σύνταγμα και να μετατρέψει την Τουρκία σε μια προεδρική Δημοκρατία”.

    gioulen 2
    Ο Φετουλάχ Γκιουλέν

    Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει στις ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, δήλωσε ότι η απόπειρα ανατροπής ενδέχεται να είχε σκηνοθετηθεί, ενώ προέτρεψε τους Τούρκους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν την επέμβαση του στρατού με θετική διάθεση.

    “Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επρόκειτο για ένα στημένο πραξικόπημα” είπε ο Γκιουλέν σε δημοσιογράφους με τη βοήθεια ενός μεταφραστή.

    “Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απαγγελία κατηγοριών στο δικαστήριο και συσχετισμούς” προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο ίδιος.

    Ο Γκιουλέν, που μίλησε από την Πενσιλβάνια όπου ζει, τόνισε ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Άσκησε επιπλέον κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    “Φαίνεται ότι δεν έχουν καμία ανοχή για οποιοδήποτε κίνημα, για οποιαδήποτε οργάνωση που δεν ελέγχουν πλήρως” επισήμανε.

    erdogan 2

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη ζήτησε ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας. “Εύχομαι ο Θεός να δείξει έλεος σε όλους τους μάρτυρες μας. Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ τους” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Για αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση”.

    “Αυτή η “παράλληλη δομή” δεν δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντιον τους” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να απελάσουν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία. “Παραδώστε μας τον “τρομοκράτη” Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές” δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

    Επίσης, ο Ερντογάν κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος και τόνισε “είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/tourkia-apotichimeno-praxikopima-90-nekrous-ke-1563-sillifthentes-video/61789

     



    ΣΧΟΛΙΑ