• Οικονομία

    Τουρκία: Αμετάβλητα στο 50% τα επιτόκια – Στο 70% ο πληθωρισμός

    • NewsRoom
    Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

    Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


    Αμετάβλητα στο 50% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ένα μήνα μετά την απόφασή της, η οποία δικαιολογήθηκε από την αύξηση του πληθωρισμού πέραν των προσδοκιών, σχεδόν στο 70% σε ετήσια βάση.

    Η απόφαση πάρθηκε από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό την ηγεσία του διοικητή Φατίχ Καραχάν, ενώ σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, προέβλεψαν την απόφαση.

    Κατόπιν ανακοίνωσης, η τουρκική λίρα σημείωσε κέρδη και διαπραγματεύτηκε ενισχυμένη κατά 0,2% έναντι του δολαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

    «Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο, αλλά επανέλαβε ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή, «μέχρι μια σημαντική και διαρκή πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού».

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η προσωρινή παύση από τις αυξήσεις επιτοκίων, ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, ενώ οποιαδήποτε χαλάρωση αργότερα μέσα στο έτος εξαρτάται από την επιβράδυνση του πληθωρισμού σε σχέση με το peak άνω του 70% που αναμένεται τον Μάιο.

    Από πλευράς του ο Καραχάν έχει δεσμευτεί να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.

    Σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τις δικές της προβλέψεις για 36%.

    Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων της 31ης Μαρτίου, αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός στη γείτονα χώρα, πλησιάζοντας στο 70%, παρόλο που επιβλήθηκε μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τουρκία: Αύξησε στο 50% τα επιτόκια

    Συνάντηση Ερντογάν-Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα – Συζήτησαν και για την Κύπρο

    Τουρκία: Διπλωματική εξόρμηση Ερντογάν μετά τις εκλογές και τη γιορτή του Ραμαζανίου



    ΣΧΟΛΙΑ