• Big Story

    Νίκος Καραμούζης: Τι απαντά στο mononews.gr ο ισχυρός τραπεζίτης στις φήμες ότι πάει στην Πειραιώς

    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, ετών 63. Πρόεδρος Eurobank


    Οι φήμες στις τελευταίες ώρες οργιάζουν. Το Σάββατο το βράδυ μάλιστα σε ένα τραπέζι επιχειρηματιών θεωρούσαν βέβαιο ότι ο Νίκος Καραμούζης φεύγει από την Eurobank για την Πειραιώς. Και τούτο διότι εδώ και πολλούς μήνες η Πειραιώς δεν έχει CEO κάτι που πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Ο ίδιος ο 63χρονος τραπεζίτης και καθηγητής Πανεπιστημίου όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποχωριστεί την Eurobank. Το mononews.gr συνομίλησε αργά  χθες το απόγευμα με άνθρωπο που γνωρίζει άριστα τις σκέψεις του προέδρου της Eurobank.

    ῾῾Παραμένω πρόεδρος της Eurobank, δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς῾῾. Αυτή είναι η απάντηση του στην έντονη φημολογία περί ανάληψης της θέσης του CEO στον Ομιλο Πειραιώς.

    Οι σχετικές φήμες επανέρχονται ανά διαστήματα και αυτό γιατί παραμένει ανοικτή η θέση του επικεφαλής της Πειραιώς και αποδεικνύεται δύσκολη η εξεύρεση στελέχους κύρους και εμπειρίας που θα μπορούσε να επωμιστεί το έργο της διοίκησης στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

    Ο Νίκος Καραμούζης βρίσκεται στην top λίστα των επιλογών, παρότι όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους, δεν τον ενδιαφέρει η θέση και επικεντρώνεται στο έργο που έχει στην Eurobank.

    Aλλωστε μέσω της θέσης του στην Eurobank έχει αναλάβει ένα θεσμικό ρόλο σημαντικό για το τραπεζικό αίσθημα. Μόλις χθες η παρέμβαση του για τα κόκκινα δάνεια συζητήθηκε αφού έθεσε το θέμα μιας ενιαίας badbank για το σύνολο του κλάδου με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με χαρτοφυλάκιο τα μεγάλα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια.

    Ο Νίκος Καραμούζης θεωρεί κρίσιμη την ταχύτατη εκκαθάριση των προβληματικών δανείων, για να βοηθηθεί την οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση τονίζει ότι οι τραπεζίτες θα πρέπει να δράσουν με τόλμη και ισχυρή θέληση και να χρησιμοποιήσουν τις προβλέψεις και τα collateral για να μειώσουν τα NPEs, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε αντίθετη περίπτωση τόσο για τις τράπεζες που θα θέσουν σε κίνδυνο κεφάλαια, πρόσβαση σε αγορές και εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο και την οικονομία.

    Το «οπλοστάσιο» για τις τράπεζες είναι τα 58 δισ. ευρώ προβλέψεων έναντι των ΝPEs και των προβληματικών δανείων και πάνω από 60% εγγυήσεις, κυρίως σε ακίνητα. Σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη, υπό αυτές τις συνθήκες είναι δυνατή η μείωση των προβληματικών δανείων κατά 10 δισ. ευρώ τον χρόνο την επόμενη τετραετία, χωρίς εκτεταμένη απομείωση της αξίας ενεργητικού των NPEs μέσω αναγκαστικών πωλήσεων.

    Νίκος Καραμούζης
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank

    Ο πρόεδρος της Eurobank δηλώνει αντίθετος στις πωλήσεις δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές αφού θα έδιναν λάθος μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές ενώ ταυτόχρονα ο όμιλος ενισχύει τις εργασίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.

    Παράλληλα, ο όμιλος έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης, έχοντας ολοκληρώσει την  πώληση της Eurolife, ενώ μείωσε τον αριθμό καταστημάτων κάτω από το όριο των 510.

    Κρίσιμη είναι η εξέλιξη του προγράμματος εθελουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ως το τέλος Αυγούστου η τράπεζα έκανε αποδεκτό έναν αριθμό αιτήσεων αποχώρησης, που σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού κατά 350 άτομα από την πώληση της Eurolife, οδηγούσε στην επίτευξη του στόχου μείωσης του προσωπικού της κάτω από τις 9.800 άτομα, δηλαδή κατά περίπου 1.000 εργαζόμενους.

    Η διοίκηση αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα, ώστε να επιδιωχθεί η αποχώρηση 1.000 εργαζομένων, χωρίς να περιλαμβάνεται η Eurolife.

    Η ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση δαπανών, θα φθάσει τα 38 εκατ. ευρώ, και το κόστος του υπολογίζεται σε 95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62 εκατ. αναγνωρίστηκαν ως πρόβλεψη στο δ’ τρίμηνο του 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/ti-simveni-ton-mitsotaki-h-nd-10-mprosta-apo-siriza/71881

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/vangelis-marinakis-anamesa-se-chatzinikolaou-ke-sroiter/71833



    ΣΧΟΛΙΑ