• Big Story

    Μυστική συνεδρίαση Τσίπρα – Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπαν για το χρέος

    Αλέξης Τσίπρας

    Ο Αλέξης Τσίπρας


    Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην διαπραγμάτευση για το χρέος συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή υπό συνθήκες μυστικότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, βάζοντας ως έναν από τους σταθμούς της «μάχης» που θα δώσει η κυβέρνηση για το χρέος και το Συμβούλιο Κορυφής στις 22/23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Βούλα Κεχαγιά
    Βούλα Κεχαγιά. Δημοσιογράφος

    Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός υπονόησε ότι μπορεί στο Eurogroup να μπει η βάση για την «καθαρή λύση» που ζητάει η ελληνική πλευρά -για καθαρή λύση μίλησαν άλλωστε χθες στο συνέδριο του Economist οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μπενουά Κερέ- αλλά οι τελικές αποφάσεις ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον Ντόναλντ Τουσκ υποδηλώνει άλλωστε πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πιθανότατα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει την ατζέντα της Συνόδου και για το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από το άτυπο Eurogroup της Μάλτας κι ενώ η διαπραγμάτευση βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Τουσκ που είχε έρθει στην Αθήνα να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο κορυφής για το ελληνικό θέμα. Αυτό δεν έγινε ακριβώς διότι στην Μάλτα μπήκαν οι βάσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

    Όπως και να έχει οι πληροφορίες από το Πολιτικό Συμβούλιο επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε μία λύση για το χρέος που θα εξασφαλίζει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και πάνω σ’ αυτόν τον καμβά συζητήθηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Έχει αξία όμως η διαπίστωση πως το Μαξίμου έχει αρχίσει να δουλεύει διάφορες εναλλακτικές μπροστά σε μία αυξημένη πιθανότητα να μην μπει τελικώς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

    Εξάλλου στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει κατηγορηματικά για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το σενάριο της ένταξης στο QE χωρίς να υπάρχει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο βρίσκεται μάλλον υπό επεξεργασία.

    Κάτι που ενισχύεται με βάση όσα δήλωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας πως εάν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνηθούν θα καλύπτουν την ΕΚΤ, τότε μπορεί με απόλυτη ανεξαρτησία να κάνει την δική της μελέτη βιωσιμότητας και να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Άρα η Ελλάδα να πάρει το QE με πράσινο φως από την ΕΚΤ κι ακολούθως να βγει δοκιμαστικά στις αγορές με ομόλογα μικρής διάρκειας ύψους 500 εκατομμυρίων έως και 1,5 δις ευρώ.

    Στο Πολιτικό Συμβούλιο έγινε μεγάλη συζήτηση για το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει ο Εμμανουέλ Μακρόν για λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ υπονοήθηκε ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ληφθεί μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενίσχυση των ελληνικών θέσεων στην διαπραγμάτευση για το χρέος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θλίψη και συγκίνηση στο τελευταίο αντίο της Ελλάδας στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφαγή στο Mega: Μπαίνει με 22,1% ο Μαρινάκης. Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πιέρ Μοσκοβισί: «Προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πάνω από 1%»



    ΣΧΟΛΙΑ