• Big Story

    Αποκλειστικό: Οι κρίσιμες ημερομηνίες που Moody s, Fitch και S&P θα αξιολογήσουν τις τράπεζες


    Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας και των τραπεζών, από τους οίκους αξιολόγησης, είναι τα επόμενα καλά νέα που περιμένει η ελληνική οικονομία, μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές.

    «Η υπογραφή Ντράγκι για ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι το διαβατήριο για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς θα έχει θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη», όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές.

    Μάλιστα περιμένουν ότι σύντομα οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και των τραπεζών.

    Θεωρούν δε ως πιθανότερη περίοδο το Φθινόπωρο και δη τον Σεπτέμβριο, ειδικά αν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία για το χρέος και έχει προχωρήσει το QE. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, μία αναβάθμιση μπορεί να συμπέσει ή να ακολουθήσει τις γερμανικές εκλογές.

    moodys 1

    Οι προγραμματισμένες ημερομηνίες σε ότι αφορά τις αξιολογήσεις για τους 4 οίκους που παρακολουθούν τη χώρα μας είναι:

    • DBRS: 12 Μαΐου και 10 Νοεμβρίου. Κατά τη δεύτερη ημερομηνία ο διεθνής οίκος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύσει τουλάχιστον μία επιβεβαίωση ή και πιθανή αναθεώρηση καθώς απέχει σχεδόν 12 μήνες από το προηγούμενο rating action.
    • Moody’s: 23 Ιουνίου και 13 Οκτωβρίου. Κατά τη δεύτερη ημερομηνία επίσης ο διεθνής οίκος εμφανίζεται υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει τουλάχιστον μία επιβεβαίωση αν όχι αναθεώρηση καθώς και αυτός απέχει 12 μήνες από το προηγούμενο rating action.
    • S&P: Η ημερομηνία που ο οίκος θα πραγματοποιήσει rating είναι η 21 Ιουλίου.
    • Fitch: 18 Αυγούστου, θεωρείται πολύ πιθανή μία επιβεβαίωση της αξιολόγησης καθώς συνηθίζεται ο οίκος να πραγματοποιεί rating κάθε έξι μήνες.
    Ντράγκι
    Mario Draghi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση των τραπεζών μπορεί να δημιουργήσει θετικές συνθήκες σε ότι αφορά το επενδυτικό κλίμα αλλά και να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο.

    Κυρίως όμως θα αποτελέσει το σήμα για την έξοδο της χώρας αλλά και των τραπεζών στις αγορές και μάλιστα με επιτόκια λογικά που θα επιτρέψουν στη χώρα να ξεφύγει από το καθεστώς των μνημονίων και της επιτροπείας.

    Παράλληλα, η θετική αξιολόγηση των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει και σε μία σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

    Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές από το εξωτερικό σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο και συμπληρώνουν πως το ενδιαφέρον αυτό θα καταγραφεί στα road shows που θα ακολουθήσουν πριν και μετά την αναβάθμιση.

    Εξίσου θετικές θα είναι οι επιπτώσεις και από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για να λάβει μια τέτοια απόφαση η ΕΚΤ είναι η 22α Ιουνίου ή η 5η Ιουλίου, όταν συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο στη Φρανκφούρτη.

    Το όφελος -σε αμιγώς οικονομικούς όρους- από την ένταξη στο QE είναι μικρό, καθώς τα ομόλογα που θα συμμετέχουν δεν ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 3 με 4 δισ. ευρώ. Όμως το μεγάλο όφελος είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα, από τη στιγμή που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από τις αγορές. Και κυρίως το κόστος δανεισμού θα είναι ευνοϊκότερο για τη χώρα μας.

    Ο θετικός αντίκτυπος θα αποτυπωθεί σε όλο τον κύκλο της οικονομίας, καθώς οι τράπεζες θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια και θα μπορούν με τη σειρά τους να χορηγούν δάνεια με πιο χαμηλά επιτόκια.

    Και όπως λένε χαρακτηριστικά οικονομικοί κύκλοι «το QE είναι το διαβατήριο που θα διευκολύνει την πρόσβαση τραπεζών και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, για άντληση ρευστότητας και κεφαλαίων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξαφνική επίθεση σε Μπόμπολα και Ψυχάρη από τη Νέα Δημοκρατία, με το βλέμμα στον Ιβάν Σαββίδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα όπως Ισπανία; Έρχονται χιλιάδες πλειστηριασμοί και θα τους κάνει όλους ο Αλέξης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alpha Bank: Βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, «βαρίδι» η υψηλή φορολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ