ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ έκανε λόγο ακόμα και για πιθανότητα αύξησής τους αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει φτάσει «σε ένα καλό σημείο» και θα κάνει ότι χρειάζεται για να παραμείνει εκεί.
«Συνεχίζω να λέω ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο. Είναι όμως ένα σταθερά καλό σημείο; Η απάντηση είναι όχι. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι μένουμε σε ένα καλό σημείο», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ στον απόηχο της σημερινής απόφασης της τράπεζας να κρατήσει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ.
«Οι κινήσεις μας δεν είναι προκαθορισμένες. Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τα εισερχόμενα στοιχεία, λαμβάνοντας τις αποφάσεις μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», πρόσθεσε.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο του 2%, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται παρά τις μεγάλες προκλήσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή λόγω των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, επαναλαμβάνοντας ότι το Δ.Σ. της τράπεζας είναι αποφασισμένο να κρατήσει τον πληθωρισμό στο 2%.
Στρέφοντας την προσοχή τους στους καθοδικούς κινδύνους η Λαγκάρντ επισήμανε ότι η πρόσφατη εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ, η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και η πρόοδος που ανακοινώθηκε σήμερα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν μετριάσει τους κινδύνους στην οικονομική ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, το ακόμη ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον στο εμπόριο θα μπορούσε να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, να μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές και να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η επιδείνωση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, μεγαλύτερη αποστροφή προς τον κίνδυνο και ασθενέστερη ανάπτυξη. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, παραμένουν σημαντική πηγή αβεβαιότητας.
Αντίθετα, οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη. Η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα μπορούσε να τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το κλίμα θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί και η δραστηριότητα να τονωθεί εάν μειωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις ή εάν οι επιλυθούν οι εμπορικές διαφορές ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Γεραπετρίτης: «Προσβλέπουμε σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον στο Ιράκ»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο πρώην βουλευτής Έβρου της ΝΔ Γιάννης Καβαρατζής
- Χρυσός: Άνοδος κοντά στο 2% καθώς επέστρεψε η αβεβαιότητα για τις μειώσεις επιτοκίων
- Βρετανία: Ο Στάρμερ στηρίζει την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς
- Bitcoin: Απώλειες άνω του 3% έφεραν οι δηλώσεις Παόυελ και η συνάντηση Τραμπ-Σι