• Big Story

    Οικογένεια Λεμονή (Καλογήρου): Γιατί έφυγαν τρέχοντας Φάις, Κουτσολιούτσος & fund managers βλέποντας τα συμβόλαια της αγάπης

    Λεμονή

    Οικογένεια Λεμονή


    Τις κρισιμότερες ώρες της ιστορίας της διανύει η ιστορική αλυσίδα υποδημάτων Καλογήρου, η οποία δείχνει να “γονατίζει” υπό το βάρος των δυσβάσταχτων χρεών της, ενώ οι επαφές της οικογένειας Λεμονή, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της αλυσίδας, με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν αποβεί μέχρι στιγμής άκαρπες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, για την εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων ενδιαφέρθηκαν, με τη διαμεσολάβηση των πιστωτριών τραπεζών, δύο επιχειρηματίες: πρώτα ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie, και έπειτα ο Σάμι Φάις. Ωστόσο, αμφότεροι έκαναν πίσω τελικά, λόγω των υπέρογκων χρεών της εταιρείας (σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρήση του 2015, οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 61,6 εκατομμύρια ευρώ), σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση του τζίρου της, εκτιμώντας πως η εμπλοκή τους στην επιχείρηση θα ήταν μία κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς ακόμα και με ένα γενναίο “κούρεμα” των οφειλών προς τράπεζες, προμηθευτές και άλλους πιστωτές, και πάλι ο λογαριασμός δεν “βγαίνει”.

    Συμβόλαια δεμένα …με αγάπη 

    Επιπρόσθετα ένα μελανό σημείο ήταν ότι τα συμβόλαια που έχει η εταιρία με διάφορους ξένους οίκους (είδη πολυτελείας) σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι δεμένα… με αγάπη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχουν συμβόλαια που να δεσμεύουν την μια (Καλογήρου) η την άλλη πλευρά (ξένος Οίκος Πολυτελείας). Αυτό προφανώς είδαν μεταξύ άλλων και οι υποψήφιοι και αποφάσισαν ότι έτσι δουλειές δεν γίνονται.

    Παράλληλα, υπήρξαν επαφές της οικογένειας Λεμονή με ορισμένους fund managers, προκειμένου να επενδύσουν στην εταιρεία, όμως και αυτές απέβησαν άκαρπες, και πλέον φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο (έως απίθανο) να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει τις τύχες της αλυσίδας καταστημάτων Καλογήρου, ενώ εξίσου απίθανο θεωρείται και το σενάριο να μεταφερθεί η αλυσίδα σε κάποια πλατφόρμα διαχείρισης “κόκκινων” δανείων, με αποτέλεσμα αυτή να οδεύει προς ένα άδοξο τέλος στην άλλοτε λαμπρή πορεία της.

    Πηγές της αγοράς επιρρίπτουν εν μέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην καθυστέρηση της οικογένειας Λεμονή να κινητοποιηθεί για τη διάσωση της επιχείρησης, υποστηρίζοντας πως ο βασικός μέτοχος της αλυσίδας Καλογήρου άργησε πολύ να ανταποκριθεί στο “καμπανάκι” των τραπεζών για τα χρέη της εταιρείας, με αποτέλεσμα αυτά να φτάσουν τελικά σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο και κανείς να μην θέλει πια να ρισκάρει επενδύοντας σε αυτήν.

    Κατάσχεση 5.500.000 ευρω 

    Την ίδια ώρα η οικογένεια βιώνει δραματικές στιγμές αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρίας Καλογήρου δέσμευσαν και κατάσχεσαν πριν από λίγες ημέρες όλους τους λογαριασμούς ύψους 5.500.000 ευρώ. Οι συνεχείς αναβολές πληρωμής των χρεών της επιχείρησης που ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια, φέρεται να εξόργισε τα δυο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εμπλέκονται, τα οποία προχώρησαν την Δευτέρα που μας πέρασε στην συγκεκριμένη κίνηση. Όπως λένε πηγές των τραπεζών οι οικογένεια Λεμονή έκανε μεγάλο λάθος που υποτίμησε τις διαθέσεις των τραπεζών. Τα δάνεια τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλα αλλά η οικογένεια έκανε την επιλογή να μην πληρώνει τις δόσεις τους θεωρώντας ότι το πάρτι θα κρατήσει για πάντα. Το πάρτι όπως λένε πάντα οι ίδιες πηγές, τελείωσε και οι τράπεζες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους προς το συμφέρον των μετόχων τους.

    Οι Φραγκίσκος, Αλέξανδρος και Κωνσταντίνος Λεμονής βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα των επιλογών τους και τα λάθη τους από την αρχή της κρίσης.

    Ανάμεσα σε αυτά που τους προσάπτουν ήταν οι αγορές ιδιωτικού αεροπλάνου, θαλαμηγού και μιας κατοικίας στο Μιλάνο εν μέσω μιας κρίσης που είχε χτυπήσει τον κλάδο τους σκληρά.

    Οι Λεμονήδες εν ολίγοις δεν διέκριναν έγκαιρα την «θύελλα» που ερχόταν και αντί να μαζευτούν ανοίχτηκαν με νέα μαγαζιά και μπουτίκ σαν αυτή του οίκου Fendi που άνοιξε με δόξα και glam εγκαίνια και έκλεισε εν μια νυκτί.

    Κανείς βέβαια δεν μπορεί να τους κατηγορήσει επειδή πίστεψαν ότι η κρίση θα ήταν περαστική, όμως τα επιχειρηματικά λάθη πληρώνονται και ενίοτε ακριβά.

    Οι απλήρωτες δόσεις χρόνων για το ιδιωτικό τους αεροπλάνο ήταν μόνο ένα από τα πολλά λάθη που έκαναν, τα οποία εξόργισαν τις τράπεζες, οι οποίες λάμβαναν υποσχέσεις χωρίς να βλέπουν το χρώμα του χρήματος.

    Αυτό συνέβη και με την πώληση της περίφημης κατοικίας στο Μιλάνο. Η οικογένεια είχε δεσμευτεί ότι το συνολικό ποσό από την πώληση θα δινόταν στις τράπεζες για να εξυπηρετηθούν κάποιες από τις οφειλές.

    Όμως τα 6.000.000 ευρώ που αποκόμισαν από την πώληση του δεν κατατέθηκαν ποτέ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

    Για πολλούς η κατάσταση πλέον βαίνει στο να γίνει μη αναστρέψιμη-πρόσφατα έκλεισαν τα μαγαζιά του ομίλου στο Mall και Golden Hall λόγω απλήρωτων ενοικίων-και ήδη κάποιοι βλέπουν το λουκέτο προ των πυλών.

    Κάτι που αν συμβεί θα σημάνει το τέλος μιας εποχής για μια οικογένεια που έζησε μεγάλες στιγμές αλλά δεν είδε ποτέ την κρίση στην χώρα, σαν κάτι μόνιμο.

    Την θεώρησε κάτι σαν μια περαστική γρίπη, κάτι που τα τελευταία δύο χρόνια το πληρώνει πολύ ακριβά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  «Κόκκινα» δάνεια 4 δισ. ευρώ της Alpha Bank περνούν στα «χέρια» της Cepal

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εξομολόγηση του τραπεζίτη: Έχω δεχτεί 25 κλήσεις από τον εισαγγελέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alert από JP Morgan για τις νέες παραγγελίες τάνκερ-θηρίων – Ο ρόλος του Γιάννη Αγγελικούση



    ΣΧΟΛΙΑ