• Business

    Η μυστική συνάντηση και το γεύμα Τράπεζας Πειραιώς – Mckinsey. Τι συζήτησαν


    To ραντεβού ήταν για τις 9 το πρωί του Σαββάτου 3 Μαρτίου στο κτίριο του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (δείτε εδώ την μετοχή) στο Καστρί μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των πολλών. Εκεί συγκεντρώθηκαν αρκετά κορυφαία στελέχη της τράπεζας για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα σε τομείς όπως για παράδειγμα η επενδυτική τραπεζική και φυσικά ποιο είναι το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος  στην επόμενη 10 ετια. Τα στελέχη της Πειραιώς παρουσία του αφεντικού της τράπεζας Χρήστου Μεγάλου έφθασαν από νωρίς το πρωί στο Καστρί και κλείστηκαν σε μια μεγάλη αίθουσα.  Η συνάντηση και στην συνέχεια το γεύμα διήρκεσαν πάνω από 8 ώρες. Μεταξύ άλλων στα στελέχη του ομίλου μίλησαν άνθρωποι της κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρίας σε παγκόσμιο επίπεδο McKinsey οι οποίοι παρουσίασαν μια έρευνα για το μέλλον των τραπεζών στα επόμενα χρόνια. Τα συμπεράσματα της έρευνας της αμερικανικής εταιρίας ήταν ανησυχητικά για το μέλλον της κλασικής τραπεζικής όπως την ξέρουμε σήμερα.

    Οι νέοι ψηφιακοί παίκτες 

    Για την ακρίβεια οι ειδικοί επεσήμαναν ότι στην επόμενη δεκαετία παγκοσμίως θα αλλάξουν τα πάντα καθώς ήδη έχουν μπει στην αγορά νέοι ψηφιακοί τραπεζικοί παίκτες οι οποίοι ήδη προσφέρουν προϊόντα μέσω διαδικτύου όπως για παράδειγμα καταθέσεις και δάνεια κυρίως καταναλωτικά. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος που έχουν. Οι νέες ψηφιακές τράπεζες χωρίς υποκαταστήματα ( η με λιγοστά σημεία πωλησης) οι οποίες ήδη έχουν κατακτήσει μικρό κομμάτι της αγοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν ταχύτητες στα επόμενα χρόνια πλήττοντας τις παραδοσιακές τράπεζες. Φυσικά οι παραδοσιακές τράπεζες θα πρέπει να αντεπιτεθούν άμεσα εάν δεν θέλουν να χάσουν τα μερίδια αγοράς που διαθέτουν.

    Σύμφωνα με την McKinsey και στην Ελλάδα θα αναπτυχθούν ταχύτατα οι ψηφιακοί τραπεζικοί παίκτες καθώς σύντομα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει άδειες για αυτό τον σκοπό.

    Ο ΟΤΕ 

    Προς το παρόν αίτημα στην ΤτΕ για να λάβει τραπεζική άδεια έχει υποβάλλει ο ΟΤΕ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στόχος του ΟΤΕ είναι να δημιουργήσει μία αμιγώς ψηφιακή τράπεζα. Ήδη η COSMOTE σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα έχει εκδώσει Cosmote Prepaid card και πρώτος στόχος του νέου εγχειρήματος –όπως έγραψε το mononews.gr– θα είναι η εκκαθάριση της Prepaid card να περνάει μέσα από την ψηφιακή τράπεζα του ΟΤΕ, αλλά και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον μεγάλο αριθμό καταστημάτων της Cosmote.



    ΣΧΟΛΙΑ