• Big Story

    Ο πόλεμος στην Εθνική Τράπεζα. Η δικαίωση Φραγκιαδάκη και οι επίδοξοι μνηστήρες (Στέλιος Παπαδόπουλος)


    Εθνική Τράπεζα. Tακτική υποχώρηση και ανασύνταξη δυνάμεων ή εύσχημος τρόπος να αναδιπλωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Η τραπεζική αγορά αναρωτιέται για την επόμενη ημέρα της κόντρας μεταξύ ΤΧΣ και διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είναι δικαιωμένος από τις εξελίξεις και έχει τη στήριξη του SSM αλλά στους «εχθρούς» του, δίπλα στην κυβέρνηση, έχει προστεθεί το Ταμείο και μάλιστα οι ξένοι που μετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο.

    Το ΤΧΣ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, διχασμένο και ενώ υπάρχουν ψύχραιμες φωνές που ζητούν να τελειώσει η κρίση εδώ και οι όποιες διαφορές να μεταφερθούν στην τακτική γενική συνέλευση, αν ως τότε διατηρείται το πρόβλημα, υπάρχουν και οι σκληροπυρηνικοί. Οι τελευταίοι, στους οποίους εντάσσονται οι «ξένοι» του ΤΧΣ επιδιώκουν την επανεξέταση της κατάστασης εν ευθέτω χρόνω.

    Η κυβέρνηση αναζητά  τους επίδοξους μνηστήρες

    Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επαφές της κυβέρνησης με στελέχη της αγοράς με στόχο την εξεύρεση νέου CEO στην Εθνική.

    Η δεξαμενή στελεχών είναι οι επαγγελματίες με τεχνοκρατικό προφίλ ώστε να προσελκυστούν πρόσωπα που θα γίνονταν αποδεκτά από τον SSM, με ένα από τα ονόματα που ακούγονται να είναι αυτό του Στέλιου Παπαδόπουλου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και στελέχους παλαιότερα της BNP Paribas.

    Η παρέμβαση του SSM για την Εθνική φάνηκε να φρενάρει επί του παρόντος την «ορμή» του Γενικού Συμβουλίου που ήθελε την άμεση σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης αλλά σε μια επίδειξη δυνάμεων, το ΤΧΣ διαμηνύει ότι ο SSM είναι επόπτης και έχει άλλο ρόλο ώστε δεν μπορεί – δεν έχει τα νομικά δικαιώματα δηλαδή – να παρεμβαίνει στο ρόλο του Ταμείου.

    Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η πλευρά του ΤΧΣ παραμένει αμετακίνητη στην διατήρηση της αβεβαιότητας τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα, και η Εθνική, έχει ανάγκη από σταθερότητα.

    Και μάλιστα για ένα θέμα που δεν φαίνεται μείζον αφού αφορά τον μη εκτελεστικό πρόεδρο της τράπεζας που έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Σε αυτή τη φάση, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θέτει σε ομηρία τη διοίκηση της Εθνικής ενόψει σημαντικών προκλήσεων, και παρά τις σαφείς συστάσεις του SSM.

    Ώρα να λήξει η πόλεμος 

    Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς και «ανταγωνιστές» της Εθνικής, τονίζουν την ανάγκη να λήξει το ψυχροπολεμικό κλίμα και να προχωρήσουν άλλα σοβαρά θέματα, όπως η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια.

    Το μπαλάκι είναι στην πλευρά της κυβέρνησης που βρήκε στο ΤΧΣ έναν απρόσμενο συμπαραστάτη στην προσπάθεια να εκπαραθυρώσει τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, διατηρώντας μια αντίληψη προηγούμενων ετών, ότι μπορεί να ελέγξει τη διοίκηση της Εθνικής, χωρίς να αντιλαμβάνεται όμως ότι τα κέντρα εξουσίας του κλάδου έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο θρίαμβος της ΤΙΤΑΝ. Πώς ο Τάκης Κανελλόπουλος συνεχίζει να καρφώνει τις διεθνείς αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγ. Φράγκου: Η χρεοκοπία της Hanjin έπληξε τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Navios

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μαραθώνιος: από τους 18.000 δρομείς, οι 3 με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου



    ΣΧΟΛΙΑ