• Big Story

    Η σύγκρουση στον «Καρέλια»: Τα εκατομμύρια που ζαλίζουν

    Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας

    Από αριστερά: Βικτωρία Καρέλια, Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας


    Θα τραβήξουν κι άλλο το σκοινί οι «χρυσοί» και αντιμαχόμενοι κληρονόμοι του «Καρέλια»; Μπορεί το συγκρουσιακό κλίμα να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, ή θα τιθασευτούν οι αντίρροπες δυνάμεις, πριν να ξεπεραστούν τα όρια;

    Η εξ αναβολής, κρίσιμη Γενική Συνέλευση των μετόχων της καπνοβιομηχανίας «Καρέλια», που ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Pharae Palace της Καλαμάτας, αναμένεται να δώσει τις απαντήσεις. Απαντήσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το «χρώμα του χρήματος». Κι όπως υποστήριζε και η «δαιμόνια» Αγγλίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι «όταν υπάρχουν στη μέση πολλά λεφτά, δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν»

    Όντως τα λεφτά είναι πολλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία αποτιμάται στα επίπεδα των 740 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λίγο πάνω από το 95% του μετοχικού αυτού πλούτου, έχει κληροδοτηθεί και βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των δύο μετωπικά αντιτιθέμενων πλευρών. Τα μέλη των οποίων προέρχονται από το ίδιο γενεαλογικό δέντρο των Καρέλια.

    Ακόμη, η ιστορική Καλαματιανή καπνοβιομηχανία που εφέτος συμπληρώνει 130 χρόνια ζωής, διαθέτει πάνω από μισό δις ευρώ ενεργητικό, ενώ σε όλη τη διάρκεια της κρίσης (2009-2017) παραμένει σταθερά κερδοφόρος, με τα συνολικά κέρδη να φτάνουν στα 400 εκατ. ευρώ.  Για τις εννέα τελευταίες ετήσιες χρήσεις, τα διανεμηθέντα μερίσματα στους μετόχους ανέρχονται σε 215,6 εκατ. ευρώ, αν περιληφθούν και τα 25,4 εκατ. ευρώ που πρόκειται να μοιραστούν τώρα, πρό φόρων.

    Πέραν τούτων, η «Καρέλιας» έχει και μια ιδιαίτερα ανθηρή οικονομική επιφάνεια, αφού στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς έδειξε ρευστά διαθέσιμα ύψους 355,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 165,3 εκατ. ευρώ είναι σε Αμοιβαία στο εξωτερικό, τα 30,7 εκατ. σε τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα και τα υπόλοιπα 159,6 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, βρίσκεται σε ξένες τράπεζες, καθώς η καπνοβιομηχανία έχει εντονότατη εξαγωγική δράση.

    Τα αντιμαχόμενα «μπλόκ»

    Στις 20 του μηνός του περασμένου Ιουνίου, η Ιωάννα Κ. Καρέλια και η μητέρα της Μίνα Σπυροπούλου, ζήτησαν την αναβολή λήψης αποφάσεων επί όλων το θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Ασκώντας το δικαίωμα μειοψηφίας, καθώς κατέχουν αθροιστικά το 45,35% των μετοχών. Προερχόμενο κατά κύριο από κληρονομιά του θανόντος το 2009  Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια, πατέρα της πρώτης και συζύγου της δεύτερης. Συνάμα και πρώτου ξαδέλφου του Διοικητικού ηγέτη της εταιρείας Γιώργου Α. Καρέλια, που έφυγε από τη ζωή το έτος 2000.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά της Ιωάννας και της μητέρας της Μίνας, ζήτησαν την αναβολή θέλοντας να λάβουν πληρέστερη πληροφόρηση για οικονομικά και άλλα θέματα.

    Αν όντως αυτό συνέβη, είναι κάτι που θα φανεί στη σημερινή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης. Όπου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το μετοχικό συσχετισμό δυνάμεων, το «πάνω χέρι» το έχει η… άλλη πλευρά. Τα μέλη δηλαδή της σημερινής Διοίκησης, που με το αποτελεσματικό management που ασκούν, δείχνουν να έχουν βρει το μυστικό της επιχειρηματικής επιτυχίας, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Γ. Καρέλιας και ο αδελφός του Ευστάθιος που είναι Αντιπρόεδρος, κατέχουν συνολικά το 42,54% των μετοχών. Κληρονομιά από τον πατέρα τους. Η μητέρα τους Βίκυ Καρέλια κατέχει τη θέση Προέδρου, ενώ είναι και Πρόεδρος επίσης του ομώνυμου κοινωφελούς ιδρύματος, το οποίο έχει μετοχικό ποσοστό 7,15% στη εταιρεία. Έτσι, το συσπειρωμένο αυτό «μπλόκ» φτάνει να κατέχει ποσοστό που είναι στις παρυφές του 49,7%,  αλλά μαζί με άλλες οικογενειακές συμμετοχές, φαίνεται ότι ξεπερνούν το πλειοψηφικό ορόσημο του 50%.

    Τα πέντε τελευταία χρόνια το… αντίπαλο «μπλόκ» της Ιωάννας Καρέλια και της μητέρας της Μίνας, οι οποίες κινούνται μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου, έχει αναλωθεί σε ένα ιδιότυπο πόλεμο αμφισβήτησης της άλλης πλευράς. Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2013 όταν και οι δύο τέθηκαν εκτός Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι άγνωστο το γιατί είδαν τότε την πόρτα της εξόδου, καθώς και το εάν στη σημερινή Γενική Συνέλευση θα διεκδικήσουν την επιστροφή τους. Άλλωστε, σήμερα θα εκλεγεί και το νέο Δ.Σ της «Καρέλιας» με πενταετή θητεία.

    Μένει πλέον να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσον η Ιωάννα και η μητέρα της θα σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Διοίκηση, ή αν θα κάνουν διαφορετική επιλογή. «Με αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό της προστασία του εταιρικού συμφέροντος» όπως είχαν δηλώσει πέρσι. Προτιμώντας ίσως και αυτήν τη φορά, την αποχή από την ψηφοφορία. Που ναι μεν κάνει διακριτή τη δική τους θέση, χωρίς όμως να αποτελεί τροχοπέδη για τη διανομή του γενναίου μερισματικού μπόνους των εκατομμυρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συντηρείται ο «πόλεμος» των κληρονόμων του Καρέλια – Αναβλήθηκε για 18 Ιουλίου η ΓΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο εμφύλιος των Καρέλια: Η «καυτή» γενική συνέλευση και τα… 680 κιλά χρυσού για τα μερίσματα στους διχασμένους κληρονόμους



    ΣΧΟΛΙΑ