• Τράπεζες

    Οι «μνηστήρες» για τα 5 ακίνητα «πακέτο» της Μπάμπης Βωβός που πουλά η Alpha Bank


    Μια εκ των νέων μη εισηγμένων ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και επενδυτικά κεφάλαια (fund) είναι οι ενδιαφερόμενοι για το «πακέτο» των 5 ακινήτων, εκτιμώμενης αξίας 75 – 80 εκατ. ευρώ, που πουλά η Alpha Bank. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το ενδιαφέρον τους διατήρησαν μέχρι χθες, ημέρα κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, η Orilina ΑΕΕΑΠ με βασικό μέτοχο το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο Brevan Howard και τα επενδυτικά κεφάλαια Dromeus, Brook Lane και Oaktree.

    Οι οριστικές αποφάσεις επί των προσφορών που κατατέθηκαν, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει επιβεβαίωση για τους φορείς που συμμετείχαν, θα ληφθούν από την Alpha Bank έως το τέλος του μήνα.

    Το «πακέτο» των πέντε ακινήτων περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους που έχουν περιέλθει στην τράπεζα από την Μπάμπης Βωβός Διεθνή Τεχνική (ΜΒΔΤ) και συγκεκριμένα, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 95 – 97 και της Λεωφόρου Κηφισίας 24 στο Μαρούσι και επί της οδού Τζαβέλλα 1-3 στο Χαλάνδρι (ακίνητο μισθωμένο στη Vodafone), το κτήριο που στεγάζει την AXA Ασφαλιστική στην οδό Μιχαλακοπούλου 48 και εμπορικό ακίνητο στην Εθνική Οδό (Μεταμόρφωση) με έκθεση αυτοκινήτων.

    Οι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν κατατεθεί στις 30 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι ΑΕΕΑΠ, Εθνική Πανγαία, Grivalia και Trastor οι οποίες ωστόσο δεν κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά.

    H Orilina 

    Η Orilina, νεοσύστατη ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, ήταν προ ημερών ο αγοραστής του ακινήτου που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ επί της οδού Ερμού 25, στη Νέα Κηφισιά Αττικής. Το αντίτιμο ανήλθε σε 25,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε η εκμίσθωση των χώρων του κτηρίου, όπως η Ελλάκτωρ χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα, για περίοδο πέντε ετών, με δικαίωμα μονομερούς εκ μέρους της κατασκευαστικής εταιρείας παράτασης της μίσθωσης για άλλα 5 χρόνια.

    Για την πώληση του ακινήτου (συνολικής επιφάνειας 16.219 τ.μ. κυρίων χώρων και 14.452 τ.μ. βοηθητικών χώρων) η Ελλάκτωρ επικαλείται τη στρατηγική της για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου και χαρακτηρίζει την επίπτωση στα αποτελέσματα της χρήσης 2019 «μη σημαντική» (κέρδος 0,2 εκατ. ευρώ).

    Σημειώνεται πως η Orilina έλαβε άδεια ΑΕΕΑΠ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Νοέμβριο του 2018. Βασικός μέτοχός της είναι ο Βρετανικός επενδυτικός όμιλος Brevan Howard, στον οποίο ένας εκ των ιδρυτών είναι ο επενδυτής Τρύφων Νάτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Orilina θα διαθέσει κεφάλαια της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση επαγγελματικών ακινήτων σύγχρονων προδιαγραφών.

    Αφεντικό των νέων Funds είναι ο οικονομολόγος Πλάτων Μονοκρούσος ο οποίος «έφυγε» από την Eurobank τον Ιανουάριο του 2018 και ορίστηκε επικεφαλής του νέου εγχειρήματος.

    Η Dromeus

    Το Μάρτιο του 2018 η Dromeus αγόρασε το κτίριο όπου στεγάζεται η Wind επί της λεωφόρου Κηφισίας πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Βωβού.

    Το συγκρότημα γραφείων, από τα πλέον χαρακτηριστικά του άλλοτε κραταιού ομίλου, «χτύπησε»  fund της Dromeus Capital Management (γνωστή στο επενδυτικό κοινό από την κινητικότητα που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας ευκαιρίες στην ελληνική αγορά) με μία τιμή στα 23,6 εκατ. ευρώ, ενώ τους διεκδικητές ήταν και η Trastor AEEAΠ.

    Το συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και σταθμού αυτοκινήτων αποτελούμενο από τα κτίρια Α’ και Β’ επί της λ. Κηφισίας 66, συγκρότημα περιλαμβάνει χώρους συνολικής επιφανείας 8.334 τ.μ. με 4 υπόγεια συνολικής επιφανείας 25.200 τμ και 812 θέσεις στάθμευσης.

    Όπως είχε  δηλώσει τον Ιούνιο του 2018 ο CEO της Dromeus, Αχιλλέας Ρισβάς,  η εταιρία θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ (231,82 εκατ. δολ.) σε εμπορικά ακίνητα μέσω της ίδρυσης ενός νέου fund, το οποίο αναμένεται να εκμεταλλευτεί τα υποτιμημένα ακίνητα  της ελληνικής αγοράς.

    Το Greek Advantage, το πρώτο fund της Dromeus που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2012, εμφανίζει ετήσια απόδοση 15,2% από την την έναρξή του.

    «Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και η σχέση ρίσκου-απόδοσης στο ελληνικό real estate είναι ιδιαίτερα ασύμμετρη», είχε εξηγήσει  ο CEO της Dromeus Αχιλλέας Ρισβάς.

    «Οι τιμές των χώρων γραφείων έχουν μειωθεί κατά 40% περίπου από την αιχμή τους πριν από την κρίση του χρέους της χώρας και υπάρχουν επίσης ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αναγκάζονται λόγω οικονομικών δυσκολιών να «ξεφορτωθούν» περιουσιακά στοιχεία, πράγμα που οδηγεί σε καλή αξία για τους επενδυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους μια σειρά ακινήτων και αναγκάζονται να πουλάνε τη λάθος στιγμή, για τους λάθος λόγους και σε καλά τιμήματα για τους αγοραστές», δήλωσε ο κ. Ρισβάς.

    Σύμφωνα με την Dromeus, η απόδοση των ελληνικών χώρων γραφείων έχει αυξηθεί περίπου στο 8,5% και πλέον είναι σημαντικά υψηλότερη από άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Σόφια και το Βουκουρέστι.

    Το νέο fund σχεδιάζει να αγοράσει 30 με 40 ακίνητα με τιμήματα που θα κυμαίνονται μεταξύ 2 και 10 εκατ. ευρώ.

    Η Dromeus βλέπει έλλειμμα ελεύθερων χώρων γραφείων, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τα ενοίκια και τα επενδεδυμένα κεφάλαια σε περίπτωση συνέχισης της πτώσης στην αγορά.

    «Δεν είμαστε ξένοι στην ελληνική αγορά. Η ομάδα μας και το εκτεταμένο τοπικό δίκτυο τραπεζών και πρακτόρων real estate μας δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο κ. Ρισβάς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΛΠΕ, Jumbo, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ οι κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance για το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Δύο πακέτα «κόκκινων» δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα πουλήσει η Alpha Bank

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Τα πρώτα δείγματα του Βασίλη Ψάλτη στην Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ