• The Wiseman

    Πώς η Dromeus βραχυκύκλωσε την αγορά ακινήτων

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πώς η Dromeus βραχυκύκλωσε την αγορά ακινήτων

    Μπορεί κάποια τραπεζικά στελέχη να τρίβουν τα χέρια τους με την επιθετική τακτική της Dromeus Capital στα ακίνητα, αλλά στις ΑΕΕΑΠ ανησυχούν. «Λέτε να ζήσουμε ημέρες 2007 όταν κάποιοι αγόραζαν 20% – 30% ακριβότερα;» αναρωτιούνται.

    Στην αγορά, ακόμα δε μπορούν να «ζυγίσουν» την επιθετική κίνηση της Dromeus Capital την προηγούμενη εβδομάδα η οποία με προσφορά 23,6 εκατ. ευρώ (2,5 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού της Εθνικής Leasing) αποκτά το πρώην ακίνητο Μπ. Βωβού που στεγάζει την Wind Hellas. Οι ΑΕΕΑΠ που είχαν ενδιαφερθεί για το ακίνητο θεωρούσαν πως ακόμα και τα 21 εκατ. ευρώ ήταν πολλά και γι’ αυτό δεν εκδηλώθηκε σοβαρό ενδιαφέρον από πλευράς τους.

    Ο Αχιλλέας Ρισβάς που τρέχει πλέον τη Dromeus Capital, φαίνεται πως έχει διαθέσιμα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για την ελληνική αγορά ακινήτων με αποτέλεσμα αρκετοί να ανησυχούν. Εκαναν και μια μεταγραφή στελέχους από την Εθνική Πανγαία προκειμένου να ενισχυθούν στο real estate. Πρόκειται στην ουσία για κεφάλαια του fund GRECO που διαχειρίζεται η Dromeus. «Είναι ελληνικά λεφτά που ψάχνουν τοποθετήσεις στα ακίνητα, μεταξύ άλλων» λένε κάποιοι στο real estate. Τώρα όλοι περιμένουν την επόμενη εμφάνιση της επενδυτικής εταιρείας.

    Ξεκινούν οι διαδικασίες για Alpha Bank 

    Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η έναρξη των διαδικασιών για την επιλογή του νέου CEO στην Alpha Bank. Οι διαδικασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν έναν με δυο μήνες. Άλλωστε ο νυν CEO του ομίλου κ. Δημήτρης Μαντζούνης έχει αφήνει να εννοηθεί σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι θα αποχωρήσει από την θέση του.

    Σαρώνουν οι Ισραηλινοί το ιστορικό κέντρο

    Στα ακίνητα δεν κινούνται επιθετικά μόνο οι κ.κ. Ρισβάς και Μανωλόπουλος, αλλά εδώ και καιρό «σκουπίζουν» το ιστορικό κέντρο ισραηλινοί επενδυτές. Αγοράζουν κτίρια και τα μετατρέπουν σε κατοικίες για μίσθωση μέσω Airbnb όπως για παράδειγμα συνέβη στην οδό Κακουργοδικείου στου Ψυρρή. Η ισραηλινών συμφερόντων Aum Mona Greece ΙΚΕ αγόρασε εξαώροφο κτίριο γραφείων και μετατρέπει το ισόγειο σε εστιατόριο / καφέ και τους άλλους ορόφους σε κατοικίες. Οι δύο ισραηλινοί επενδυτές που ελέγχουν την Aum Mona Greece έχουν μάλιστα ιδρύσει τουλάχιστον άλλες τρεις εταιρείες στη χώρα μας για την αγορά άλλων ακινήτων.

    Ο ΔΕΣΦΑ, οι Αμερικανοί…

    Γράφαμε προ ημερών για τα σχέδια των ΗΠΑ στο Αιγαίο και παραλείψαμε όσα συμβαίνουν με τον ΔΕΣΦΑ. Εκεί η συνεργασία της μικρής ισπανικής εταιρείας Reganosa με τη ρουμανική Transgaz και την EBRD έχει δημιουργήσει μέγα πρόβλημα στην κονοπραξία τριών μετόχων του ΤΑΡ (Snam, Fluxys, Enagas) που νόμιζε πως θα κάνει περίπατο.

    Μάλιστα οι τρεις του ΤΑΡ θεωρούσαν πως το παιχνίδι θα είναι εύκολο και πως δεν θα πληρώσουν πολλά περισσότερα σε σχέση με τα 400 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε.

    Τώρα οι υπεύθυνοι για το project ΔΕΣΦΑ καλούνται να εξηγήσουν στους μετόχους γιατί θα χρειαστούν αρκετά υψηλότερη προσφορά. Οι προσφορές των δύο ανταγωνιστών ανοίγουν από εβδομάδα σε εβδομάδα… Λέτε να πάμε για μετά το Πάσχα;

    … και η ενδοκυβερνητική διαπάλη για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

    Στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται αποφασισμένοι να πωλήσουν τις ενεργειακές εταιρείες (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες από τους δανειστές.

    Στην κυβέρνηση αναπτύσσεται, όμως, πέριξ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ένα δεύτερο αφήγημα σύμφωνα να το οποίο πρέπει να πείσουμε τους δανειστές να κάνουν πίσω στα χρονοδιαγράμματα.

    Οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης άποψης θεωρούν πως με συγκεκριμένο σχέδιο, η ΔΕΠΑ μπορεί να αποφέρει πολύ μεγαλύτερα οφέλη από πλευράς εσόδων και ταυτόχρονα να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της!

    Πως; Με την παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων και τη διατήρηση της μητρικής εταιρείας στο δημόσιο καθώς έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής (από την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου μέχρι τους διεθνείς αγωγούς).

    Πρόκειται για άποψη που παραμένει μειοψηφική, όμως, αφού στο Μαξίμου «θέλουν να βγούμε από το μνημόνιο» τηρώντας τα συμφωνημένα.

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ