• Τράπεζες

    Τρύφων Νάτσης: Ποιος είναι ο Fund manager που “κλέβει” τα στελέχη των Ελληνικών τραπεζών. Τα σχέδια του

    Τρύφων Νάτσης


    Ο Τρύφων Νάτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εν συνεχεία πήρε Ph.D. στα οικονομικά από το City University του Λονδίνου. Υπήρξε βοηθός ερευνητή και λέκτορας στις χρηματοοικονομικές αγορές και στη θεωρία χαρτοφυλακίων στο City University από το 1989 ως το 1993. Μετακινήθηκε στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers το 1993. Τον Ιούνιο του 2000 και μετά την εξαγορά της Salomon από τη Citigroup αποσπάστηκε σε ένα hedge fund που λεγόταν Endeavour. Το 2001 έφυγε από το Endeavour και συναντήθηκε με τον Alan Howard στην Credit Suisse First Boston στο Λονδίνο. Εφυγαν το 2003 για να ιδρύσουν μαζί με άλλους την Brevan Howard Asset Management LLP.

    Τώρα ο έμπειρος Fund manager έρχεται για να επενδύσει για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα.

    Η Brevan Howard Asset Management ετοιμάζει δύο funds τα οποία θα εστιάζουν στην Ελλάδα, στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη μιας οικονομίας που έχει διαλυθεί από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης, αναφέρει το Bloomberg (με το οποίο συνεργάζεται το mononews.gr).

    Αφεντικό των νέων Funds θα είναι ο οικονομολόγος Πλάτων Μονοκρούσος ο οποίος “έφυγε” από την Eurobank και θα οριστεί επικεφαλής του νέου εγχειρήματος.

    Τα προϊόντα του hedge fund, τα οποία θα επενδύουν σε ακίνητα και μετοχές, θα τα διαχειρίζεται ο ιδρυτικός εταίρος του Brevan Howard, Trifon Natsis, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

    Πλάτων Μονοκρούσος. Οικονομολόγος

    Ποιος είναι ο Τρύφων Νάτσης

    Ο Τρύφων Νάτσης είναι ένας Έλληνας millioner ο οποίος μένει στο Λονδίνο. Αγαπάει τα γρήγορα αυτοκίνητα και είναι λάτρης της όπερας. Μάλιστα κάθε χρόνο χορηγεί  παραστάσεις όπερας στο Λονδίνο.

    Η εταιρεία έχει ήδη πετύχει το μισό του στόχου να αντλήσει περίπου τα $500 εκατ. για τα δύο funds. Μεταξύ των επενδυτών είναι ο Natsis και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής Alan Howard.

    Ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τα διεθνή δάνεια, το ράλι των κυβερνητικών ομολόγων που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις στο 10ετές στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο πριν τα πακέτα διάσωσης, υπογραμμίζει ότι η εμπιστοσύνη αρχίζει να μετακινείται προς την αυτονομία, σημειώνει το Bloomberg προσθέτοντας ότι ο Natsis δήλωσε πως ελπίζει να το αξιοποιήσει αυτό.

    «Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και ύφεσης που έπληξαν την Ελλάδα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχουν εξαφανιστεί οι κίνδυνοι από απρόσμενα γεγονότα (tail risks) και η χώρα σταθεροποιείται σε χαμηλή βάση», αναφέρει. «Περιμένουμε σημαντική αύξηση της ελληνικής οικονομίας και των τιμών των περιουσιακών στοιχείων”.

    «Η πιθανή πολιτική μετάβαση τους επόμενους 12 με 18 μήνες θα προσθέσει ορμή και θα ενισχύσει την διαδικασία», αναφέρει ο Natsis.

    Είχε πουλήσει Ελληνικά ομόλογα

    Πριν από λίγα χρόνια όπως είχε γίνει γνωστό τότε (2009) η εταιρεία Brevan Howard είχε πουλήσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Εκείνη την εποχή ο Τρύφων Νάτσης έχει παραχωρήσει συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

    Όπως είχε εξηγήσει τότε θα ήταν προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων είναι η Ελλάδα να αποφύγει ακραίες καταστάσεις χρεοκοπίας. Ο στόχος είναι εφικτός, αρκεί να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση για την εφαρμογή και ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης.

    Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο ίδιος είχε μιλήσει για τις μεγάλες κρίσεις και τις χώρες με οικονομικά προβλήματα, καθώς ο τομέας ευθύνης του ήταν οι αναδυόμενες αγορές (emerging markets) και συγκεκριμένα η εφαρμογή των μακροοικονομικών στρατηγικών σε Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη και Αφρική.

    Τρύφων Νάτσης



    ΣΧΟΛΙΑ