• Business

    Η «αυτοκριτική» του Θοδωρή Φέσσα στην παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου 100 εκατ. ευρώ της Quest

    Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ

    Θεόδωρος Φέσσας. Πρόεδρος ΣΕΒ


    Σε ερωτήματα που παρέπεμπαν σε ένα μίνι απολογισμό κλήθηκε να απαντήσει χθες ο πρόεδρος της Quest (και του ΣΕΒ) Θοδωρής Φέσσας, ο οποίος μαζί με την αντιπρόεδρο, Έφη Κουτσουρέλη και το ανώτατο management σε συνέντευξη Τύπου μίλησαν, μεταξύ άλλων, για το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου (2019 – 2022) ύψους 80 με 100 εκατ. ευρώ.

    «Όποιος λαμβάνει αποφάσεις, αναπόφευκτα κάνει και λάθη» είπε απαντώντας στο ερώτημα αν έχει για κάτι μετανοιώσει για να συμπληρώσει, καθ’ υπερβολήν (ως λογοπαίγνιο): «Έχω μετανοιώσει για το 49%… Σε μια πορεία γίνονται λάθη και υπάρχουν και πισωγυρίσματα, χάσαμε ευκαιρίες, έγιναν και κάποιες αστοχίες».

    Όπως είπε «οι εταιρείες πρέπει να κάνουν αυτό που είναι η δουλειά τους, αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω. Ως Quest έχουμε πετύχει ακριβώς γιατί προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας

    Ο κ. Φέσσας συμπλήρωσε πως δεν σκοπεύει να σταματήσει να ασχολείται με τον όμιλο, λέγοντας χαρακτηριστικά «όσο αντέχω στα πόδια μου δεν θα πάρω σύνταξη…» εξηγώντας πως, από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος του ΣΕΒ, έχει σταματήσει να εμπλέκεται στην καθημερινότητα της επιχείρησης, η οποία έχει περάσει σε επαγγελματικό management. Πρόσθεσε, πως με τη λήξη της θητείας του στο ΣΕΒ, το αργότερο δηλαδή τον Μάιο του 2020, θα ξεκουραστεί από τις δημόσιες θέσεις, αποκλείοντας επιστροφή του στο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών).

    Ο όμιλος Quest, ο οποίος κατά τη διάρκεια των ετών 2013 – 2017 αύξησε τα έσοδά του 48,1% και τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 223%, σχεδιάζει να επενδύσει τα προαναφερόμενα κεφάλαια στην περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων εταιρειών του, αλλά και σε νέες εξαγορές σε δραστηριότητες κατά κύριο λόγο συναφείς με τις υπάρχουσες, κινούμενες σε ομόκεντρους κύκλους με αυτές, με έμφαση το IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων) χωρίς να αποκλείεται και η είσοδος σε εντελώς καινούργια αγορά. Στο πλαίσιο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Γεωργατζής, ανέφερε πως 20 εκατ. θα διατεθούν είτε σε συναφείς δραστηριότητες είτε σε νέες.

    Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει δρομολογηθεί είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου νέου κέντρου διαλογής για την ACS (ταχυδρομικές υπηρεσίες) στο ακίνητο των 27 στρεμμάτων στο Αιγάλεω το οποίο αγοράστηκε από τον ΟΤΕ το 2015, έναντι τιμήματος 7,8 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του νέου κέντρου διαλογής που θα καταργήσει τα υφιστάμενα δύο θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2020. Η επένδυση για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του θα είναι της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα για τις άδειες ανακατασκευής του ακινήτου της ACS χρειάσθηκαν δύο χρόνια και αυτό το ανέφερε ως παράδειγμα για να απαντήσει σε γενικότερο ερώτημα που του τέθηκε αναφορικά με την πορεία της χώρας: «Για να έχουμε επενδύσεις χρειάζεται φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Χρειαζόμαστε τις ξένες επενδύσεις όχι μόνον για τα κεφάλαια που είναι αναγκαία αλλά και για τη γνώση που μεταφέρεται, ο ανταγωνισμός πλέον παγκόσμια είναι και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.»

    Αναφορικά με τα προϊόντα Xiaomi που, όπως εκτιμάται, συνεισφέρουν πλέον περίπου το 7,5% των ετήσιων εσόδων του ομίλου, έχουν πουληθεί περίπου 800.000 προϊόντα (κάθε είδους όχι μόνον κινητά) και η προϊοντική γκάμα διευρύνεται διαρκώς.

    Η Cardlink, η εταιρεία του ομίλου με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, υποστηρίζει πλέον 300 εκατ. συναλλαγές ετησίως και έχει αιτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος άδεια ιδρύματος πληρωμών

    Ο πρόεδρος του ομίλου Quest χαρακτήρισε «άδικη» την αναδρομικότητα που ίσχυσε στον φόρο που επιβλήθηκε στις συσκευές για τα πνευματικά δικαιώματα, μίλησε για προχειρότητα στη θέσπιση των κανόνων και πρόσθεσε πως ελπίζει πως τουλάχιστον αυτό θα διορθωθεί.

    Στόχος του ομίλου Quest είναι το 2021 να έχει έσοδα  600 εκατ. ευρώ. Βασικός τομέας του παραμένει η τεχνολογία – ICT προϊόντα – τα οποία συνεισφέρουν και το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων (216 εκατ. ευρώ πέρσι) από τις εταιρείες Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line και iStorm. Ακολουθούν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (98 εκατ. ευρώ) από την ACS – Courier οι υπηρεσίες πληροφορικής (83 εκατ. ευρώ) από την Unisystems, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (38 εκατ.) από την Cardlink και η ενέργεια η οποία ως νέα δραστηριότητα συνεισφέρει ένα πολύ μικρό μέρος των εσόδων (1 εκατ. ευρώ το 2017).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προειδοποίηση Φέσσα: Το κλίμα έχει χαλάσει-Χάνεται η εμπιστοσύνη στις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2021 με επενδύσεις 80 εκατ. θέτει στόχο η Quest Holdings

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ): H ανάπτυξη «θέλει» εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ