• Business

    Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ): H ανάπτυξη “θέλει” εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό

    • NewsRoom
    Θεόδωρος Φέσσας ΣΕΒ

    Θεόδωρος Φέσσας. Πρόεδρος ΣΕΒ


    H ισχυρή ανάπτυξη, άνω του 2% όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, απαιτεί εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, οι επενδύσεις, εάν στηρίζονται μόνο στην εγχώρια αποταμίευση, «δεν πρόκειται να αυξηθούν με τα βήματα που απαιτούνται για να ξεφύγει η οικονομία από τη μεταμνημονιακή μιζέρια». Αντιθέτως, χρειάζεται πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, όχι για καταναλωτικούς σκοπούς (δημόσια κατανάλωση) όπως στο παρελθόν, αλλά για επενδύσεις, είτε με τη μορφή δανεισμού ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών (αγορά από ξένους εταιρικών ομολόγων), είτε με τη μορφή εισροών κεφαλαίων για ξένες άμεσες επενδύσεις (που περιλαμβάνουν και εξαγορές επιχειρήσεων και κατοικιών) και επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο ή με την επανεισαγωγή κεφαλαίων Ελλήνων από το εξωτερικό.

    Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι μία αύξηση των εγχώριων επενδύσεων πέραν του μεγέθους που μπορεί να καλύψει η εγχώρια αποταμίευση, είναι δυνατή μόνο με τη χρήση ξένων αποταμιεύσεων, δηλαδή με εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, που με τη σειρά του σημαίνει μία αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το δελτίο του Συνδέσμου: «Οι επενδύσεις σήμερα (€20 δισ.) είναι λιγότερες από τις μισές απ’ ό,τι ήταν το 2009 (€44 δισ.), καθώς τότε τα δημοσιονομικά ελλείμματα προκαλούσαν τεχνητή ζήτηση στην οικονομία, με τις επενδύσεις, οι περισσότερες σε κατοικίες, να στηρίζονται όχι μόνο στην εγχώρια αποταμίευση, αλλά και στις ξένες αποταμιεύσεις (βασικά δανεισμός από το εξωτερικό). Το αναπτυξιακό αυτό πρότυπο έφθασε στο τέλος του όταν οι αγορές άρχισαν να έχουν αμφιβολίες κατά πόσον τα χρέη που σωρεύονταν, θα μπορούσαν στο μέλλον να αποπληρωθούν, μιας και δεν πήγαιναν σε παραγωγικές επενδύσεις αλλά σε παροχές και ελλείμματα. Το 2009 δεν μπορεί, λοιπόν, να επαναληφθεί. Για να ξαναφτάσουν, όμως, οι επενδύσεις στα €40 δισ. ετησίως και σε σύντομο χρονικό διάστημα, με δεδομένη την περιορισμένη αποταμίευση σήμερα (€20 δισ.) απαιτούνται ισόποσα κεφάλαια από το εξωτερικό».

    «Απαιτείται, συνεπώς, η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό (πλεόνασμα στο ισοζύγιο κεφαλαίων), που σημαίνει αντίστοιχη διόγκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας», τονίζει ο ΣΕΒ.

    Όπως εξηγεί το δελτίο,  ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι απαραιτήτως κακή εξέλιξη εάν προκαλείται όχι από τα ελλείμματα του Δημοσίου που διογκώνουν τη ζήτηση και τις εισαγωγές, αλλά από ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παραγωγή -στο μέλλον- εισοδημάτων ικανών να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών/επενδυτών, που έφεραν τα λεφτά τους στη χώρα για επενδύσεις.

    Καταλήγοντας, ο ΣΕΒ τονίζει ότι «η αποκατάσταση σε μόνιμη βάση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος και διαφύλαξης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι προϋπόθεση sine qua non για την προσέλκυση των ξένων κεφαλαίων και τη μεγέθυνση των επενδύσεων».



    ΣΧΟΛΙΑ