• Business

    Folli Follie: Όλη η αλήθεια για την εταιρεία Κουτσολιούτσου και ο… διάβολος, που δεν φορούσε Prada, αλλά κρυβόταν στο ταμείο της

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.


    «Η Folli Follie μπορεί να γίνει μια ελληνική… Prada με παγκόσμια απήχηση» δήλωνε τέτοιες μέρες, πριν από τέσσερα χρόνια, ο κινέζος πρόεδρος της Fosun, Γκούο Γκουανγκτσάνκ. Είχε έρθει τότε στην Αθήνα, είχε επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, είχε πλέξει το εγκώμιο στη Διοίκηση Κουτσολιούτσου, ενώ είχε φροντίσει να παρευρεθεί και στην τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρίας, όντας ο ισχυρότερος των μετόχων της μειοψηφίας.

    Το μεγάλο αφεντικό της Fosun, η οποία τώρα αποτιμάται χρηματιστηριακά στα 16,5 δισ. ευρώ (με αξία που αντιστοιχεί σε μιάμιση Coca Cola) είναι ασφαλώς ένας επιτυχημένος μπίζνεσμαν. Βαθύπλουτος μάλιστα. Όμως με τις προβλέψεις και τους οραματισμούς, μάλλον δεν το έχει… Διότι η Folli Follie, όχι μόνο δεν κατάφερε να γίνει η ελληνική εκδοχή της Prada, αλλά κινδυνεύει να εξελιχθεί σε νέα Parmalat, όπως εξ αρχής την αποκάλεσε ο περίεργος «μοναχικός λύκος» Γκάμπριελ Γκρέγκο του αμερικάνικου fund QCM. Θέλοντας σαφώς να υπενθυμίσει ότι οι βασικοί μέτοχοι της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας αποδείχθηκε ότι έκλεβαν την εταιρεία τους και γι’ αυτό καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκιση…

    Όταν τον Ιούνιο του 2014 ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ εκθείαζε το λαμπρό μέλλον της Folli, η εισηγμένη εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου ήταν στο χρηματιστηριακό της ζενίθ.

    Εκείνον τον μήνα η μετοχή έφτασε στα 34,4 ευρώ και η αποτίμησή της εκτινάχτηκε στα 2,3 δισ. ευρώ. Έχοντας σημειώσει μια εκτυφλωτική άνοδο, σχεδόν κατά…1.000% μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών, που ήταν από τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία, στη διάρκεια της πολύχρονης και εξοντωτικής κρίσης.

    Όμως στο χρηματιστήριο ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Υπάρχουν και τα «faux», που επίσης μπορεί να λαμπυρίζουν.

    Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τη Folli Follie, η οποία άρχισε να ξεφουσκώνει χρηματιστηριακά. Στα τέλη του 2017 η μετοχή είχε πάει στα 19 ευρώ και η αξία της εταιρίας στα 1,27 δισ. ευρώ. Μέχρι να τη χτυπήσει η έκθεση-ρουκετα του QCM, που «εκτοξεύτηκε» στις 4 Μαΐου, η Folli είχε χάσει πάνω από το 19% της αξίας της, η οποία είχε κατρακυλήσει στα 1,027 δισ. ευρώ. Χωρίς να έχει ακουστεί το παραμικρό. Εκτός κι αν οι επίμονοι πωλητές γνώριζαν κάτι περισσότερο.

    Στις 15 συνεδριάσεις που ακολούθησαν έως ότου έρθει η αναστολή διαπραγμάτευσης, η μετοχή… πρόλαβε να χάσει άλλο ένα 68,7%, οδηγούμενη από τα 15,34 στα 4,8 ευρώ και έχοντας κάνει συνολική αξία συναλλαγών 100,5 εκατ. ευρώ.

    Πλέον και καθώς σε αυτό το σύντομο χρονικά διάστημα «αποτεφρώθηκαν» 705,6 εκατ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας έχει σταματήσει στα 321,4 εκατ. ευρώ. Όταν ο διάσημος ιταλικός οίκος μόδας Prada, που είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ, αξίζει σήμερα 11,6 δισ. ευρώ…

    Ο διάβολος αναζητείται στο… ταμείο

    Μπορεί στο σινεμά ο… διάβολος να φορούσε Prada, αλλά στη ζοφερή πραγματικότητα των Folli Follie, o διάβολος αναζητείται στα οικονομικά της στοιχεία και πρωτίστως στο ταμείο της. Αν και εταιρία θα μπορούσε να κοινοποιήσει τάχιστα τα τραπεζικά παραστατικά για τα διαθέσιμά της σε μετρητά, εν τούτοις δεν το έπραξε. Ή τουλάχιστον δεν έδωσε την πλήρη εικόνα, παρά μόνο ένα τμήμα της. Με συνέπεια οι εποπτικές αρχές να στέλνουν την υπόθεση στον εισαγγελέα εφετών, καθώς πέραν του ταμειακών διαθεσίμων, φαίνεται να υπάρχουν και άλλες «τρύπες» στη μεγάλη δέσμη των ερωτημάτων των εποπτικών αρχών, για τα οποία δεν υπήρξαν απαντήσεις από την πλευρά των Folli.

    Η επιστροφή στην Αθήνα

    Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα η οικογένεια Κουτσολιούτσου επέλεξε να παραμείνει στο «ασφαλές καταφύγιο» του Χονγκ-Κονγκ, οργανώνοντας προφανώς από εκεί τις γραμμές άμυνας. Όμως από την περασμένη Κυριακή, οι επιλογές διαφοροποιήθηκαν, καθώς ο μονάκριβος γιος της οικογένειας και CEO του Folli Follie Group, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ήρθε στην Αθήνα. Αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί ορισμένες από τις «καυτές» πτυχές της όλης υπόθεσης.

    Μάλιστα, μετά από το έκτακτο Δ.Σ. της επιτροπής κεφαλαιαγοράς που έγινε την περασμένη Πέμπτη και αποφάσισε την έγκληση στον Εισαγγελέα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πήγε στα γραφεία της Εποπτικής Αρχής, στην οδό Κολοκοτρώνη. Oρισμένες πηγές αναφέρουν ότι έδειχνε αμήχανος, αλλά ήταν χαμογελαστός, ενώ ακούστηκε να λέει «συγγνώμη» σε κάποιες αιχμηρές παρατηρήσεις που του έγιναν.

    Επί της ουσίας δεν προέκυψε κάτι, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι η κίνηση Κοτσολιούτσου θα πρέπει να έγινε κατόπιν νομικών συμβουλών. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιο είναι το νομικό γραφείο που θα του παρασταθεί.

    Πέραν τούτου, η άφιξη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στην Αθήνα συμπίπτει και με την αναζήτηση… γραφείου επικοινωνιακών συμβουλών, προκειμένου να «γυρίσει το παιχνίδι» που γίνεται αδίκως σε βάρος της εταιρείας, όπως ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει. Διόλου απίθανο, να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες μια αναλυτική απάντηση επί πολλών ζητημάτων, είτε με τη μορφή ανακοίνωσης είτε και με προσωπικές δηλώσεις του CEO.

    Οι τραπεζίτες, η «καλή» εταιρεία και η «κακή» θυγατρική

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο τριήμερο δίδεται επικοινωνιακό βάρος στις επαφές Κουτσολιούτσου με τους τραπεζίτες. Με τον CEO να φέρεται ότι τους παρέχει και πρόσθετες καλύψεις έναντι δανείων. Την ίδια στιγμή δίδεται η αίσθηση ενός ιδιότυπου επιχειρηματικού διαμελισμού, σε «καλή εταιρία» για την οποία φέρει ευθύνη ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, και «κακή θυγατρική στην Κίνα» τις καταστάσεις της οποίας υπογράφει ο ιδρυτής του ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος… Ωστόσο τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν αντέχουν ούτε στην κοινή, ούτε και στην επιχειρηματική λογική. Αφού μοιάζει αδιανόητη η επίκληση από έναν CEO ότι έχει περιορισμένη και επιλεκτική ευθύνη.

    Για τη συνάντηση με τους τραπεζίτες, πολλά ήταν εκείνα που είδαν το φώς της δημοσιότητας. Ακόμη και για το ότι ειπώθηκε από την πλευρά Κουτσολιούτσου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στην Ελλάδα είναι 130 εκατ. ευρώ. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εκτός λογικής, καθώς οι τραπεζίτες μπορούν να ξέρουν από μόνοι τους τα καταθετικά υπόλοιπα. Συνεπώς μια τέτοια ερώτηση θα είχε νόημα για καταθετικά υπόλοιπα που δεν βρίσκονται στο εγχώριο σύστημα.

    Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει διακριβωθεί αν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε συνομιλίες και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ή αν συνάντησε μόνον έναν ή δύο εκπροσώπους, εξ αυτών.

    Οι αριθμοί

    Με οδηγό τα όσα αναγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις των Folli για το 2017, ο όμιλος δηλώνει ότι έχει 446,3 εκατ. ευρώ διαθέσιμα. Εξ αυτών τα 5,3 εκατ. είναι στο ταμείο του και όλα τα άλλα στις τράπεζες.

    Σε εταιρικό επίπεδο, που ως επι το πλείστον αφορούν το ελληνικό σκέλος των δραστηριοτήτων, τα διαθέσιμα ήταν 154,6 εκατ. ευρώ. Πιθανότατα όμως αυτά να είναι στην πλειονότητά τους εκτός Ελλάδος, με ορισμένες πηγές να αναφέρουν την Ελβετία πρωτίστως και την Αγγλία δευτερευόντως, ως κύριους προορισμούς των ταμειακών διαθεσίμων.

    Στην κινέζικη θυγατρική του ομίλου, τα διαθέσιμα που έχουν καταγραφεί στον ισολογισμό, είναι 296,77 εκατ. δολάρια, ή κάπου 254,5 εκατ. ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία. Στην θυγατρική του Λουξεμβούργου καταγράφονται 2,6 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, ενώ στα ελεγχόμενα πλέον κατά 40% «Αττικά πολυκαταστήματα» τα ταμειακά υπόλοιπα είναι 27,5 εκατ. ευρώ. Ο τρόπος ενοποίησης των διαθεσίμων από τον όμιλο των Folli, όπως επίσης και πολλά άλλα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων, έχουν μπεί στο μικροσκόπιο του ανεξάρτητου ελέγχου που έχει διαταχθεί. Κατά τα φαινόμενα, το μείζον ζήτημα με το ταμείο εγείρεται για τη θυγατρική της Κίνας που έχει κάνει κάπου 17 ενοποιήσεις άλλων εταιρειών…

    Τα ενέχυρα και το «πακέτο» των 189,7 εκατ. στη Dufry

    Αναφορικά με τα δάνεια και πέραν των ομολογιακών που έχουν το μεγαλύτερο βάρος( 479 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 612,3 εκατ.) οι τραπεζικές οφειλές ανέρχονται σε 111,7 εκατ. ευρώ, ενώ 21,9 εκατ. ευρώ αφορούν συμβάσεις leasing. Αυτά σε επίπεδο ομίλου. Σε επίπεδο εταιρείας, οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες είναι 47 εκατ. ευρώ και άλλα 18,5 εκατ. ευρώ είναι τα leasing. Μάλιστα τα τραπεζικά δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν στο σύνολό τους στην τρέχουσα χρήση και επ’ αυτών φέρεται να έλαβαν σημαντικά ενέχυρα οι πιστώτριες τράπεζες. Mόνο τα «Αττικά Πολυκαταστήματα» έχουν καθαρή θέση 67 εκατ. ευρώ, ενώ το κυκλοφορούν ενεργητικό τους, ανέρχεται σε 128,3 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά τα Folli, κατέχουν και το περίπου 3% της ελβετικής Dufry, μέλος του συμβουλίου της οποίας είναι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Στην Dufry κατέχονται 1.231.233 μετοχές με κόστος κτήσης 153 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες 377.200 μετοχές αποκτήθηκαν στην αύξηση κεφαλαίου της ελβετικής εταιρείας, στην οποία, θυγατρική της Folli, συμμετείχε με 53 εκατ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα της μετοχής των Dufry το μετοχικό «πακέτο» που κατέχουν τα Folli αποτιμάται στα 189,7 εκατ. ευρώ…

    Μέχρι τώρα οι δανειακές υποχρεώσεις των Folli εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ ο όμιλος έχει και δύο ομολογιακά δάνεια. Το πρώτο είναι μετατρέψιμο, ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τα μέσα του 2019, ενώ το δεύτερο είναι σε ελβετικά φράγκα που ισοδυναμούν σε 130 εκατ. ευρώ και λήγει τον Νοέμβριο του 2021. Οι τιμές και των δύο ομολογιακών έχουν καταποντιστεί, με τους ομολογιούχους να είναι στα «μαύρα πανιά».

    Τουλάχιστον επί του παρόντος η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, ενώ και από δικαστικής πλευράς δεν αντιμετωπίζει κανένα ζήτημα παγώματος στις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων.

    Συνεπώς, από πλευράς των βασικών μετόχων, υπάρχουν αρκετά περιθώρια ελιγμών. Ωστόσο δε χωρά αμφιβολία ότι η φήμη και η αξιοπιστία της εταιρίας έχουν τρωθεί καίρια, μπορεί και ανεπανόρθωτα. Αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο από τους ελέγχους μπορεί να πιστοποιηθεί, εντός του προσεχούς τριμήνου. Αν και θα υπάρχει νωρίτερα η πρώτη εικόνα των ευρημάτων.

    Ένα από τα πολλά ερωτήματα είναι το πώς το αμερικανικό fund κατάφερε να διακρίνει το «σάπιο μήλο» που κανείς άλλος δεν το έβλεπε, ή έστω απέφευγε να το ομολογήσει δημοσίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    Στις σοβαρές εταιρείες παραιτείται ο CEO. Στη Folli Follie ακόμη περιμένουν…

    Υπόθεση Folli Follie: Έκτακτη συνάντηση Κουτσολιούτσου-Τραπεζιτών – Τι συζητήθηκε 

    Νέα αποκάλυψη για Folli Follie: Όταν ο πεθερός ελέγχει τον γαμπρό- Οι μεγάλες ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    O Κουτσολιούτσος, η Alpha Bank και οι ψύχραιμοι τραπεζίτες

    Ο Κουτσολιούτσος και η τριγωνική διαδρομή των μετοχών της Folli Follie από Αθήνα, Παρθένες Νήσους και Λεμεσό

    Καίτη Κουτσολιούτσου (Folli Follie): «Τώρα μετράω φίλους και εχθρούς»



    ΣΧΟΛΙΑ