• Business

    Folli Follie: Δεν πείστηκε το δικαστήριο από τα επιχειρήματα των Κουτσολιούτσων-Άρση προστασίας από πιστωτές

    • NewsRoom

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie


    Aπορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα προστασίας κατά των πιστωτών που είχε υποβάλλει η διοίκηση της Folli Follie, μία εξέλιξη που έρχεται να εντείνει τις πιέσεις για την εταιρεία. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε συνέχεια της εκδίκασης της υπόθεσης στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. Σημειώνεται πάντως ότι η κύρια αίτηση για την υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της FFG συζητείται το Νοέμβριο. Το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της διοίκησης Κουτσολιούτσου και απέρριψε το αίτημα.

    Με ποιο σκεπτικό απορρίφθηκε το αίτημα της εταιρείας;  Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση αναφέρεται ότι εμφανίζεται ως πιστώτρια της εταιρίας η θυγατρική της Finance Luxembourg II SA χωρίς όμως να προκύπτει από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ότι είναι πράγματι πιστώτρια. Επίσης αναφέρονται τα αποτελέσματα προσωρινού πορίσματος της εταιρίας ALVAREZ AND MARSHAL για τις εταιρίες του ομίλου στην Ασία, τα οποία εμπεριέχονται και στο βούλευμα 4632/18 με το οποίο δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της εταιρίας.

    Το βούλευμα ελήφθη υπόψιν αυτεπαγγέλτως και σύμφωνα να το σκεπτικό αναφέρει ότι: «Προέκυψε σημαντική διαφοροποίηση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου FOLLI FOLLIE GROUP σε σχέση με αυτά που παρουσιάστηκαν στις δημοσιευθείσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017, ώστε να πιθανολογείται βάσιμα η υπαρξη οφειλών της πρώτης αιτούσας προς τρίτους, οι απαιτήσεις των οποίων δεν έχουν περιληφθεί στην ένδικη αίτηση. Και τούτο διότι εκ του περιεχομένου της προσωρινής έκθεσης της εταιρίας Alvarez and Marshal LLP διαπιστώνεται αναφορικά με τις εταιρίες του ομίλου FOLLI FOLLIE GROUP στην Ασία η ύπαρξη ζημιάς ύψους 44.702.304 δολαρίων ΗΠΑ , αντί των εμφανιζόμενων κερδών ύψους 316.444.076 δολαρίων ΗΠΑ.»

    Η απόφαση 7265/18 καταλήγει ότι:

    – Δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να διαταχθούν προληπτικά μέτρα υπέρ της FOLLI FOLLIE αφού δεν υφίσταται έγγραφη δήλωση των πιστωτών της που να εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% του συνόλου.

    – Πιθανολογείται στο παρόν στάδιο ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης με τους πιστωτές αφού εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του οικονομικού ελέγχου και της μη κατάρτισης και έγκρισης ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 από τη γενική συνέλευση καθίσταται ανέφικτος ο ακριβής προσδιορισμός των δανειστών. Κάθε σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των οφειλών πριν από την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου τυγχάνει έωλος.

    Αυτό σημαίνει πως αυτόματα σταματούν να ισχύουν και τα προσωρινά μέτρα προστασίας που είχαν επιδικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου υπέρ της Folli Follie από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, στη βάσει των οποίων οι πιστωτές της εταιρείας δεν μπορούσαν έως τις 12 Νοεμβρίου να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία της.

    Πλέον η τύχη της Folli Follie περνάει στις τράπεζες που σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθούν άμεσα σε διοικητικές αλλαγές και στην εκδίωξη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από τη θέση του CEO της εταιρείας.

    Σημειώνεται, ότι η αίτηση για προστασία από τους πιστωτές είχε εκδικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Τότε το Μονομελές Πρωτοδικείο, είχε δώσει παράταση των μέτρων προστασίας της μητρικής Folli Follie, ωστόσο είχε απορρίψει το αίτημα προστασίας τόσο της θυγατρικής της Folli Follie Συμμετοχών όσο και της βασικής μετόχου Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.

    Η απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής, 19 Οκτωβρίου, ανοίγει το δρόμο για τη ρευστοποίηση του 35,5% της «Αττικά Πολυκαταστήματα», το οποίο ανήκει στη Folli Follie και έχει ενεχυριαστεί στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι με την απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου οι τράπεζες μπορούσαν να ρευστοποιήσουν μόνο το 10% της συμμετοχής στην “Αττικά Πολυκαταστήματα” το οποίο ανήκει στην Folli Follie Συμμετοχών, και όχι το 25,5% που ανήκει στη μητρική.

    Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα όσον αφορά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ομίλου, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε έναν κυκεώνα αποκαλύψεων για οικονομικά σκάνδαλα, ενώ να αναφερθεί ότι με βούλευμα έχουν δεσμευτεί προσωπικοί λογαριασμοί των μελών της διοίκησης.

    Την προηγούμενη Πέμπτη η Folli Follie ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ, Links of London υπέβαλε προαιρετική αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 7 του Πτωχευτικού Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Ο Δημήτρης, η κυρία Καίτη , το πιο ηλίθιο πουλί και το θηριώδες σκάφος που πωλείται 3,6 εκατ. (9 φωτό)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fοlli Follie: «Μύλος» με τον διαχειριστικό έλεγχο

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Υπάρχει λευκός ιππότης; Τι λέει η Fosun



    ΣΧΟΛΙΑ