• Big Story

    Επέστρεψαν οι πωλητές στο ΧΑ. Βουτιά για τη Eurobank.


    Με ρευστοποιήσεις σε όλο το εύρος της αγοράς -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- που εντάθηκαν την τελευταία ώρα των συναλλαγών και χαμηλό τζίρο έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ΧΑ. Ο απολογισμός των πέντε συνεδριάσεων για το γ.δ. ήταν μάλλον αδιάφορος, αφού συνολικά υποχώρησε κατά 0,41%. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, έκλεισε ο κύκλος των προσδοκιών που πυροδότησε την άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,33% στις 636,83 μονάδες, σχεδόν στο χαμηλό ημέρας, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι τις 648,59 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 63,83 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,21%, στις 176,75 μονάδες, ενώ κέρδη 0,59% σημείωσε ο Mid Cap κλείνοντας στις 769,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,32% στις 54,93 μονάδες.

    Με βάση  τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo και ο Γιώργος Γεράδρος της Πλαίσιο ήταν οι κερδισμένοι της ημέρας.  Αντίθετα, στους χαμένους βρέθηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση οι μέτοχοι  των τραπεζών, John Paulson και Prem Watsa και ο Θ. Βασιλάκης της Aegean.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities, ο οδικός χάρτης των «µεγάλων νέων» αφορά την αποκατάσταση της επιλεξιµότητας των ελληνικών οµολόγων, ενδεχόµενων πιστοληπτικών αναβαθµίσεων εντός του καλοκαιριού, της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της συζήτησης για το χρέος. Αυτή είναι η νέα ατζέντα της ελληνικής αγοράς η οποία απευθύνεται σε µια διαφορετική οµάδα επενδυτών, περισσότερο προσανατολισµένων στα νέα και λιγότερο στην προσδοκία. Η αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική αγορά θα γίνει µε πιο αργό ρυθµό καθώς το κοµµάτι των επενδυτών στο οποίο απευθύνεται είναι πιο µακροπρόθεσµο, περισσότερο εκπαιδευµένο στους αριθµούς και λιγότερο επιρρεπές στην «δυναµική».

    Κατά τα λοιπά τα αποτελέσµατα όσων εταιριών ανακοίνωσαν πρώτο τρίµηνο συντήρησαν το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά µετά την συµφωνία του Eurogroup.  Στις όσες εταιρίες δηµοσίευσαν αποτελέσµατα ανώτερα των εκτιµήσεων µεγέθη εµφάνισαν οι Motor Οil, FF Group, Σαράντης και ∆ΕΗ δίνοντας αφορµές επαναπροσδιορισµού των εκτιµήσεων κερδοφορίας για την τρέχουσα χρήση.

    Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Eurobank σημείωσε βουτιά 6,48%. Η Πειραιώς ακολούθησε με πτώση 5,76%, η Εθνική έχασε ποσοστό 3,01% και η Alpha Βank 3,17%. Η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε κάτω από τα 9 ευρώ με πτώση 4,11%. Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην Aegean που υποχώρησε κατά 2,66%, ενώ ο Μυτιληναίος έκλεισε με πτώση 2,09%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ και Βιοχάλκο.

    Αντίθετα, κέρδη 1,12% κατέγραψε η Jumbo, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 2%, ενώ έφτασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να κερδίζει ποσοστό άνω του 5%. Περιορισμένα κέρδη σημείωσαν οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil.

    Στον Mid Cap, πρωταγωνιστής ήταν η MIG με κέρδη 10,53%. Η Υγεία ενισχύθηκε κατά 5,11%, η Άνεμος σημείωσε άνοδο 4,38% και η Kleeman ενισχύθηκε κατά 3,12%.

    Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

    Σύμφωνα με τη Beta Securities, τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης σηµείωσε νέο υψηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης ενώ από το Πάσχα και µετά µετράει µόλις δύο αρνητικά εβδοµαδιαία πρόσηµα στα επτά. Η κόπωση που υπάρχει στα επίπεδα των 650 µονάδων ήταν εµφανής και δικαιολογείται και από την είσοδο των ταλαντωτών σε υπερτιµηµένες ζώνες τιµών. Ωστόσο η εναλλαγές των ηµερήσιων πρωταγωνιστών στην διαµόρφωση της τελικής εικόνας περιόρισαν το εύρος της διόρθωσης και διατήρησαν το Γενικό ∆είκτη σε επαφή µε τα ετήσια υψηλά έτους. Πλέον ο Γενικός ∆είκτης διέσπασε και τον εκθετικό κινητό µέσο όρο των 200 ηµερών ο οποίος κινείται οριζόντια στην περιοχή των 630 µονάδων και αποτελεί το πρώτο επίπεδο στήριξης. Η ήπια κίνηση της αγοράς την εβδοµάδα που πέρασε έφερε πιο κοντά την πλαγιονανοδική γραµµή στήριξης, η οποία βρίσκεται στις 625 µονάδες ανεβαίνοντας µία µονάδα σε κάθε συνεδρίαση. Οι συναλλακτικοί όγκοι την εβδοµάδα που πέρασε ήταν από τους καλύτερους φετινούς ως προς την κατανοµή τους στις συνεδριάσεις αλλά και την διάχυση του σε µετοχές µε φθίνουσα πορεία. Αυτή η παράµετρος αποτελεί ενδεχοµένως και απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανοδική συνέχεια. Λόγω των ισχυρών χρηµατιστηριακών κερδών που έχουν καταγραφεί µεσοπρόθεσµα το ενδεχόµενο διόρθωσης αρχίζει πλέον και αποκτά προβάδισµα για την συνέχεια. Η µείωση των τζίρων προς το τέλος της εβδοµάδας ίσως να δίνει µια πρώτη ένδειξη τοπικής κορύφωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/anastasios-kallitsantsis-ti-simatodotoun-i-efnidiastikes-kinisis-se-ellaktor-ke-anemo/48990

     



    ΣΧΟΛΙΑ