• Big Story

    Έντονες φήμες ότι έκλεισε το deal της Μαρινόπουλος. Πληροφορίες για συζητήσεις Σκλαβενίτη-Grivalia

    Ελλάδα


    Έκλεισε η συμφωνία Μαρινόπουλος Σκλαβενιτης; Πληροφορίες που υπάρχουν στην αγορά αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών επιτεύχθηκε και θα ανακοινωθεί το αργότερο έως την άλλη εβδομάδα.  Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία με τις τράπεζες για το επιτόκιο του δανείου με το οποίο θα δανειοδοτηθεί η αλυσίδα σούπερ μάρκετ προκειμένου να προβεί στην αγορά και διάσωση της Μαρινόπουλος. Σύμφωνα με πηγές αποφασίστηκε να γίνει «κούρεμα» που θα φτάνει το 60% για επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν πάνω από 10 χρόνια εμπορεύματα στο δίκτυο και στο 50% για εταιρείες με μικρότερη χρονική διάρκεια συνεργασίας, π.χ. κάτω από τα τέσσερα χρόνια.

    Prem Watsa
    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax

    Ο Prem Watsa της Fairfax

    Μάλιστα σύμφωνα με άλλες πηγές ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης φέρεται να συζητάει με τη Fairfax του Καναδού επενδυτή Prem Watsa. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο Γεράσιμος Σκλαβενιτης επιθυμεί να εξαγοράσει όλα τα καταστήματα, ωστόσο αναζητείται και επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να σηκώσει το ρίσκο της υψηλής χρηματοδότησης. Φέρεται λοιπόν ότι η Fairfax – μέτοχος στην Eurobank, Grivalia, Μυτιληναίος, Eurolife Ασφαλιστική, Praktiker Ελλάς και έχει μικρότερες συμμετοχές στις εταιρείες Jumbo και Σαράντης- διαπραγματεύεται με τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη ώστε είτε να εξαγοράσει  ποσοστό στην ίδια την εταιρεία είτε να συμμετάσχει σε νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά την συμφωνία με τη «Μαρινόπουλος». Οι συζητήσεις γίνονται από τον επικεφαλής της Grivalia Γιώργο Χρυσικό. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Grivalia θα εξαγοράσει κάποια ακίνητα της αλυσίδας Μαρινόπουλος και στην συνέχεια θα τα ενοικιάσει στον Σκλαβενίτη με υψηλή απόδοση της τάξης του 5 έως 7%. Η εκδοχή αυτή είναι και η πιθανότερη σύμφωνα με πηγή που συνομίλησε το mononews.gr

    Η ανακοίνωση της Οικογένειας 

    Με μια λιτή ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οικογένεια Μαρινοπούλου προχωράει σε έκκληση σε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην διαδικασία της συμφωνίας για την Μαρινόπουλος, (προφανώς εννοούν τις τράπεζες και τον Μάκη Σκλαβενίτη) να μην υιοθετούν πληροφορίες που δημιουργούν εμπόδια στην προσπάθεια που γίνεται για να βρεθεί λύση για την εταιρία. Οι κ.κ. Πάνος Δ. Μαρινόπουλος, Πάνος Ι. Μαρινόπουλος και Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος που αποχώρησαν από το διοικητικο συμβούλιο της αλυσίδας τον Δεκέμβριο του 2015 είναι τα μέλη της οικογένειας που υπογράφουν την συγκεκριμένη ανακοίνωση. Από το κείμενο απουσιάζει η υπογραφή του Λεωνίδα Μαρινόπουλου και των παιδιών του που σήμερα τρέχουν επιχειρηματικά τα σουπερ μάρκετ. Προφανώς γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού της θέσης του Πάνου , του Πάνου και του Στέφανου Μαρινόπουλου να διαχωρίσουν την θέση τους από την οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου.

    Στην ανακοίνωσή επισημαίνεται: “προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στους χιλιάδες εργαζομένους και στους πιστωτές (οι τράπεζες τα γνωρίζουν), ότι έχουμε καταβάλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι να μην απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους, οι πιστωτές να ικανοποιήσουν τις έννομες αξιώσεις τους και η εταιρεία να εξακολουθήσει να λειτουργεί μέσα από μια δημιουργική συνέργεια με τον νέο στρατηγικό επενδυτή.”

    Μαρινόπουλος
    Οι κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος.

    Οι ίδοι σημειώνουν πως όταν αποχώρησαν από το διοικητικό συμβούλιο της Μαρινόπουλος Super Markets τον Δεκέμβριο του 2015 αναλάβαν την εγγύηση παλιότερων δανείων της εταιρείας αξίας 75 εκατ. ευρώ και εγγυήθηκαν τη χρηματοδότησή της με 65 εκατ. ευρώ νέα χρήματα. Επιπλέον, όπως σημειώνουν τον Μάρτιο του 2016 εγγυήθηκαν εκ νέου άλλα 75 εκατ. ευρώ νέα χρηματοδότηση κατόπιν πρότασης των πιστωτριών τραπεζών, σύμφωνα με την οποία με το ανωτέρω χρηματικό ποσό θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εισόδου στρατηγικού επενδυτή σε τμήμα της εταιρείας.

    Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, σημειώνουν πως όλες οι εταιρείες που σε δημοσιεύματα αναφέρονται ως offshore (δηλαδή σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, ΗΠΑ) είναι εταιρείες “νομιμότατες, δεν είναι offshore εταιρικά μορφώματα, είναι δηλωμένες στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (τράπεζες κ.ο.κ.), συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες του ομίλου και αποτελούν πάντα μέρος του ενοποιημένου ισολογισμού”.

    Στο τέλος στην ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Πάνος Δ. Μαρινόπουλος, Πάνος Ι. Μαρινόπουλος και Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος εξηγούν: “κάνουμε -δημόσια- έκκληση προς όλους τους εμπλεκομένους να μην υιοθετούν κακόβουλες και παραπλανητικές πληροφορίες, οι οποίες το μόνο που προσφέρουν είναι να δημιουργούν κωλύματα στη μόνη επωφελή για όλους λύση, που είναι η εταιρεία Μαρινόπουλος Super Markets να μείνει όρθια και εν λειτουργία.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/ki-alla-kaka-nea-gia-ta-tanker-anatheori-pros-ta-kato-tis-provlepsis-tis-jefferies/64261

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/stin-isangelia-proedros-tis-trapezas-attikis-pouskouri/64200



    ΣΧΟΛΙΑ