• Big Story

    ΕΝΦΙΑ: O Τσίπρας υποσχέθηκε να τον καταργήσει, δεν έγινε ποτέ


    Είναι κάτι που το ομολογούν ανοιχτά και πολλά στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά: “Μας έριξε ο ΕΝΦΙΑ”. Πράγματι, η φορολογία στα ακίνητα ήταν ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για τη φθορά της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας ακόμα και παραδοσιακούς ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων, αγανακτισμένους από τη βαριά φορολόγηση των ακινήτων, στην “αγκαλιά” του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ (και όχι μόνο).

    Όπως βέβαια όλοι γνωρίζουμε, ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε ποτέ. Και όχι απλά δεν καταργήθηκε, αλλά επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ παγιώθηκε για αρκετά χρόνια, με την ενυπόγραφη δέσμευση της κυβέρνησης για σταθερά έσοδα της τάξεως των 2,65 δις ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων, ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται ο εκάστοτε φόρος.

    Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έμαθαν από το… πάθημά τους, και ετοιμάζονται πάλι να “καταργήσουν” τον ΕΝΦΙΑ. Αυτή τη φορά το σχέδιό τους είναι βέβαια πιο ρεαλιστικό από το “θα τον καταργήσουμε με έναν νόμο κι ένα άρθρο”: αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο ακινήτων, που θα είναι στην πράξη ένας φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και δεν θα επιβαρύνει τους λιγότερο “προνομιούχους”.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο νέος φόρος θα θεσπίζει ένα αφορολόγητο όριο που θα απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών με χαμηλή εμπορική αξία από τη φορολόγηση και θα προβλέπει απαλλαγές για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, ενώ επιπλέον θα υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη, και όχι ανά τετραγωνικό.

    Καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για έσοδα 2,65 δις ευρώ από τον όποιο φόρο ακινήτων, και το σχέδιο αυτό “βγάζει” έσοδα χαμηλότερα κατά 35%. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση παρουσιάσει αυτό το σχέδιο στους δανειστές στο πλαίσιο των “αντισταθμιστικών μέτρων” για τα μέτρα που θα δεχθεί να εφαρμόσει (μείωση αφορολογήτου και συντάξεων), είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα γίνει αποδεκτό.

    Όμως υπάρχει και ένα επιπλέον πρόβλημα: το σχέδιο αυτό βασίζεται στις νέες εμπορικές αξίες των ακινήτων που θα αντικαταστήσουν τις… στοιχειωμένες αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται πια στην πραγματικότητα. Όμως η διαδικασία της καθιέρωσης των νέων αξιών πηγαίνει πολύ αργά – τόσο αργά, που στο υπουργείο Οικονομικών δε δείχνουν να νοιάζονται ούτε καν για τη δικαστική απόφαση που το ανάγκαζε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 να έχει επανακαθορίσει τις αντικειμενικές αξίες σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτζά και Δελφούς.

    Αν ούτε καν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι αρκετή για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο θα καθυστερήσει σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με δεδομένο ότι για να καταρτιστούν οι νέες τιμές χρειάζονται μελέτες και διασταυρώσεις στοιχείων. Άρα, το σχέδιο αυτό πάει για πολύ μετά – άλλωστε, για να εφαρμοστεί με τη μειωμένη απόδοση εσόδων που προβλέπει, θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που προσδοκά η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς ως αντισταθμιστικό μέτρο.

    Οπότε ας μη βιαζόμαστε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ήταν το Eurogroup o πολιτικός θάνατος του Τσακαλώτου;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Welt: Η Μέρκελ αποχαιρετά αθόρυβα τη λιτότητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η κυβέρνηση υπόσχεται ξανά «ελπίδα», ΔΝΤ και Σόιμπλε συνεχίζουν να την «πυροβολούν»



    ΣΧΟΛΙΑ