• Big Story

    Δήμος Μαντζούνης (Alpha Bank): Πώς θα στηρίξω τους νέους επιχειρηματίες

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Την κρισιμότητα στήριξης της απασχόλησης των νέων, υπογραμμίζει ο Δήμος Μαντζούνης και με δική του πρωτοβουλία το 25% της χρηματοδότησης που λαμβάνει η Αlpha Bank από την τιτλοποίηση δανείων που πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD.

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής της ΕΤΕπ Werner Hoyer, o Δήμος Μαντζούνης θεωρεί επιτακτικό «να μην χαθεί μια γενιά» και να στηριχθούν οι νέοι, είτε ως επιχειρηματίες είτε ως εργαζόμενοι.

    Μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή χορήγησης πιστωτικής γραμμής ύψους 1 δις. ευρώ από την ΕΤΕπ στις ελληνικές τράπεζες ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank διατύπωσε την αγωνία του να επανέλθουν οι τράπεζες στο ρόλο τους ώστε να στηρίξουν έτσι την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις και τελικώς την απασχόληση.

    «Να μην ξεχάσουμε την ανάπτυξη, είμαστε τράπεζες, αυτή είναι η δουλειά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμος Μαντζούνης. «Υπάρχουν εταιρείες που είναι βιώσιμες, που έχουν expertice, που προσλαμβάνουν και δεν μειώνουν μισθούς, πρέπει να τις βοηθήσουμε», τόνισε ο έμπειρος τραπεζίτης.

    Για την Alpha Bank η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική αφού υπέγραψε μαζί με τις άλλες συστημικές τράπεζες συμφωνία με την ΕΤΕπ για την παροχή πιστωτικής γραμμής συνολικού ύψους  1 δις.ευρώ.

    Σε πρώτη φάση παρέχονται 400 εκ. ευρώ, από 100 εκ. ευρώ σε κάθε τράπεζα, τα οποία πρόκειται να εκταμιευθούν άμεσα αφού έχει γίνει προεργασία. Θα κατευθυνθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης ειδικά στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, της μεταποίησης των υπηρεσιών ενώ πρόσθετα πλεονεκτήματα θα προκύψουν από το ειδικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ για τους νέους.

    Όπως τόνισε ο κ. Μαντζούνης, η συμμετοχή της Alpha Bank στην πιστωτική γραμμή της ΕΤΕπ καταδεικνύει τη συνεπή στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας από την τράπεζα. «Η κίνηση αυτή δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης, σε δύσκολους καιρούς, για τους επιχειρηματικούς μας πελάτες. Είμαστε σίγουροι ότι, μέσω της συνεργασίας με την ΕΤΕπ, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα θα ενισχυθεί περαιτέρω ενώ θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη εγχώριων επενδυτικών projects», σημείωσε.

    Λίγο αργότερα, ο επικεφαλής της  Alpha Bank σε εκδήλωση με τον κ. Ηoyer και την επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα Sabine Dziurman , επισημοποιήθηκε η συναλλαγή τιτλοποιήσεως δανείων για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, από την οποία η Alpha Bankάντλησε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 320 εκατ. ευρώ, μέσω της τοποθετήσεως χρεογράφων πρώτης εξασφαλίσεως στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και σε ∆ιεθνή Επενδυτική Τράπεζα.

    Πρόκειται, σύμφωνα με τον Δήμο Μαντζούνη, η επιτυχής ολοκλήρωση της τιτλοποιήσεως δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τραπέζης για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και της ∆ιεθνούς Επενδυτικής Τραπέζης, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Alpha Bank και τους πελάτες της.

    Η συναλλαγή ενισχύει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Alpha Bank για συνεχή διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδοτήσεως και περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητάς της. Επιπλέον, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές με στόχο την απόκτηση σταθερής προσβάσεως σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση.

    Η Alpha Bank αξιοποιεί με τον τρόπο αυτό μέρος του ελληνικού χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και προς Εταιρίες Μεσαίας Κεφαλαιοποιήσεως, αποκτώντας πρόσβαση σε πηγές χρηματοδοτήσεως με προνομιακούς όρους προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.

    Η στόχευση σε ανερχόμενους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας αναμένεται να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και αποτελεί προτεραιότητα για την Alpha Bank.



    ΣΧΟΛΙΑ