• Big Story

    Αlpha Bank-Eurobank: Αυτά είναι τα σχέδια τους για τις θυγατρικές στη Ρουμανία

    alpha bank

    Δήμος Μαντζούνης CEO Alpha Bank (αριστερά), Φωκίων Καραβιάς ,CEO Eurobank (δεξιά)


    Στην …Ρουμανία προσβλέπουν οι Δήμος Μαντζούνης (Alpha Bank) και Φωκίων Καραβίας (Eurobank) για να «ξεμπερδεύουν» με τις υποχρεώσεις τους έναντι της DGComp.

    Αlpha Bank και Eurobank βρίσκονται μια ανάσα από την πλήρη υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης και η πώληση ή σύμπραξη με τρίτους, στην αγορά της Ρουμανίας είναι η τελική κίνηση.

    Καθώς δε, η Ρουμανία έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον, Alpha Bank και Eurobank αναμένεται να κινηθούν με ευκολία.

    Οι δύο τράπεζες έχουν σημαντική πρόοδο σε όλα τα σημεία των σχεδίων αναδιάρθρωσης, ενώ είχαν και τις μικρότερες δεσμεύσεις στον κλάδο αφού δεν χρειάστηκαν κεφάλαια από το δημόσιο κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

    Μάλιστα, η επιλογή των Δημήτρη Μαντζούνη και Φωκίωνα Καραβία μπορεί να μην είναι τελικώς η πώληση της θυγατρικής αλλά η αναζήτηση εταίρου για τις ρουμανικές θυγατρικές τους.

    Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν πλειοψηφικό πακέτο και μάνατζμεντ, διατηρώντας πάντως και παρουσία στη αγορά. Μια ακόμη επιλογή που εξετάζεται είναι η πώληση χαρτοφυλακίων.

    Οι πρωτοβουλίες αναμένεται εντός του έτους ώστε και οι δύο τράπεζες θα έχουν καλύψει τις δεσμεύσεις τους πολύ πριν την καταληκτική ημερομηνία που είναι το τέλος Ιουνίου 2018.

    Η Αlpha Bank μετά την πώληση προ ημερών της θυγατρικής της στη Σερβία είναι πολύ κοντά στην πλήρη προσαρμογή της έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για τη μείωση των διεθνών της δραστηριοτήτων.

    H τράπεζα συμφώνησε με τον σερβικό όμιλο εταιριών MK Group για την πώληση του συνόλου των μετοχών (100%) που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank Srbija και αυτή η συναλλαγή αποτελεί μεγάλη επιτυχία αφού η τοπική αγορά έχει μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

     O όμιλος MK Group ελέγχει τη σερβική τράπεζα AIK Banca που αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη τοπική τράπεζα με ενεργητικό 1,4 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς περίπου 6%.

    Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες και στη ρευστότητα της τραπέζας. Η Alpha Bank έχει ήδη αποχωρήσει από τις αγορές Ουκρανίας, Βουλγαρίας και FYROM και με την πώληση στη Σερβία έχει την ευελιξία να επιλέξει πως θα κινηθεί στις άλλες αγορές που έχει παρουσία, την Κύπρο, τη  Ρουμανία και την Αλβανία.

    H Alpha Bank Srbija έχει ενεργητικό 76,5 δισ. δηνάρια και μερίδιο αγοράς 2,5%, αποτελώντας τη 14η μεγαλύτερη τράπεζα της Σερβίας. Διαθέτει δίκτυο με 67 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

    Η Eurobank έχει πωλήσει τις δραστηριότητές της σε Πολωνία, Τουρκία και Ουκρανία και πρέπει να μειώσει το ενεργητικό των δραστηριοτήτων εξωτερικού, έως τις 30 Ιουνίου 2018, κάτω από τα 8,77 δισ. ευρώ από τα 11, 4 δις.ευρώ που είναι σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο.

    Η τράπεζα προσανατολίζεται στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ρουμανικής θυγατρικής της Bancpost, προκειμένου να μειώσει το ενεργητικό των διεθνών της δραστηριοτήτων κατά 2,85 δισ. ευρώ, με συμβούλους τις HSBC και Mediobanca.

    Η Bancpost είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου καθαρά δάνεια 1,69 δισ. ευρώ, καταθέσεις 1,88 δισ. ευρώ, λειτουργικά έσοδα 32,4 εκατ. ευρώ και λειτουργικά έξοδα 24,2 εκατ. Διατηρεί δίκτυο 147 καταστημάτων και 8 επιχειρηματικά κέντρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο «μικροσκόπιο» της Alpha ο κρατικός προϋπολογισμός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαρ. Απαλαγάκη: Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της σιδηράς κυρίας των τραπεζών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alpha : Έτσι θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% το 2017

     



    ΣΧΟΛΙΑ