• Τράπεζες

    Attica Bank: Θέατρο παραλόγου με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

    Αθανάσιος Τσάδαρης, αναπληρωτής διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank


    Μετέωρη είναι η προγραμματισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μετά την ανατροπή στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας και την αύξηση του ποσοστού του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), από το αρχικό 5,5% στο 32,6%.

    Αποτέλεσμα αυτής της παράδοξης εξέλιξης, που οδηγεί σε μεγαλύτερο έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, είναι η υπονόμευση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της τράπεζας που επιχειρεί η διοίκηση της Attica Bank. Η προσπάθεια είναι σε πλήρη εξέλιξη και προβλέπει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω προσέλκυσης ξένου στρατηγικού επενδυτή. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην αύξηση μέσω ενός συνδυαστικού σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που προβλέπει και τη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων είναι επενδυτικά σχήματα όπως η Intrum, το Oaktree, η Pimco και η Qualco, η Aldridge, το Duet Group και το Ellington και οι αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αύξησης έχουν μεταφερθεί για τη νέα γενική συνέλευση στις 18 Ιουλίου.

    Η αύξηση του ποσοστού που ελέγχουν οι μηχανικοί στην τράπεζα Αττικής έγινε με διοικητική πράξη και συγκεκριμένα με απόφαση της υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου, που διέθεσε στο Ταμείο των Μηχανικών, ένα μέρος των μετοχών που είχε ο ΕΦΚΑ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Ταμείου .

    Η εξέλιξη αυτή υπονομεύει την επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έως του ποσού των 198 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει η γενική συνέλευση και η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη σε ότι αφορά τη δεύτερη φάση της, δηλαδή την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η αύξηση υπέρ των παλαιών μετόχων μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν 89 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 70 εκατ. ευρώ συνεισέφερε ο ΕΦΚΑ, ενώ στην αύξηση συμμετείχε και το ΤΜΕΔΕ ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 11% περίπου.

    Ο στόχος για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών δρομολογείται μέσω της μείωσης του ποσοστού που διαθέτει ο ΕΦΚΑ, που είναι και ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 50,6% κεφαλαίων. Στόχος, αλλά και δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των θεσμών, που πέρασε μάλιστα και στον πρόσφατο νόμο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, είναι η μείωση του ποσοστού του ΕΦΚΑ στο 33%, κάτι που θα επιτυγχάνονταν κατά τη δεύτερη φάση της αύξησης και την κάλυψη του υπολοίπου του ποσού έως τα 198 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Εντούτοις ο ΕΦΚΑ, ο οποίος συμμετείχε στην αύξηση με 70 εκατ. ευρώ βρέθηκε να αυξάνει το ποσοστό του στο 64% περίπου και προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κρατικοποίηση της τράπεζας, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς, όσα δικαιώματα απορρέουν από τις κοινές μετοχές του ΕΦΚΑ και εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 33%, να ασκούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η σχετική δέσμευση έγινε μάλιστα νόμος του κράτους, καθώς αποτέλεσε ειδικό άρθρο στο νόμο 4549, που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

    Ωστόσο και λίγο πριν στεγνώσει το μελάνι του νόμου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 14 Ιουνίου 2018, η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε στις 15 Ιουνίου απόφαση, βάσει της οποίας το υπερβάλλον – από το 33% – ποσοστό του ΕΦΚΑ αντί να μεταφερθεί στο ΤΧΣ, μεταφέρθηκε στο Ταμείο των Μηχανικών. Οι μηχανικοί διεκδικούσαν σταθερά τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερο ποσοστό στην τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι το ΤΜΕΔΕ είναι η διάδοχη κατάσταση του παλιού ΤΣΜΕΔΕ και όχι ο ΕΦΚΑ, στον οποίο μεταφέρθηκαν τα δικαιώματα του ΤΣΜΕΔΕ όταν αυτό απορροφήθηκε από τον κύριο φορέα ασφάλισης. Να σημειωθεί ότι με αυτό το επιχείρημα το ΤΜΕΔΕ πίεζε τα αρμόδια υπουργεία, βρίσκοντας τελικώς ευήκοα ώτα στο υπουργείο Εργασίας και στο υπουργείο Μεταφορών.

    Το θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται στην τράπεζα Αττικής δεν έχει τέλος με δεδομένο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή του τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να εγκρίνει με βάση τα κριτήρια καταλληλότητας (fit and proper) που εφαρμόζει για όλους τους μετόχους τραπεζών, την αύξηση της ειδικής συμμετοχής του ΤΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η αξιολόγηση μάλιστα αυτή γίνεται σε άμεση συνεργασία με τον SSM που έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση των μετοχικών μεταβολών στις τράπεζες. Η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ, ελέγχεται και για μια σειρά άλλων σοβαρών θεμάτων όπως το γεγονός ότι έχει ανέλεγκτους ισολογισμούς παρελθόντων, αλλά και το κατά πόσο πληροί τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι σημαίνει για την Εθνική Τράπεζα η αναβάθμιση του Καλυμμένου Ομολόγου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: A.Tσάδαρης (Attica Bank): Οι τράπεζες πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα της στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Attica Bank: Στις 18 Ιουλίου οι αποφάσεις για ΑΜΚ και διαχείριση NPLs



    ΣΧΟΛΙΑ